Stein-Arve Karstad er et skattet medlem av Eventyrdalen barnehages stab. Denne uka ble han feiret av små og store da han fylte 70 år. Og han har ikke tenkt å gi seg enda.
Stein-Arve Karstad er et skattet medlem av Eventyrdalen barnehages stab. Denne uka ble han feiret av små og store da han fylte 70 år. Og han har ikke tenkt å gi seg enda.

Pensjonistlivet ble for rolig: Nå jobber ingeniør Stein-Arve Karstad (70) i barnehagen

Bygningsingeniør Stein-Arve Karstad (70) har reist verden rundt og står bak store industrikonstruksjoner. Nå bygger han hytter og tunneler sammen med barna i Eventus Eventyrdalen barnehage i Bergen, og elsker det.

Publisert Sist oppdatert

Da bygningsingeniør Stein-Arve Karstad (70) gikk av med pensjon for to år siden, så han egentlig fram til å få bedre tid til reiser og turer i skog og mark med kona. Det varte i rundt ett år, så ble han lei av den rolige tilværelsen og savnet liv og røre rundt seg.

– Jeg er ikke laget for å sitte i ro, sier Karstad selv, og ler.

Etter å ha kjørt forbi noen barnehager hver gang han skulle på butikken, bestemte han seg. Barnehagen hadde sikkert bruk for ham. Dermed parkerte han utenfor en av barnehagene i Eventus-kjeden og banket på.

Bestefar og de 28 ungene

Daglig leder lurte fælt på hvem denne mannen var og hva han ville. Men Karstad ble da invitert inn på en kopp kaffe. Dette var en torsdag. Mandag ringte barnehagen og lurte på om han ville være vikar. Med det samme.

Karstad ler igjen. Foruten å være pappa og bestefar, hadde han ingen erfaring med barn. Men ingeniøren og ungene fant hverandre likevel, og nå er han bestefar for 28 barn i Eventyrdalen barnehagen utenfor Bergen.

Det er dager fylt med glede og latter.

Bygger i mindre skala

– Jeg var jo så optimistisk da jeg skulle bli pensjonist. Men jeg savnet det skjulte nettverket, du vet, alle du treffer på reise eller i trappa og kantina. De forsvant over natten.

Etter hvert ble han tilbudt 40 prosent stilling i Eventyrdalen, og takket ja med liv og lyst. Nå går dagene med til lære ungene å bruke sag, bygge tuneller og hytte og lage seljefløyter.

– Jeg er glad i friluft og å bygge ting, sier Karstad, som bare har nedjustert størrelsen på byggeprosjektene fra da han konstruerte hoteller i Afrika.

– Og ungene elsker når jeg forteller røverhistorier om digre slanger i hagen i Afrika og flotte sukkertopppalasser i Moskva! Øynene bli trillrunde, ler Karstad.

Blir ladet i barnehagen

Han anser seg som svært heldig som har så mange morsomme og fine mennesker og kolleger rundt seg og vil holde det gående så lenge han orker.

– Blir du sliten?

– Nei, vet du. Jeg kommer hjem full av energi! Å jobbe med unger er som å stå på lading. Du må være der de er og i øyeblikket. Det er svært givende, og noe jeg anbefaler alle som får sjansen.

Verdifull kunnskap

Han er glad for at hans kunnskap og livsvisdom fremdeles er aktuell, og tror at seniorer tar med seg andre ting inn i barnehagen enn de unge. Sammen blir det en fin miks.

Daglig leder i Eventus Eventyrdalen, Monica Westrebø Basberg, setter stor pris på supervikaren sin og skryter uhemmet av jubilanten.

– Når Stein Arve henvendte seg til konsernet for tre år siden var det liten tvil om at vi ville lage plass til ham i selskapet.

Supervikaren

– Stein var pensjonert og hadde livserfaring og er et verdifullt tilskudd i selskapet. Han startet som vikar og det gikk ikke lange tiden før han var en populær kandidat å ringe når det var sykdom i de forskjellige barnehagene. Stein tilførte kunnskap og trygghet hos barna, sier Basberg.

Han fikk raskt navnet "Supervikaren".

– Han har alltid et smil på lur og tilfører positivitet og humor i arbeidsmiljøet. Det var derfor et veldig naturlig valg å spørre Stein om han kunne tenke seg å takke ja til fast å jobbe 40 prosent i Eventus Eventyrdalen når det åpnet seg en stilling der. Stein representerte mye av det jeg så etter: Trygghet, tålmodighet, positivitet, stabilitet og godt kollegaskap.  Stein er en handyman og han er sporty. Holder seg godt og er med på det som skjer. Han er en viktig brikke i personalgruppen som en av to menn blant sju kvinner, sier Basberg og legger til at Stein er en fornøyelse å ha i virke og at det er en glede å se han i samspill med barn og voksne.

Viktig tilskudd

For pedagogisk leder i Eventydalen barnehage, Kristin Kongsbakk, er 70-åringen som en bestefarsfigur for barna.

– Han er litt som en bestefarsfigur som kan leke, fortelle historier og være en voksen som er til å stole på. Det er plass på fanget, han kan snekre, er nysgjerrig og veldig tålmodig.

For eier og styreleder i Eventus, Kjetil Hopen er seniorer i barnehagen et viktig tilskudd som bidrar med kunnskap og erfaring.

70-årsdag

– Vi har blant annet to 67 åringer som har vært mellom de som har bidratt mest, og som kanskje har færrest sykedager. En av disse går snart av med vel fortjent pensjon mens den andre ønsker å fortsette til han er 70, noe vi også synes er veldig kjekt, sier Hopen.

Eventus vil gjerne beholde sine seniorer så lenge som mulig, og har innført tiltak som en ekstra ferieuke etter fylte 60 år og muligheten til å jobbe 80 prosent med 100 prosent lønn.

Følg barnehage.no på Facebook og Twitter.

Hopen hyller også Karstad, som fyller 70 år denne uka.

– Han har i flere år vært en fremragende vikar i Eventus. Med sitt alltid blide åsyn og sin stoiske ro går han inn der det er behov og finner tonen med barna med en gang. Stein Arve er svært godt likt av både barn og kollegaer, og vi er glad for å ha han med i Eventus-gjengen, sier Hopen.

Plass til alle aldre

Administrerende direktør Thomas Hopland synes det er svært hyggelig med oppmerksomhet rundt arbeidstakere som har passert både 60 og kanskje til og med pensjonsalder.

– Vi har ønske om at arbeidstakere og arbeidsgivere skal kunne finne løsninger der arbeidet ikke behøver å opphøre ved en gitt alder. I barnehagen er det plass til alle aldre. Å arbeide i barnehage er an aktiv arbeidsdag. Våre mål for arbeidets innhold er at det skal være nettopp det. Dette er også i tråd med våre grunnleggende pedagogiske mål for voksne så vell som barna, sier Hopland.

Barnas hverdag og de voksnes hverdag dekkes av de samme kravene til både fysisk utfoldelse, mental tilstedeværelse og tilhørighet. Derfor er dette en hverdag som er godt egnet for å holde seg frisk og i utvikling for barna.

Ny giv

– Det er helt naturlig at dette også gjelder de voksne i barnehagen. Det er et oppbyggende miljø. Vi opplever også at godt voksne arbeidstakere har en modning i forhold til sitt syn på barn, medarbeidere og ledelsen. Dette oppleves som er fordelaktig. Etter våre erfaringer er de godt voksne arbeidstakerne både lite representert i sykefravær og høyt representert i ulike oppgaver i organisasjonen, sier Hopland fornøyd.

Han opplever på mange måter at disse arbeidstakerne får en ny giv i denne fasen av arbeidslivet. Dette gjelder også i høyeste grad de som kommer fra andre bransjer.

– Det er godt for oss som tilrettelegger for andres arbeid å oppleve nettopp dette. Det betyr at vi som arbeidsgiver får tilbakemelding om gode vilkår for trivsel og tilrettelegging, sier direktøren.

– Vinn-vinn!

Jubilanten selv anbefaler den nye tilværelsen på det sterkeste.

– Er det andre som lurer på om de kan tenke seg dette, må jeg si at det å være bestefar i barnehagen er fantastisk! Det er vinn-vinn for alle!

– Hvordan feires den store dagen, du har jo fri fra jobb og alt?

– Vel, jeg fikk sjampanjefrokost av kona og hun har invitert meg ut på middag. Senere skal vi også koste på oss et cruise rundt Cuba, og det gleder jeg meg til, sier Karstad, som ble feiret med brask og bram i barnehagen i går.

Nå ser han fram til flere gode dager som ekstrabestefar i barnehagen.

Har du en historie du vil dele? Send oss et tips til [email protected].

Powered by Labrador CMS