Bør det serveres kake til barn i barnehagen når noen har bursdag?
Bør det serveres kake til barn i barnehagen når noen har bursdag?

– Er det barnehagen som skal bestemme når barnet mitt skal introduseres for godteri?

– Kan barnehagen støtte en praksis der foreldre tar med is og kake når barna har bursdag, samt velge å gi pastiller ved spesielle anledninger selv om vi ikke har gitt ham godteri selv enda? spør en mamma til en gutt på snart to år som skal begynne i barnehagen.

Publisert Sist oppdatert

Sønnen til Maria Notland et ett år og åtte måneder og har akkurat begynt i barnehagen. På første dag blir foreldre opplyst om at de kan ta med is eller kake til bursdager, men at det da må være nok til alle barna. I tillegg opplyser barnehagen om at det deles ut pastilleesker til barna ved høytider.

Notland har enda ikke introdusert sønnen sin for sukker i form av godteri og kaker, og ønsker heller ikke å gjøre det før han er eldre og det blir aktuelt.

– Jeg respekterer at ikke alle tenker som meg. Foreldre tenker ulikt, men nettopp derfor bør vel kake og is være forbeholdt hjemmefeiring? Bør man ikke kunne sende et lite barn i barnehagen uten at det har fått is/kake/pastilleske når man henter? spør hun forundret.

Gir opp når barnet begynner i barnehagen

Nå lurer hun på hvem som bestemmer kostholdet i barnehagen og om det er noen som kan pålegge barnehagen endre praksisen.

– Jeg kjenner flere foreldre som har ønsket å vente med søtsaker til barnet selv etterspør dette, men som har måttet "gi opp" når barna begynte i barnehagen, fordi plutselig hadde noen tatt med kake i en bursdag eller barnehagen hadde kjøpt is til barna. For meg blir det helt feil. Foreldre vil alltid være uenige om hvilke mengder som er ok. Derfor bør barnehagen være kakefri sone og så kan de som ønsker det servere barnet søtt hjemme, sier Notland.

Ifølge Helsedirektoratets retningslinjer for mat og måltider i barnehagen, bør mat og drikke med mye tilsatt sukker unngås. I retningslinjene heter det at «De fleste markeringer og feiringer bør gjennomføres uten servering av søt og fet mat og søt drikke».

Les veiledningen her.

– Ta det opp med SU

Forskrift om miljørettet helsevern i barnehager og skoler på lovdata.no slår også fast at Helsedirektoratets retningslinjer bør ligge til grunn for arbeidet med mat og måltider i barnehagen.

Linda Granlund er divisjonsdirektør for folkehelse i Helsedirektoratet. Hun sier det ikke er mulig å forby sukker i barnehagen, men råder foreldrene til å ta dette opp med Samarbeidsutvalget (SU) og de ansatte.

– Det først og fremst er viktig å ta dette opp på foreldremøter. Søt mat og drikke bør som en hovedregel unngås og det er viktig at barnehagen finner andre alternativer til feiringer enn kake. Vi oppfordrer å heller servere fruktspyd, yogurt og annen mat barna er glade i, sier Granlund.

Feiringer trenger ikke bety kake

Hun regner med at Notland ikke er den eneste som ser seg fortvilt på praksisen, og tror at hun vil få støtte i andre foreldre.

– Det er klart det er greit med kake av og til, men det bør være unntaket. La oss si at det er 18 barn på en avdeling. Det er 18 bursdager, i tillegg til andre feiringer. Barna trenger ikke være vant til at feiringer er ensbetydende med kake, mener Granlund.

– Det kan være like naturlig med oppkuttet frukt.

For høyt sukkerinntak blant barn

Granlund oppfordrer mammaen til å gjøre barnehagen kjent med Helsedirektoratets retningslinjer. Det finnes også en plakat som kan lastes ned eller skrives ut.

– Hvilken effekt har inntak av is og kake på et barn?

– Kaker vil fortrenge annen mat. Om barna drikker søte drikker og spiser kake, som stort sett er uten næringsstoffer, så orker de ikke så mye annen mat som grovt brød eller middag når de kommer hjem. Sukkerinntaket blant norske barn er allerede høyere enn Helsedirektoratet anbefaler. Det betyr en del hvor ofte barna inntar sukker, sier Granlund, som tror at denne barnehagen tross alt er unntaket.

– Det virker som om de fleste barnehager har et bevisst forhold til dette med sukker i dag, avslutter hun.

Nasjonal handlingsplan for kosthold på trappene

Helsedirektoratet gjennomførte en undersøkelse blant styrere og pedagogiske ledere i norske barnehager i 2011 blant annet for å kartlegge tilbudet av mat og drikke og organiseringen av måltider. Resultatene viste stor forbedring i mattilbudet siden forrige kartlegging i 2005. Utfordringen som utpekte seg som den største i 2011 var å øke tilbudet av grønnsaker.

Undersøkelsen viste at 90 prosent av styrerne kjente til Retningslinjer for mat og måltider i barnehagen, mens tilsvarende andel blant de pedagogiske lederne var 70 prosent. Dette er en stor forbedring siden 2005.

I tillegg har Regjeringen har startet arbeidet med å lage en ny nasjonal handlingsplan for kosthold. Handlingsplanen skal inneholde konkrete tiltak for å fremme et sunt og variert kosthold i befolkningen. Barn, unge og eldre er de viktigste målgruppene.

Under punktet Gode mat- og måltidsordninger i skole og barnehage heter det at «Vi ønsker innspill om konkrete tiltak for å heve kompetansen hos både voksne og barn, og forslag til hvordan vi kan spre de gode eksemplene og forankre arbeidet lokalt».

Les mer om handlingsplanen her.

Hva mener du? Kan barn få sukker i barnehagen eller ikke? Si din mening i kommentarfeltet under eller send oss en epost til [email protected]

Powered by Labrador CMS