Kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby vil at studenter skal kunne avlaste barnehagelærere. Her fra et besøk Ammerudlia barnehage tidligere i år.
Kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby vil at studenter skal kunne avlaste barnehagelærere. Her fra et besøk Ammerudlia barnehage tidligere i år.

Melby vil at studenter skal avlaste barnehagelærere

Regjeringen ønsker å bruke studenter for å avlaste slitne lærere, ifølge VG. Det skal også gjelde barnehagelærere, ifølge statsråden.

Publisert Sist oppdatert

Det var før helga at Kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby gikk ut i VG og lanserte forslaget om å avlaste slite lærere med flere tusen lærerstudenter.

– Mange lærere er slitne etter månedsvis i en ekstraordinær situasjon. Derfor tenker vi å bruke vesentlig flere studenter i jobb i skolene for å gi lærerne støtte og avlastning, sa Guri Melby til VG.

Hun har registrert at spesielt to forhold tærer på lærerne:

– For det første – frykten for å bli smittet selv. For det andre har mange lærere og ansatte i skolen jobbet mye over lang tid, sa statsråden.

Men lanseringen i VG sa ikke noe om hun hadde tilsvarende tanker for barnehager.

– Driver ikke med hjemmeundervisning

Det var det flere som reagerte på, også på kunnskapsministerens Facebook-side. Der skriver Melby i et svar:

Uavklart

Barnehage.no har bedt Melby svare på en rekke spørsmål knyttet til forslaget. Blant annet:

  1. Hvorfor er dette noe statsråden ønsker?
  2. Hva med en eventuell avlastning for fagarbeidere/assistenter?
  3. Hvordan er dette tenkt gjennomført i praksis?
  4. Hvem skal ta regningen for studentene?
  5. Hva tenker statsråden om arbeidsbelastningen til ansatte i barnehagen?

Kunnskapsdepartementet opplyser til oss at det er mye som ikke er bestemt, og at det dermed ikke er lett å svare konkret på spørsmålene. Statssekretær Grunde Kreken Almeland (V) svarer følgende på våre spørsmål:

– De som jobber i barnehagene legger ned en enorm innsats hver eneste dag under denne pandemien. Jeg har stor forståelse for at mange er slitne nå. Vi må derfor sammen finne løsninger som er til det beste for barn, unge, ansatte og studenter. Kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby har lansert et initiativ til at lærerstudenter kan avlaste skolene. Vi er nå i dialog med partene for å se på løsninger på utfordringer som har blitt løftet. I den forbindelse vil vi også vurdere om barnehagene kan få hjelp av studenter i barnehagelærerutdanningen. Hvordan dette eventuelt kan gjøres, må vi komme tilbake til, skriver han.

Powered by Labrador CMS