Kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner.
Kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner.

Bestiller utredning om lønnsomheten i barnehagene

– Vi må passe på at vi ikke kommer i en situasjon hvor noen kan melke systemet, sier kunnskapsminister Jan Tore Sanner.

Publisert Sist oppdatert

– Barnehagesektoren har utviklet seg kraftig de siste årene, og jeg mener derfor det er på tide med en grundig gjennomgang av reguleringene i sektoren, sa daværende konstituert kunnskapsminister Henrik Asheim (H) til Dagens Næringsliv i oktober.

Markedssvikt?

Kunnskapsdepartementet har nå lagt ut et anbud med bestilling av en utredning som blant annet skal analysere om det foreligger en markedssvikt i barnehagesektoren.

– Bakgrunnen er at vi ønsker et bedre kunnskapsgrunnlag om lønnsomheten i den private barnehagesektoren, for å vurdere om det er behov for endringer i reguleringen av disse barnehagene, sier kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner (H) til Dagens Næringsliv (krever innlogging).

Sanner sier til Dagens Næringsliv sier at vi er inne i en perioden med mange oppkjøp av private barnehager der det er store gevinster og store låneopptak.

– Vi ønsker nå å undersøke om det er en markedssvikt som ligger bak denne utviklingen, sier han til DN.

Ferdigstilles 30. april

Det er ennå ikke klart hvilket selskap som skal foreta utredningen. Avdelingsdirektør Matias Nissen-Meyer skriver i en e-post til barnehage.no:

«KD har lagt ut et oppdrag på Mercell med svarfrist 2. februar. Vi har dermed ikke valgt leverandør for oppdraget. Etter planen skal oppdraget ferdigstilles innen 30. april 2018.»

Jan Tore Sanner understreker overfor Dagens Næringsliv at regjeringen er for at det fortsatt skal være mulig å ta ut et utbytte fra privat barnehagevirksomhet. Men:

– Det er viktig at vi sørger for at rammeverket ikke gjøre det mulig å melke samfunnet for ressurser.

  • Administrerende direktør Arild M. Olsen i PBL (Private barnehagers landsforbund) hilser utredningen velkommen og sier til DN at PBL ikke er redd for innsyn. – Men vi forventer at de gjør samme analyse av offentlig sektor, sier han.
Powered by Labrador CMS