Nye tall fra Nav viser en nærmest eksplosiv utvikling i sykefraværet på landsbasis - og over halvparten er koronarelatert.

I uke fire ble det registrert 4277 nye sykemeldinger i skoler og barnehager

Sykefraværet i utdanningssektoren stiger uke for uke. Av i alt 54 731 nye sykmeldinger i uke fire, var 4 277 i skoler og barnehager.

Publisert Sist oppdatert

Det viser helt ferske tall fra Nav, som fra og med mandag 24. januar har samlet og publisert data fra det elektroniske mottakssystemet for sykmeldinger ved legemeldt sykefravær.

Statistikken viser antall nye personer som blir sykmeldt per uke, etter diagnose, alder, fylke og næring. Den viser hovedgruppediagnosene og koronarelaterte diagnoser. Formålet med statistikken er å gi en indikasjon på utviklingen i sykefraværet under koronapandemien, står det om statistikken på hjemmesidene til Nav.

Voldsom økning

Statistikken viser en nærmest eksplosiv utvikling i sykefraværet på landsbasis: Mens det i uke 1 var i alt 47 189 nye sykmeldinger i Norge, var tilsvarende tall for uke 2 44 637, uke tre 50 160 og uke fire 54 731.

Ifølge samme statistikk var i alt 27 750 av sykmeldingene i uke fire - over halvparten - koronarelatert.

– Omikronspredningen gjør at antall nye personer med legemeldt sykefravær fortsetter å stige. Det er nesten 25 prosent flere personer som ble sykmeldt på grunn av korona i forrige uke enn i uken før, sier arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte i en pressemelding.

Koronarelaterte diagnoser er «Mistanke om covid-19», «Påvist covid-19», «Engstelig for sykdom i luftveiene» og «Risiko for sykdom/pålagt karantene».

Statistikken viser også at utdanningssektoren er blant de som er hardest rammet: Der er det kommet i alt 4 277 nye sykmeldinger i uke fire. Til sammenligning var samme tall i fjor 2 460.

Bare innen helse- og sosialsektoren, med 13 886 nye sykmeldte i uke fire, og bygge- og anleggsbransjen (4 995 nye sykmeldte) var det flere nye sykmeldte på samme tidspunkt.

Viken topper lista

Tallene får lederen i Utdanningsforbundet i Viken, Johannes Bjørset Aagaard, til å reagere. I en sak i Dagbladet sier han at det er variasjon fra skole til skole, men:

– Det store bildet er at det er et veldig stort sykefravær både i skolene og i barnehagene.

Samtidig er det ikke bare det antall sykemeldinger som skaper utfordringer, men også de gjeldende isolasjon- og karantenereglene bidrar til høyt sykefravær.

Helsedirektoratets ukerapport for uke fire viser samtidig at antall kommuner som tester regelmessig i barnehagene har økt fra 45 i uke to og 52 i uke tre, til 86 i uke fire.

Powered by Labrador CMS