Daglig leder Jan Magnus Mikalsen i Norlandia Paradiset barnehage bruker av sin styrertid på å ta med de eldste barna på svømmeopplæring. Neste år vil flere barn få tilbudet.
Daglig leder Jan Magnus Mikalsen i Norlandia Paradiset barnehage bruker av sin styrertid på å ta med de eldste barna på svømmeopplæring. Neste år vil flere barn få tilbudet.

Stor økning i satsingen på svømming i barnehagene

Neste år vil godt over 35.000 5-åringer kunne få gratis svømmeopplæring i barnehagen.

Publisert Sist oppdatert

I budsjettavtalen mellom Høyre, Frp, Venstre og KrF er satsingen på svømmeopplæring i barnehagene nesten doblet sammenlignet med regjeringens forslag fra i oktober.

Regjeringen ville bruke 36 millioner kroner på at norske 5-åringer skal få svømmeopplæring i barnehagen. Etter påtrykk først og fremst fra Venstre er potten økt med 30 millioner kroner i det endelige statsbudsjettet.

– Jeg synes det er kjempebra at staten bruker penger på dette. Dette er den eneste kunnskapen du dør av ikke å ha, sa daglig leder Jan Magnus Mikalsen i Norlandia Paradiset barnehage til barnehage.no da vi besøkte dem under en bassengtime tidligere i høst.

En god start

I denne barnehagen i Bodø strekker styreren og de ansatte seg langt for at alle 5-åringene skal få svømmeopplæring.

– I fjor hadde vi fire stykker som gråt i dusjen første gangen vi skulle bade. De var mer under vann enn over vann siste timen etter 13 ganger, sa Mikalsen.

Hele gruppa i fjor lærte å svømme minst én meter. De var muligens ikke svømmedyktige etter svømmeforbundets definisjoner:

– Men det er en god start, påpekte han.

Statistikk viser at bare halvparten av norske tiåringer kan svømme minst 200 meter.

1.750 per barn

Siden 2015 har regjeringen satt av penger i statsbudsjettet til svømmeopplæring i barnehagene. Første året var det bare fem fylker som fikk tilskudd. Fra 2016 er ordningen utvidet til å gjelde hele landet.

For 2018 foreslo kunnskapsminister Henrik Asheim (H) å bruke i overkant av 36 millioner kroner på tiltaket. Tilskuddet per barn er 1.750 kroner. Det ville gitt 20.000 barn muligheten til å bli venn med vannet.

Må søke

Skal alle omlag 60.000 5-åringer i landets barnehager få gratis svømmeopplæring, ville posten på statsbudsjettet måttet økes til 105 millioner kroner.

– Det mangler 70 millioner kroner, og det er en prioritering jeg er villig til å gjøre i årets statsbudsjett, sa stortingsrepresentant Abid Raja (V) til NRK tidligere i høst.

Etter at forhandlingene nå er avsluttet, vil anslagsvis mellom 37.000 og 38.000 femåringer kunne bli omfattet av ordningen. Det blir nå opp til hver enkelt barnehage å søke lokalt for å få tilgang på midler.

Powered by Labrador CMS