Jan Tore Sanner og Iselin Nybø vil begge gå inn som statsråder i Kunnskapsdepartementet, med hver sine ansvarsområder. Onsdag ettermiddag møtte den utvidede regjeringen pressen på Slottsplassen.

Den nye kunnskapsministeren: – Perfekt å kombinere barnehage og integrering

Klokka 16.00 onsdag overtok Jan Tore Sanner (H) det politiske ansvaret for barnehagesektoren.

Publisert Sist oppdatert

Onsdag ettermiddag litt etter klokka 14.15 gikk statsminister Erna Solberg (H) i front sammen med Trine Skei Grande (V), Siv Jensen (Frp) og resten av regjeringen.

Media som hadde spekulert i endringene i regjeringene hadde truffet godt: Jan Tore Sanner blir kunnskaps- og integreringsminister og får ansvaret for barnehage, skole og integrering. Venstres Iselin Nybø blir statsråd med ansvar for høyere utdanning og forskning.

Her er endringene

I en pressemelding fra Statsministerens kontor meldes det om følgende endringer:

  • Stortingsrepresentant Trine Skei Grande er utnevnt til kulturminister.
  • Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner er utnevnt til kunnskaps- og integreringsminister.
  • Næringsminister Monica Mæland er utnevnt til kommunal- og moderniseringsminister.
  • Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug er utnevnt til justis-, beredskaps- og innvandringsminister.
  • Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen er utnevnt til næringsminister.
  • Kulturminister Linda Cathrine Hofstad Helleland er utnevnt til barne- og likestillingsminister.
  • Cyberkoordinator Åse Michaelsen er utnevnt til eldre- og folkehelseminister.
  • Stortingsrepresentant Ola Elvestuen er utnevnt til klima- og miljøminister.
  • Stortingsrepresentant Nikolai Eivindssøn Astrup er utnevnt til utviklingsminister.
  • Advokat Iselin Nybø er utnevnt til forskning- og høyere utdanningsminister.

Samtidig har Kongen i statsråd gitt klima- og miljøminister Vidar Helgesen, barne- og likestillingsminister Solveig Horne, justis- og beredskapsminister Per-Willy Trudvang Amundsen og EØS- og EU-minister Marit Berger Røsland avskjed i nåde.

Ny statssekretær

Det er også en rekke endringer i den øvrige politiske ledelsen i Kunnskapsdepartementet.

Stortingsrepresentant Atle Simonsen (Frp) utnevnes til statssekretær for statsråd Jan Tore Sanner i Kunnskapsdepartementet.

Statssekretær Magnus Thue gis avskjed i nåde som statssekretær for kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen og utnevnes på nytt til statssekretær for Torbjørn Røe Isaksen i Nærings- og fiskeridepartementet.

Statssekretær Bjørn Haugstad blir med videre som statssekretær for den nye kunnskaps- og integreringsministeren.

To statsråder

Kunnskapsdepartementet får to statsråder, og tilført et nytt fagområde. Kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner overtar ansvaret for regjeringens integreringsarbeid, som i dag ligger under Justis- og beredskapsdepartementet. Han vil styre Integreringsavdelingen i Justis- og beredskapsdepartementet til endringene trer i kraft, og overtar også ansvaret for IMDi, heter det i en pressemelding fra regjeringen.

– Nøkkelen til integrering er utdanning og kvalifisering til arbeidslivet. Jan Tore Sanner har også erfaring og kompetanse som vil komme svært godt med, sier statsminister Erna Solberg i pressemeldingen.

Statsråd Iselin Nybø overtar ansvaret for forskning og høyere utdanning, inkludert blant annet statlige universiteter og høyskoler, NOKUT og Norges forskningsråd.

– Dette viktige departementet blir styrket med ytterligere én statsråd, Iselin Nybø, som kommer til å lede vårt arbeid på forskning og høyere utdanning. Dette er en del av arbeidet vårt med omstilling av norsk økonomi, sier Solberg i pressemeldingen.

Fra barnehage til videregående

Kunnskaps- og integreringsministeren får ansvaret for departementets øvrige saker. Jan Tore Sanner vil lede arbeidet med barnehage, opplæring, utdanningsstøtte, fagskole og generelle kompetansepolitiske saker. Han får ansvar for blant annet Utdanningsdirektoratet, Kompetanse Norge og Lånekassen.

Onsdag litt etter klokka 16.35 mottok den ferske kunnskapsministeren nøkkelkortet til sitt nye kontor.

– Hvordan vil barnehagesektoren merke at de nå har fått en ny sjef?

– Man kommer ikke til å merke den store forandringen fra i går og til i morgen. Vi kommer til å videreføre og videreutvikle mye av det arbeidet Torbjørn Røe Isaksen har startet. Og det handler om å få flere pedagoger i barnehagen, bedre språkopplæring i barnehagen og om å bevare mangfoldet innenfor barnehagesektoren, som er viktig for familiene og for barna, og også for å videreutvikle barnehagene, sier Jan Tore Sanner til barnehage.no.

– Du har også fått ansvar for integrering. Det vil ikke bli et område som kan overskygge barnehagefeltet?

– Tvert imot. Skal vi lykkes med en god barnehage må vi også tenke integrering. Vi må sørge for at alle de som vokser opp i Norge og skal være en del av det norske samfunn får en god start. Da mener jeg at det er perfekt å kombinere barnehage og integrering, kunnskap og inkludering. Jeg ser frem til å se hvordan vi kan få dette til å bli til det beste for barna, sier den ferske kunnskaps- og integreringsministeren.

– Det handler veldig mye om språk. De som kommer til Norge og skal bo her og fortsette på skolen, må lære seg norsk. Mange barnehager jobber kjempegodt med dette i dag og jeg ser frem til at vi skal få til dette enda bedre sammen i fortsettelsen, sier Sanner.

Følg barnehage.no på Facebook og Twitter.

Powered by Labrador CMS