Over halvparten av alle norske barn under fire år sitter feil vei i bilen.
Over halvparten av alle norske barn under fire år sitter feil vei i bilen.

Halvparten sitter feil sikret i bilen

Over halvparten av alle barn under fire år sitter i forovervendt bilsete. Dette kan få alvorlige konsekvenser dersom ulykken skulle inntreffe.

Publisert Sist oppdatert

I 2010 var kun 20 prosent av norske barn under fire år sikret i et bakovervendt bilsete. En undersøkelse gjennomført av Utrykningspolitiet (UP) og Trygg Trafikk i år, viser at dette tallet nå har steget til 49,3 prosent.

– Dette er en betydelig forbedring i forhold til for fem år siden. Men fortsatt sitter halvparten feil vei, så vi er ikke i mål ennå, sier sjef for Utrykningspolitiet (UP), Runar Karlsen i en pressemelding.

Samlet ble 1241 biler med barn i kontrollert i nærheten av barnehager under årets undersøkelse.

Kan få alvorlige konsekvenser

Forskjellen på å sitte forovervendt og bakovervendt i bilen når et trafikkuhell inntreffer kan være enorm for et lite barn.

– I en kollisjon kan et forovervendt barn risikere nakkebrudd i stedet for det som kunne endt med et blåmerke. I bakovervendt posisjon blir trykket ved en kollisjon fordelt på hele området fra hodet til baken når ryggen presses inn i stolryggen, sier sikkerhetssjef Jan Olav Nilssen i forsikringsselskapet If.

Ifølge loven skal barn sitte i bakovervendt bilsete frem til de veier ni kilo. Nilssen oppfordrer imidlertid foreldrene til å vente betydelig lenger før de lar barna sitte forovervendt i bilen. Barn bør sitte med ryggen mot kjøreretningen helt til de er fire år, mener han.

Færre ulykker

Antall dødsulykker med barn i bil har blitt redusert kraftig de siste tiårene.

– På 1970-tallet omkom 100 barn i året i trafikken. Med dagens trafikkbilde ville det tilsvart 400 barn i året. Flere politikontroller, sikrere biler, bruk av barnestoler og belte, sammen med sikkerhetsbevisste foreldre, har gitt svært positive resultater, sier Nilssen.

Powered by Labrador CMS