Derfor er det viktig å lære barn at også dyr har følelser

Manglende medfølelse overfor dyr kan tyde på eller utvikle seg til destruktiv adferd overfor medmennesker, advarer Dyrevernalliansen.

Publisert Sist oppdatert

I sommer ble en mann arrestert for å ha mishandlet og drept en katt. I politiavhør kom det frem at han også hadde fantasert om å gjøre det samme mot unge jenter.

Det skriver ABCnyheter.no.

Ifølge informasjonsrådgiver i Dyrevernalliansen, Kaja Ringnes Efskind, finnes det for mange slike eksempler. Efskind mener det derfor er veldig viktig at barn i ung alder, lærer om dyr og deres behov.

– Ved å lære barn å sette seg inn i dyrs situasjon, kan både dyreplageri og annen voldelig adferd forebygges og stanses, sier Efskind til ABCnyheter.no.

Efskind understreker viktigheten av at voksne er gode rollemodeller og viser barna hvordan man utvikler empati med dyret og hva det liker og ikke liker.

– Ved å si for eksempel «ikke trekk katten i halen, for det er vondt, og da blir pus lei seg», skaper foreldrene en situasjon barna lett kan kjenne seg igjen i. For barna blir også lei seg når noe gjør vondt, sier hun, og oppfordrer også de voksne til å rose barnet når det klarer å lese dyrets signaler.

I omgang med dyr kan barn blant annet lære medfølelse, selvkontroll og selvtoleranse, evnen til å tolke ikke-verbale kommunikasjonssignaler og få erfaring med omsorg.

Dyrevernalliansen har utviklet heftet «Lær deg dyrespråket» som kan brukes i barnehagen for å lære barna å forstå dyrene bedre og å ta hensyn til hvordan de oppfører seg. Heftet er gratis og kan bestilles eller lastes ned her.

Powered by Labrador CMS