Krever at barnehage tilbakebetaler millionbeløp

Bydel Frogner i Oslo har ført tilsyn med Månestråle barnehages regnskaper for 2015 og 2016. I tilsynsrapporten peker bydelen på det de mener er flere alvorlige regelbrudd. Nå krever de at eierne tilbakebetaler 1,7 millioner kroner. Styret i barnehagen bestrider kravet.

Det skriver Klassekampen.

Rapporten konkluderer med at barnehageledelsen har brukt offentlige tilskudd og foreldrebetaling til å dekke kostnader for aktiviteter som ikke er relatert til barnehagedriften.

Det nevnes blant annet at eier og administrerende direktør reiste på ledelsesseminar i 2015 til Firenze og Berlin. Klassekampen skriver at turenes formål skulle være å behandle temaer som nedbemanning, overkapasitet og læringsmiljø. I løpet av turene skal de også ha oppsøkt aromamassasje og turistbåt og -buss.

Styrelederen i barnehagen har i et svar til tilsynet forsvart turene med at «management by walking around» og «walk and talk» er en anerkjent metode ved lederutdanningen på BI.

Tilsynet mener imidlertid at programmet var i overkant turistpreget og at seminarene like gjerne kunne vært holdt hjemme, ifølge Klassekampen.

Eieren får også kritikk fra tilsynet for å ha gitt seg selv en rekke frynsegoder og for å ha lagt seg på et urimelig høyt lønnsnivå. Ifølge det offisielle regnskapet tok eier i 2016 ut 1,6 millioner kroner i lønn, noe bydelen beregner at er dobbelt så høyt som hvis lønna hadde vært fastsatt av uavhengige parter, skriver avisa.

Månestråle barnehage eies av selskapet Child Planet AS. Barnehagen rommer til sammen 150 barn.

Styreleder i Månestråle barnehage, Pål Berg, mener millionkravet fra Oslo kommune er basert på store feil.

«Vedtaket behandler ikke vesentlige fakta som foreligger i saken. Det bygger på feilaktig tolking av regelverket», skriver Berg i en epost til Klassekampen.

Nå jobber han med en klage som skal sendes inn til Fylkesmannen i Oslo og Akershus.