Stolte representanter fra Småtjern naturbarnehage (til venstre) og Bakklandet barnehage etter å ha mottatt Forskerfrøprisen.
Stolte representanter fra Småtjern naturbarnehage (til venstre) og Bakklandet barnehage etter å ha mottatt Forskerfrøprisen.

Her er vinnerne av Forskerfrøprisen

Bakklandet barnehage i Trondheim og Småtjern naturbarnehage i Lunner vant Forskerfrøprisen 2016.

Publisert Sist oppdatert

Forskerfrøprisen deles ut til to barnehager som viser god evne til å stimulere til naturfaglig utforskning, fremme forståelse for bærekraftig utvikling, ivareta barnas nysgjerrighet og undring og vektlegge biologi, kjemi, fysikk, astronomi eller geologi i barnehagen.

Det er Naturfagsenteret og Utdanningsforbundet som står bak prisen, og premien er selvvalgt utstyr til naturfaglig arbeid i barnehagen til en verdi av 10.000 kroner.

Bie-prosjekt

Bakklandet barnehage i Trondheim vant prisen for sitt prosjekt om bier.

– Jeg vil takke juryen. Vi er veldig lykkelige over å bli sett, sa en stolt styrer i Bakklandet barnehage, Marianne Schjetne, da hun mottok prisen på vegne av barnehagen under Forskerfrøkonferansen 2017 i Oslo.

Barnehagen hadde bier som Grønt flagg-tema med egen bikube i barnehagen i 2015. Barna var så engasjerte og nysgjerrige at prosjektet fortsatte i 2016 og nærmiljøet ble trukket inn.

I juryens begrunnelse heter det at:

«Blant annet har barna blitt mer kjent med de blomstene biene foretrekker og lært seg å kjenne igjen og navngi disse blomstene. I dette arbeidet dokumenterer barnehagen god evne til å stimulere til naturfaglig utforskning slik et av kriteriene i Forskerfrøprisen handler om. Barnas nysgjerrighet og undring ivaretas.»

Bakklandet barnehage har fått flere utmerkelser for sitt arbeid med bier. I 2015 vant de Utdanningsforbundets klimapris for å ha satt fokus på bienes rolle for å opprettholde et bærekraftig samfunn.

Les mer om biene i Bakklandet barnehage her.

Vant for andre gang

– Tusen takk, dette var veldig artig! sa daglig leder i Småtjern naturbarnehage, Jørgen Kjørven, etter å ha mottatt Forskerfrøprisen 2016 på vegne av barnehagen mandag.

Barnehagen fikk prisen for båt-prosjektet sitt.

Det hele startet med at en gutt i barnehagen stilte spørsmålet: Hvordan lager man en båt? Et spørsmål som har ført til at barna og de voksne nå har laget flere båter ved å hule ut stammen av ulike tresorter, samtidig som de har utforsket og eksperimentert mye underveis.

I juryens begrunnelse heter det blant annet at:

«Dette prosjektet viser hvordan ett barns spørsmål og det samme barnets store pågangsmot har gitt både voksne og barn i Småtjern naturbarnehage gode læringsopplevelser og spennende naturopplevelser i mange år. (…)Dette er et omfattende prosjekt som har gått over lang tid. Det bærer preg av en arbeidsmåte som er reflektert og omfatter hele barnehagen. Prosjektet oppfyller alle de fire kriteriene for Forskerfrøprisen.»

Dette er andre gang Småtjern naturbarnehage vinner Forskerfrøprisen. Barnehagen vant også prisen i 2012, for prosjektet «Fra gråstein til gull?».

Om Forskerfrøprisen:

  • Prisen tildeles barnehager som gjennom bilde(r) og skriftlig beskrivelse dokumenterer en av følgende; en situasjon av naturfaglig karakter fra barns spontane og utforskende lek, eller et planlagt og systematisk prosjekt ledet av de voksne i barnehagen og som inkluderer barns medvirkning.
  • Prisen ble i år delt ut for syvende gang. 

Følg barnehage.no på Facebook og Twitter.

Powered by Labrador CMS