Warsame, Aurora og Anisa fra Christiania barnehave Bjørndal holder stolt fram svarbrevet fra Slottet, der det går fram at det på slottet ikke finnes noen bestemte regler om hva det er lov å snakke om ved matbordet. Foto: Christiania barnehave
Warsame, Aurora og Anisa fra Christiania barnehave Bjørndal holder stolt fram svarbrevet fra Slottet, der det går fram at det på slottet ikke finnes noen bestemte regler om hva det er lov å snakke om ved matbordet. Foto: Christiania barnehave

Spurte kongen om det er greit å snakke om bæsj og kjærester ved matbordet – og fikk svar!

Hvis det er noen som vet hva som egentlig lov å snakke om når man sitter og spiser, må det være kongen. Det tenkte barna i Christiania barnehave – og skrev brev til Slottet.

Publisert

- Jeg må si at jeg er ganske imponert over Slottet. Det er nok ikke i mange land at dette kunne skjedd.

Det sier pedagogisk leder Jeanette Dahl i Christiania barnehave Bjørndal AS i Oslo.

Barna i barnehagen har fått svar fra Det kongelige sekretariat på et brev med spørsmål om det er greit å snakke om bæsj og kjærester ved matbordet.

- For meg som voksen handler det mye om å ta barns opplevelser på alvor og ikke skape unødvendige tabuer i møte mellom barn og voksne. Barn er opptatt av alt fra tiss og bæsj og rumper til krig og redsel, og da må vi kunne gi dem arena der det er mulig å snakke om det de er opptatt av, sier pedagogisk leder Jeannette Dahl i Christiania barnehave.

Det var lokalavisa Nordstrands Blad som først omtalte saken, i papirutgaven torsdag.

Hva er lov - hva er ikke lov?

Brevet til kongen ble til etter en av mange spisestunder hun har hatt med en gruppe førskolebarn denne høsten.

- Det er spennende å følge med på samtalen, for de lurer på så mye rart. Særlig hvis jeg klarer å styre meg, og ikke sier så mye selv, men heller stiller spørsmål, sier Jeanette Dahl.

I samtalen om hva som egentlig er lov å snakke om ved bordet, kom både voksne og barn til kort.

- Noen syntes det er helt forbudt å snakke om tiss og bæsj og kjærester. Andre syntes det er gøy å snakke om tiss og bæsj. Og da vi begynte å snakke om hvem som kan vite hva som egentlig er lov, tenkte vi at dette måtte kanskje kongen vite, ettersom det er han som bestemmer her i Norge, sier Jeannette Dahl.

"Så kan jo vi gjøre som du"

Dermed ble følgende brev formulert:

«Kjære kongen vår

Hver dag sitter vi sammen og spiser. Vi snakker om det vi tenker på. Noen ganger snakker vi om hva som er lov å snakke om ved matbordet.

Noen tror det ikke er lov å snakke om kjærester – og mange tror at det ikke er lov å snakke om bæsj (men det er jo ganske morsomt da).

Vi er enige om at det er lov å snakke om sola og gardiner, salami og svømming ... men vi vet altså ikke helt om dette med kjærester og bæsj.

Så vi tenkte å høre med deg hva som er lov på slottet hos deg. Så kan jo vi gjøre som du.

Håper du har tid til å svare. Vi var forresten ved slottet ditt for noen dager siden, men da var du nok gått en tur i butikken eller noe, for vi så deg ikke selv om flagget med løven var oppe.»

"Det viktigste er at dere sammen blir enige"

Barna var ifølge Jeannette Dahl brennsikre på at kongen vil komme til å svare på brevet. De voksne var litt mer i tvil.

Men barna fikk (selvsagt) rett. For et par uker siden fikk Christiania barnehave post. I brevet, som er underskrevet av Åse-Marie Berg ved Det kongelige sekretariat, står det:

«H.M. Kongen har bedt meg om å takke for brevet hvor dere deler tanker om samtaler rundt matbordet.

På Slottet er det ingen bestemte regler om hva det er lov å snakke om. Vi tenker det viktigste er at dere sammen blir enige om hva som er greit.»

Vil være en påminnelse

Jeannette Dahl er stolt over at barnehagen fikk svar – og imponert over klokskapen i svaret.

- Hvis man bruker de riktige brillene, skriver kongen at det er lov å snakke om alt det man lurer på, ved matbordet på slottet, sier Jeannette Dahl.

Nå er planen at brevet skal rammes inn og henges på veggen i barnehagen.

- Der vil det både være et minne og en påminnelse om at vi ikke trenger å være så regelstyrte i barnehagen – at vi kan følge barnas initiativ i større grad enn vi noen ganger gjør. Det er veldig lettvint å ha masse regler, men det er ikke alltid nødvendig, sier pedagogisk leder Jeannette Dahl.

Powered by Labrador CMS