Nettbrett er en lettvint løsning.
Nettbrett er en lettvint løsning.

Forbyr wi-fi i barnehagen

Frankrike har innført forbud mot wi-fi i barnehager og barneskoler, og flere land kan følge etter.

Publisert Sist oppdatert

I februar i år innførte regjeringen i Frankrike forbud mot bruk av wi-fi i barnehager og svært begrenset tillatelse til bruk i landets barneskoler.

Det skriver Klikk.no.

Formålet er, ifølge miljøminister Philippe Martin, å begrense den store eksponeringen fra trådløse nettverk befolkningen utsettes for, ikke bare gjennom redusert bruk der hvor barn ferdes og oppholder seg, men også gjennom å forby reklame for trådløse produkt rettet mot barn, samt forbedret informasjon til befolkningen.

Ifølge avisen The Telegraph har Tyskland fulgt i samme fotspor og anbefalt at bruken av wi-fi i både privat og profesjonell sammenheng bør reduseres hvor det er mulig, mens man i California har senket wi-fi strålegrensen for delstatens studenter ned til 10,000 ganger lavere enn den nasjonale sikkerhetsgrensen.

Introduseres tidligere

Den britiske watchdog-organisasjonen Powerwatch jobber med å bevisstgjøre organisasjoner og private- og offentlige etater i Storbritannia om hva eksponering av denne typen stråler kan medføre av helserisiko. I følge dem viser studier at ondartede hjernesvulster nå har forbigått leukemi som den hyppigste kreftformen blant barn.

Det har lenge vært fokus på om stråling fra telefoner, nettbrett og laptoper medfører økt fare for kreft i hjernen.

– Det største problemet er at barn i dag kommer i kontakt med trådløs stråling og mobiltelefoner og nettbrett langt tidligere enn noen gang før, sier leder Norges Miljøvernforbund, Kurt Willy Oddekalv, til Foreldre.no.

Kreftfremkallende

Sikkerhetsmålene som nå gjennomføres i mange land (Canada har blant annet også innført regler for begrensninger på wi-fi bruk i områder hvor barn oppholder seg) kommer ifølge Telegraph på bakgrunn av at Verdens Helseorganisasjons International Agency for Reseach on Cancer (IARC) nå direkte har klassifisert radiobølger som kategori 2B = «muligens kreftfremkallende».

I Norge er det Statens Strålevern som har ansvar for å overvåke både naturlig og kunstig stråling i miljø og yrkesliv, og i tillegg jobber de med å utarbeide grenseverdier som skal si noe om hvilke mengder stråling man kan utsettes for uten at skal utgjøre noen fare for liv og helse.

Men ikke alle er like enige i at vi må stole blindt på disse verdiene.

Tidligere Telenor ansatt og forsker, rådgiver og foreleser ved NTNU, Einar Flydal, skriver i et innlegg på bloggen sin at for bare dager siden gikk 200 forskere ut og rettet en internasjonal appell til både FN, WHO og FNs medlemsstater hvor de ber om strakstiltak mot de skadelige virkningene på mennesker og livet forøvrig fra ikke-ioniserende elektromagnetiske felt (EMF).

Bør det bli forbud mot trådløse nettverk i norske barnehager og skoler? Si din mening i kommentarfeltet under.

Powered by Labrador CMS