Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) presenterte tirsdag de nye koronatiltakene for Oslo. (Dette bildet er tatt i en annen sammenheng.)
Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) presenterte tirsdag de nye koronatiltakene for Oslo. (Dette bildet er tatt i en annen sammenheng.)

Oslo innfører rødt nivå i barnehager og skoler

– Situasjonen i Oslo er nå svært alvorlig, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap).

Publisert Sist oppdatert

På en pressekonferanse tirsdag ettermiddag presenterte byrådslederen de nye koronainnstrammingene som skal gjelde i hovedstaden fra onsdag 10. mars og frem til påske.

– De muterte variantene av viruset har endret spillereglene. De grepene vi har tatt til nå og som har virket gang på gang ser ikke lenger ut til å være like virksomme. Vi har levd med svært strenge regler i Oslo i lang tid. Likevel ble over 1300 personer registrert smittet i forrige uke. Det er det høyeste tallet noensinne, sa Johansen under pressekonferansen.

– Vi må gjøre det vi kan for å stoppe denne alvorlige utviklingen, fortsatte byråden.

Dette er de nye tiltakene

  • Det innføres rødt nivå i barnehager og grunnskoler i Oslo.
  • Alle innendørs fritidsaktiviteter for barn og unge stenges. Fritidsklubbenes innendørs lokaler holdes stengt.

I tillegg videreføres alle eksisterende tiltak. Det betyr blant annet at alle serveringssteder (med unntak av take-away) og butikker (med unntak av blant annet dagligvarebutikker og apotek) må holde stengt, og at det er forbud mot alle arrangementer og skjenking av alkohol. Treningssenter, teater og kinoer må holde stengt. Videregående skoler holdes fortsatt på rødt nivå.

– Når vi innfører rødt nivå i alle skoler og barnehager er det også for å skjerme barn og familier fra smitte og gjentatte karantener. Vi ser nå at det er svært mange elever i karantene rundt i byen. På gult nivå har elevene veldig mange nærkontakter og ett smittetilfelle kan påvirke veldig mange familier. Vi må få ned antall nærkontakter kraftig i skolene, sa Johansen.

Smitten øker

Byrådslederen opplyste under pressekonferansen at smitten øker i hele byen og i alle aldersgrupper, men særlig blant dem mellom 10 og 19 år.

– Byrådet har hele tiden prioritert barn og unge og har villet skjerme dem fra de negative effektene av strenge tiltak. Med dagens situasjon er det dessverre ikke mulig i samme grad, sa Johansen (Ap).

– Innendørs blir alle fritidsaktiviteter stengt. Utendørs er organiserte fritidsaktiviteter for barn og unge under 20 år tillatt i grupper på inntil ti personer, så lenge man kan holde én meters avstand, opplyste han.

Byrådslederen avsluttet med å be Oslos innbyggere om å unngå å ha besøk hjemme, ha færrest mulig nærkontakter og holde størst mulig avstand de neste ukene.

– Har betalt en høy pris

– Barn og unge har allerede betalt en høy pris for koronapandemien. Likevel gjør de muterte variantene at vi må komme med nye tiltak i dag, sa byråd for oppvekst og kunnskap, Inga Marte Thorkildsen (SV), under pressekonferansen.

Onsdag 10. mars innføres altså rødt nivå i barnehager og skoler i Oslo.

– De skolene som trenger det, kan onsdag ha hjemmearbeid eller digital undervisning for å kunne tilrettelegge for en god overgang. Noen barnehager kan også trenge noe tid til omlegging til rødt nivå. Det kan bety at noen drifter på forsterket gult i morgen eller at noen velger å ha litt kortere åpningstid. Fra torsdag skal alle skoler og barnehager drives på rødt nivå, sa Thorkildsen.

– Å innføre rødt nivå bidrar også til å senke risikoen for smitte blant ansatte på skolene og i barnehagene, sa byråden.

Powered by Labrador CMS