DEBATT

Bjarte Nord er eier/daglig leder i Pioner barnehager AS.
Bjarte Nord er eier/daglig leder i Pioner barnehager AS.

«De små barnehagene på rødlista – nå!»

Det begynner å haste for politikerne å sette inn tiltak for å unngå at barnehagesektoren blir det nye dagligvaremarkedet, skriver barnehagelærer og –eier Bjarte Nord.

Publisert Sist oppdatert
  • Rødliste: «En sammenstilling av vurderinger av arters eller naturtypers risiko for å dø ut eller forsvinne fra Norge» (Store norske leksikon)

Det begynte så bra: Barnehagereformen skulle gi alle foreldre som ønsket tilbud om barnehageplass i løpet av 2005.  For å klare forpliktelsene med barnehageutbyggingen som måtte til for å oppnå full barnehagedekning, ble private invitert inn til å være med på barnehageutbyggingen.

Ildsjeler startet opp barnehager i alle deler av Norge og ble barnehagegründere. Foreldre gikk sammen og bygde foreldredrevne barnehager organisert som ideelle andelslag, det dukket opp friluftsbarnehager, gårdsbarnehager og maritime barnehager. Vi fikk et fargerikt mangfold med enkeltpersoner og foreldre som brant for oppgaven.

  • Dette debattinnlegget ble først publisert i VG.

Mørke skyer

Nå er det likevel noen mørke skyer i horisonten. Mangfoldet for norske barnehagebarn er truet. I løpet av få år har mange av de gode barnehagene etablert av ildsjeler, blitt kjøpt opp av de store kjedene, ofte til en svært høy pris.

De store kjedene tar stadig større jafs av markedet. De små barnehagene, som ofte er svært populære blant foreldre, forsvinner inn i store standardiserte barnehagekjeder. Selv om ildsjelene som har solgt livsverket sitt ofte blir med på lasset, er det nok begrenset hvor lenge jobben for barnehagekjeden frister. Sammen med gründeren som slutter, forsvinner og engasjementet som i sin tid skapte den gode barnehagen.

Private barnehagers landsforbund (PBL) trekker ofte frem hele den private barnehagesektoren som vinnerne i undersøkelser om hvor fornøyd foreldre er med barnehagene. Men når du går inn i tallene fra brukerundersøkelsen for 2016 i Oslo, ser du at tre av de store kjedene ikke får høyere vurdering av foreldre i tilfredshet enn snittet nasjonalt. Helt i toppsjiktet i flere bydeler er derimot, i tillegg til noen kommunale barnehager, private barnehager som er drevet av enkeltstående eller små aktører.

Det nye dagligvaremarkedet?

En annen bransje med få aktører er dagligvaremarkedet.

Som forbruker kan en handletur virke ganske så grå og nitrist. Kjedebutikkene som finnes i gangavstand for svært mange har alle stort sett det samme kjedelige, standardiserte utvalget varer.

Nå er den samme tendensen i ferd med å spre seg til barnehage-Norge.

I likhet med dagligvaremarkedet som preges av ufullstendig konkurranse gjennom et marked med noen få store dominerende aktører, tjener heller ikke barnehagesektoren på en sterk maktkonsentrasjon i få store selskaper. Få aktører uansett marked gir svekket konkurranse. Resultatet er mindre mangfold og nytenkning til forbrukerne, som i dette tilfellet er barna.

Selv om det ikke går riktig vei for barnehagemangfoldet i Norge, er det ikke for sent.

Det begynner å haste for politikerne å sette inn tiltak for å unngå at barnehagesektoren blir det nye dagligvaremarkedet. Sett de små barnehagene på rødlista nå!

  • Artikkelforfatter Bjarte Nord er barnehagelærer og eier/ styreleder i selskapet Pioner barnehager AS, som eier Skeisbotnen barnehage på Os, Furehaugen barnehage på Askøy og Dr. Brandts barnehage i Oslo.

Følg barnehage.no på Facebook og Twitter.

Powered by Labrador CMS