DEBATT

"Å bli plassert i bås med alle menn som jobber i barnehage er utrolig irriterende"

-  Ja, jeg rimer navnet til pokemontreneren Ash med bæsj. Men jeg er den som ser barnet ditt når det behøver omsorg, skriver barnehagelærer Petter Steinmo.

Publisert

Det er bra med flere menn i barnehagen, men troen på at bare man er mann, så gjør man en god jobb i barnehagen må stoppe. Jeg har gjennom min erfaring fra ulike barnehager møtt mange menn og kvinner i barnehage. Dyktighet og relasjoner har ikke noe kjønn. Dette er mitt møte med barnehage som ung mann.

STILLE! Lydbølgene fra Nina river i tapeten og overdøver den lille tinitusen jeg har klart å dra på meg. Nina nikker hoverende til meg, respekt Petter, respekt. Ordene river i huet, men stopper heldigvis i mine frontale lapper. Jeg er 21 år og ny i barnehagen, så jeg holder munn.

Det skal gå flere år før jeg gjennom barnehagelærerstudiet lærer hva en diskurs er. Dog som mann i barnehagen merker jeg fort at det er en del forutsatte forventninger til min rolle i barnehagen. Dette finner jeg irriterende.

At jeg i min mangel på autoritet skulle la meg imponere over Nina sitt ran av respekt, kunne ikke være lenger fra sannheten. Jeg har ingen behov for å være en patriark. Ulveforskeren L. David Mech forsøkte å få avlivet myten om en alfa i ulveflokken. Han viste til at ulver samarbeider ved relasjoner i flokken. Det er ingen alfa  som styrer. Relasjoner bygges og gjensidig respekt skapes.

Jeg har nok aldri blitt ansett som en alfamann i barnehagen, men utfra generaliseringen av egenskaper basert på kjønn nesten være det samme. Å bli plassert i bås med alle menn som jobber i barnehage er utrolig irriterende.

Jeg er ikke bare en "mann i barnehagen". Ja, jeg rimer navnet til pokemontreneren Ash med bæsj. Men jeg er også den som bevisst satte seg ved siden av den forsiktige jenta da respekt ble påkrevet av Nina. Jeg er den som ser barnet ditt når det behøver omsorg. Jeg bruker en time i gangen. Jeg gir aldri kjeft. Jeg gir deg plaster uansett. Du kan slå og sparke meg så mye du klarer, jeg blir aldri sint. Jeg setter deg foran meg og jobber for å fortjene din respekt. Jeg er den som trøster deg selv om du slår. Jeg er bare Petter.

Forskere fra Statistisk Sentralbyrå har funnet ut at barn som har gått i barnehager med høy andel mannlige ansatte gjør det bedre på språk- og regnetester i småskolen.

Jeg vil tro at grunnlaget for deres funn er at menn kan velge private barnehager med bedre økonomiske vilkår. Det er ikke uten grunn at flere menn jobber i private barnehager, fremfor kommunale. Man har bedre muligheter til å arbeide som man ønsker.

Powered by Labrador CMS