Vigdis Lillebjerka (innfelt) er regionleder i Norlandia Barnehagene i Nordland.
Vigdis Lillebjerka (innfelt) er regionleder i Norlandia Barnehagene i Nordland.

– Ikke usannsynlig at man vil bidra i andre typer virksomheter etter hvert

I tillegg til barnehager driver Norlandia-konsernet både pasienthotell, eldreomsorg og hjemmetjenester. Regionleder Vigdis Lillebjerka i Nordland ser ikke bort fra at barnehageansatte på sikt vil kunne bidra på andre måter enn i barnehagene.

Publisert

– Akkurat nå er vi i full gang med å arrangere informasjonsmøter for alle. Det kom jo nye retningslinjer i helga for hvilke barn som fremdeles kan gå i barnehagen, og akkurat nå sitter de daglige lederne og rigger om i henhold til de nye føringene. 

Det sier Vigdis Lillebjerka, regionleder i Norlandia Barnehagene i Nordland. 

Hvor mange barn som fremdeles kan gå i barnehagen, endres fortløpende. I helga kom nye føringer på plass, mandag kveld ble de oppdatert på nytt. Barnehagelederen er forberedt på at det vil komme flere endringer - og at de kan komme fortløpende. 

– Status før helga var at det var en barnehage som ikke hadde noen barn, mens den med flest barn på fredag hadde sju. Jeg vil anslå at ti til femten prosent av barna i barnehagene våre hadde rett til plass. Men det var før helga; nå må vi strukturere om. 

Stort informasjonsbehov

Nå jobber Norlandia-konsernet på spreng for å få informasjon ut til alle ansatte. I utgangspunktet skulle samtlige være til stede på et felles møte på morgenen i dag, men det ble endret til regionale møter: 

– Når så mange jobber hjemmefra, blir vi nødt til å ta hensyn til kapasiteten på nett. Så da blir det regionale møter i stedet, sier hun, og legger til: 

– Hensikten er å trygge de ansatte i forhold til helse, og i forhold til smittesituasjonen. Med de nye føringene for hvilke barn som kan gå i barnehagen, kom det også et enda større behov for god dialog med foreldrene, sier regionlederen, og utdyper: 

– De nye føringene er mer utfordrende. På den ene siden skal man ta hensyn til  begrense smitte, på den andre siden kan man ikke være så rigid at de som har et viktig samfunnsansvar ikke kommer seg på jobb. De to hensynene må balanseres på en fornuftig måte. Vi ønsker å være fleksible, samtidig som det aller viktigste nå for oss, i likhet med resten av samfunnet, er å hindre ytterligere smitte. 

Arbeidsplikt og bakvakt

Lillebjerka sier Norlandia forholder seg både til de nasjonale føringene, samt lokale retningslinjer der det finnes. 

– Dette er en helt absurd situasjon, men barnehageansatte er vant til å strekke seg langt og å være fleksible. Vi får det til. 

Det er totalt 91 enheter i Kidsa barnehagene og Norlandia i Norge, 6765 barn og 1853 ansatte. Region Nordland har 14 barnehager med rundt190 årsverk. Ingen av de ansatte er permitterte, men det er heller ikke alle som er fysisk på jobb. 

– Det er kun de som har ansvar for de barna som er i barnehagen som er fysisk på jobb. De andre har arbeidsplikt og bakvakt og må være forberedt på å stille på jobb - noe som innebærer at de for eksempel ikke kan dra på hytta, sier Lillebjerka, og fortsetter: 

– Det er mye annet man kan gjøre, som å jobbe med planlegging eller kurs. Vi jobber blant annet med å få på plass nettbaserte kurs som kan tas i bruk etter hvert. 

Kan bidra med andre oppgaver

Samtidig jobbes det med å legge gode planer for tiden framover, selv om ingen vet hvordan situasjonen vil utvikle seg. 

– Per nå handler det om å bygge arbeidslag som ikke smitter hverandre. Vi ser også på hvordan vi kan få til samarbeid mellom barnehager. Etter hvert vil det også være naturlig å se på hvordan de ansatte som ikke er på jobb kan bidra med andre oppgaver. Norlandia er et stort konsern som ikke bare driver barnehager, men også annen virksomhet. I Bodø driver vi blant annet et pasienthotell. 

– Kan det være aktuelt at barnehageansatte trer inn i andre arbeidsoppgaver? 

– Barnehageansatte har et samfunnsoppdrag. Akkurat det er noe som allerede er drøftet med tillitsvalgte, men enn så lenge vil det i såfall være snakk om på frivillig basis. Men barnehageansatte er vant til å være fleksible og strekke seg langt, sier hun, og legger til: 

– Men det er ikke et usannsynlig scenarie at man må jobbe i en annen barnehage, eller at man kan tenkes å måtte bidra i andre virksomheter. 

Vigdis Lillebjerka skryter samtidig av måten situasjonen er håndtert; både av Norlandia-organisasjonen og de ansatte. 

– Vi er heldige som har en stor organisasjon i ryggen, som umiddelbart satte krisestab. Samtidig har vi ekstremt gode daglige ledere og ansatte som sørger for å holde hjulene i gang, og samtidig veldig ansvarsbevisste. Så vi er ved godt mot. 

Powered by Labrador CMS