Denne uken ble det lansert en ny veileder om småbarn og skjermbruk.
Denne uken ble det lansert en ny veileder om småbarn og skjermbruk.

Skal lære småbarn skjermvett

En ny veileder om småbarn og skjermbruk ble lansert denne uken. Den gir tips til hvordan voksne kan gi barn en god start på den digitale hverdagen.

Publisert Sist oppdatert

I veiledningsheftet Småbarn og skjermbruk – en god start gis foreldre råd og tips om bruk av nett, TV og mobil for barn fra 0 til seks år.

FUB-leder Marie Skinstad-Jansen mener det er viktig å lære barn om skjermvett tidlig.

– Mange foreldre tenker kanskje å vente til barna blir større og det blir aktuelt med sosiale medier og den type bruk, men vi mener det er lurt å være i forkant og at familien får gode vaner. At foreldrene setter seg inn i det barna holder på med, er engasjerte og følger med på hva barna gjør, sier Skinstad-Jansen til barnehage.no.

Samarbeider med helsestasjonene

For første gang inviteres landets helsestasjoner til å bidra i arbeidet med å lære foreldre og barn skjermvett. Alle helsestasjonene i Norge får i disse dager tilsendt veilederen.

– Dette er et sted hvor mange foreldre sitter og venter og møtes, og hvor det er naturlig å søke hjelp. Vi ser at mange norske barn bruker nettbrett allerede fra 18 måneders alder og vi synes det er viktig å gi råd til familien om at man skal følge med fra dag én, sier Skinstad-Jansen.

Kan snakke om skjermvett på foreldremøter

FUB-lederen mener veilederen om småbarn og skjermbruk kan komme til nytte også på foreldremøter i barnehagen.

– Dette er et fint tema å snakke om også på foreldremøter, for i likhet med helsestasjoner er barnehagene et sted hvor mange foreldre er samlet, sier Skinstad-Jansen.

– Det er greit å kunne snakke med andre og være bevisst på hva andres barn får lov til og ikke får lov til. Kanskje er ikke alle like godt informert om ulike spill, om at de faktisk kan ha en aldersgrense og at barna kan være for unge til å spille dem. Gjennom diskusjon kan man kanskje få hjelp til å innse dette og man får snakket litt om hva spillene egentlig handler om og hvordan det kan påvirke barna, legger hun til.

Vær sammen om medieopplevelsene

Hva er egentlig riktig skjermbruk for de aller minste? Ifølge veiledningsheftet er dette de viktigste rådene (les hele veilederen her):

  • Vær sammen med barnet om medieopplevelsene
  • Tenk igjennom hvilke rammer for medie- og teknologibruk dere vil ha hjemme
  • Sett deg inn i tjenester, innhold, teknologi og aldersgrenser
  • Lær barna gode nettvaner tidlig - du er den viktigste rollemodellen!

Kan lastes ned

Småbarn og skjermbruk – en god start består av en kort veileder og to plakater. Materialet kan lastes ned eller bestilles på Medietilsynets nettsider.

Organisasjonene som står bak veilederen er Medietilsynet Trygg bruk, Redd Barna, Barnevakten, Foreldreutvalget for barnehager (FUB), IKT-Norge, Forbrukerombudet, UNICEF, Slettmeg.no og Sintef.

Powered by Labrador CMS