Anne Green Nilsen har ledet meklingen fra Fagforbundets side. Hun er klar på at de ikke ønsket konflikt, men opplevde at NHO ikke ville komme dem i møte.
Anne Green Nilsen har ledet meklingen fra Fagforbundets side. Hun er klar på at de ikke ønsket konflikt, men opplevde at NHO ikke ville komme dem i møte.

Ansatte i åtte barnehager streiker: – Vi er skuffet

NHO og fagforeningene ble ikke enige. Dermed er det streik.

Publisert Sist oppdatert

Vi er skuffet. Vi ønsket ikke konflikt, men opplever at NHO ikke har villet komme oss i møte på noen punkter. Dermed blir det praktisk talt umulig for oss å ivareta medlemmene på en bra måte. Det ender da opp med at vi må ta i bruk vårt kraftigste kampmiddel, streik, sier Anne Green Nilsen i Fagforbundets arbeidsutvalg i en pressemelding. Hun har ledet meklingen for Fagforbundet.

Rekke virksomheter

Konflikten står mellom partene i tariffavtalen NHO 453 som omfatter en rekke ulike virksomheter. Blant annet asylmottak, rehabiliteringssenter, kommersielle aktører innen omsorg, barnehager, barne- og ungdomsinstitusjoner, kinoer, samt ideelle organisasjoner som Frelsesarmeen, Kirkens Bymisjon og Blindeforbundet.

Meklingen startet torsdag etter at det ble brudd i forhandlingene i høst. Natt til lørdag ble det klart at det ikke var mulig å komme til enighet. Dermed ble det streik.

Fagforbundet har tatt ut 80 medlemmer i 18 virksomheter i streik. Parat på sin side har tatt ut ett medlem. Av disse er 48 ansatte i 8 barnehager nå i streik.

Reagerer

– Vi reagerer på at Fagforbundet velger å ta ut barnehagene, barnevern og omsorgsbedrifter i streik nå. De ansatte som tas ut i streik i barnehagene ligger allerede over det som er kravet i forhandlingene. Vi respekterer fagforeningens formelle rett til å beslutte streikeuttaket, men her rammer man sårbare grupper med et uttak som i liten grad er representativt for konflikten, sier direktør for arbeidsliv i NHO, Nina Melsom til NHO.no

Melsom peker på at lønningene innen den private og ideelle helse- og omsorgssektoren skal være konkurransedyktige – samtidig som de skal gjenspeile lønnsveksten til bedriftene i markedet.

– Det er ikke ansvarlig når Fagforbundet og Parat har krevd økninger i minstelønnssatsene langt over frontfaget for ansatte med høyskoleutdanning og tilleggsutdanning. Lønnskravene må være tilpasset frontfagsoppgjøret og bedriftenes inntekter som delvis er bundet av lengre kontrakter med offentlige oppdragsgivere, sier hun.

Ifølge Fagforbundet er årsaken til konflikten at Fagforbundets og FOs medlemmer har sakket lønnsmessig kraftig etter over mange år.

– I 2019 valgte NHO å løfte sykepleierne i dette området opp på om lag samme nivå som alle andre sykepleiere. LOs medlemsforbund har krevd et tilsvarende lønnsløft for alle sine medlemmer. Det svarte NHO klart nei på. Dermed var det ikke grunnlag for videre mekling, skriver Fagforbundet på sine nettsider.

Byttet organisasjon

Anne Green Nilsen i Fagforbundet hevder også at de den siste tiden har sett at arbeidsgivere i en del barnehager har byttet arbeidsgiverorganisasjon til avtalen det nå forhandles om for å spare penger.

– Mange som jobber der har med seg lønns- og arbeidsvilkår fra tidligere tariffavtaler, men over tid er vi redde for at også disse medlemmene vil sakke etter alle andre barnehageansatte. Det har også fått en dårligere pensjonsordning enn andre barnehageansatte, sier hun og fortsetter

– Hvis vi ikke setter foten ned vil det åpne for at flere barnehager forlater tariffavtaler der vi har forhandlet fram gode avtaler for medlemmene. Hvis vi ikke sier nei til at enkelte shopper billige lønnsavtaler, undergraver vi over tid lønns- og arbeidsforhold for hele barnehageområdet. Derfor er det viktig at vi sier tydelig fra nå, sier Green Nilsen.

Fakta

Meklingen har pågått siden torsdag mellom NHO, NHO Service og Handel, Abelia og Fagforbundet, samt Parat og YS-forbundet Delta.

Oppgjøret gjelder asylmottak, rehabiliteringssenter, kommersielle aktører innen omsorg, barnehager, barne- og ungdomsinstitusjoner, kinoer, samt ideelle organisasjoner som Frelsesarmeen, Kirkens Bymisjon og Blindeforbundet.

Fagforbundet tar ut 80 medlemmer i 18 virksomheter i streik. Parat kun 1 medlem.

Av disse er 48 stykker fordelt på 8 barnehager.

Kilde: NHO

Her streiker barnehageansatte

Arbeidsgiver Arbeidssted/Underenhet Antall tatt ut i streik Region
FRELSESARMEENBarnehager Regnbuen bhg17Oslo
FRELSESARMEENBarnehager Auglendsdalen8Rogaland
Birralee International Kindegarten Trondheim ASBIRRALEE INTERNATIONAL KINDERGARTEN TRONDHEIM AS6Trøndelag
Grenland folkehøgskoles barnehage asEplehagen barnehage8Vestfold/Telemark
FREMTIDEN BARNEHAGE EIENDOM ASFremtiden Barnehage AS1Vestland
FRELSESARMEENBarnehager Solgry bhg2Viken
FRELSESARMEENBarnehager Trollstua bhg4Viken
Norlights Montessoribarnehage Drammen AS2Viken
Powered by Labrador CMS