Alle jakkene i Forbrukerrådets test.
Alle jakkene i Forbrukerrådets test.

Forbrukerrådet melder barnejakke inn for ulovlig innhold av giftstoffer

Åtte av ni jakker hadde så høyt fluorinnhold, at de ikke kunne få smilefjes av Forbrukerrådet i en ny test. Én jakke blir meldt inn for ulovlig høyt nivå, og tre jakker for villedende markedsføring.

Publisert Sist oppdatert

Direktør i Forbrukerrådet, Randi Flesland, tar funnene alvorlig, og uttaler at dette setter foreldre i en svært vanskelig situasjon.

– Dette viser at når foreldre går ut for å handle til barna sine, står de i realiteten rådløse i butikken. De kan fort bli lurt når de tror de velger fluorfritt. De kan ikke akkurat sende alle klærne til laboratorium før de kjøper, men er prisgitt informasjonen på jakken. Det må bli enklere å finne klær som er trygge for kropp og klode, sier Flesland i en pressemelding.

Vi opptar fluorstoffene fra miljøet. De brytes sakte ned, og lagres i kroppen. Stoffene kan gi alvorlige følger som kreft, spontanabort og fosterskader.

Se resultatene her.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Fire mulige lovbrudd

Flesland uttrykker aller størst skuffelse over jakken fra Stormberg.

– I den fant vi ulovlige mengder skadelige stoffer, slik at den faktisk er forbudt å produsere i dag. Dersom de ikke kan bevise at jakken er produsert for over tre år siden, er det også forbudt å selge den.

Forbrukerrådet vil derfor melde jakken til Miljødirektoratet, og Stormberg må eventuelt legge frem bevis for at jakkene er produsert for over tre år siden. Bakgrunnen er at det fra 1. juni 2014 ble forbudt med så stor mengde fluorstoffer som Stormberg-jakken inneholder. Imidlertid ble det gitt tillatelse til å selge ut varer som allerede var produsert på dette tidspunktet, frem til 2018.

Artikkelen fortsetter under bildet.

– Lurer forbrukerne

Flesland mener jakken uansett ikke burde være i salg. Hun sier at butikkene og produsentene må gjøre mer for å redusere bruken av fluorstoffer, og slik ta ansvar for kundenes og klodens ve og vel.

Forbrukerrådet mener dessuten at produsentene av jakkene fra Bergans, Didrikson og Kaxs lurer forbrukerne.

– De reklamerer med at de er fluorfrie, men det stemmer rett og slett ikke med analysene fra laboratoriet. De blir derfor meldt til Forbrukerombudet for villedende markedsføring.

Også Helly Hansen og Bergans får rødt, surt fjes i Forbrukerrådets test. Barnejakken Fix fra Lindex er den eneste som får grønt smilefjes, forteller forbrukerdirektøren.

– Den var vi glade for å finne. Den viser at det går an.

– Klag på ulovlige jakker

Dersom det blir slått fast at jakkene fra Bergans, Stormberg, Didrikson og Kaxs bryter loven, oppfordrer Forbrukerrådet folk til å klage på jakkene.

Følg barnehage.no på Facebook og Twitter.

– Det er en selvfølge at loven blir fulgt, så det er definitivt grunn til å klage når det svikter der.

Forbrukerrådet jobber dessuten for strengere reguleringer. Tester over tid fra flere instanser viser en svak bedring, og det tyder på at reguleringene som er gjort, har hatt virkning. Forbrukerrådet ber regjeringen om ikke å hvile i arbeidet med å bekjempe fluorstoffer.

Powered by Labrador CMS