Espen Rokkan er direktør ved juridisk avdeling og forhandlingssjef i PBL.
Espen Rokkan er direktør ved juridisk avdeling og forhandlingssjef i PBL.

Brudd i PBL-forhandlingene – oppgjøret til mekling

En midlertidig ordning som skal gjelde frem til ny og varig pensjonsløsning er på plass, sender tariff-oppgjøret i PBL-området til mekling.

Publisert Sist oppdatert

Etter flere dager med forhandlinger ble det ved 16.45-tiden torsdag ettermiddag brudd i forhandlingene i PBL-oppgjøret. Dermed ender oppgjøret hos Riksmekler til høsten.

Det skriver pbl.no.

Partene ble ikke enige om ny og helhetlig pensjonsordning, og skyver på denne til etter at offentlig sektor har fått på plass en varig løsning.

Det var i forhandlingene stor avstand mellom PBLs tilbud om ny pensjonsløsning og organisasjonenes krav. Men det var altså ikke uenigheten om det store pensjonsspørsmålet som brakte partene til mekling.

Årsaken til bruddet var ett enkelt krav fra Delta, Utdanningsforbundet og Fagforbundet om å øke sparesatsen, fra fem til sju prosent, på overgangsordningen på pensjon for nye medlemmer i PBL. Nye medlemmer i PBL meldes inn i innskuddspensjonsordningen som er etablert i påvente av at ny pensjonsordning er på plass for alle PBL-barnehagene.

– Dette er et av de merkeligste bruddene vi har opplevd i de tyve årene vi har forhandlet med organisasjonene. Dette er overraskende og utfordrer tilliten mellom partene, sier administrerende direktør Arild M. Olsen i PBL.

– Selv med det omfattende arbeidet partene har lagt ned i forkant var det dessverre ikke grunnlag for enighet om pensjon. I 2014 sa vi ja til en midlertidig løsning på fem prosent innskudd for nye medlemmer. Det er svært viktig at dette innskuddet økes til sju prosent slik at pensjonen til våre unge medlemmer ivaretas på en god nok måte, sier lederen i Deltas forhandlingsutvalg, Trond Ellefsen til Delta.no.

– Selv med det omfattende arbeidet partene har lagt ned i forkant var det dessverre ikke grunnlag for enighet om pensjon. Utdanningsforbundets mål har hele tiden vært å følge opp landsmøtevedtaket vårt som sier at pensjonsordningene for våre medlemmer skal være gode, forutsigbare, livslange og kollektive, sier leder i Utdanningsforbundets forhandlingsutvalg, Terje Skyvulstad, til Utdanningsforbundet.no.

Powered by Labrador CMS