Daglig leder i Norlandia Kløvermarka barnehage, Anne Iren Waag, gleder seg til å få en rekke nye kolleger - og nye barn - til barnehagen i høst.
Daglig leder i Norlandia Kløvermarka barnehage, Anne Iren Waag, gleder seg til å få en rekke nye kolleger - og nye barn - til barnehagen i høst.

«Arver» både barna og de ansatte etter at Barnetun måtte legge ned

Nedleggelsen av Barnetun barnehage i Brønnøysund gir paradoksalt nok en annen privat barnehage en skikkelig oppsving.

Publisert

– Vi synes det er fryktelig trist at Barnetun til slutt måtte legge ned. Samtidig betyr det at barnehagen vår får en oppsving. Vi gleder oss veldig til å ta imot både barna og de ansatte. 

Det sier Anne Iren Waag, daglig leder i Norlandia Kløvermarka barnehage. Hun har jobbet i barnehagen siden 2005, og overtok som styrer da Morten Horn gikk til jobben som leder for Rootsfestivalen i Brønnøysund i fjor høst. 

Synkende barnetall og dårlig økonomi

Barnehage.no har tidligere skrevet flere artikler om utfordringene knyttet til barnehagedrift i Brønnøy kommune. Lav bemanning i de kommunale barnehagene fram til bemanningsnormen ble innført, har ført til at kommunen fremdeles ligger blant de nederste på lista over hvor mye de private barnehagene får i tilskudd.

Samtidig har barnetallene vært synkende over en periode på flere år: I 2019 fortalte daværende styrer Horn at Kløvermarka barnehage hadde redusert barnetallet med rundt 14 store barn de siste tre årene. 

– Vi har merket nedgangen også det siste barnehageåret. Vi har hatt ganske mange færre barn enn vi har plass til, og har latt en av avdelingene våre stå på vent, sier Waag. 

Ifølge barnehagefakta.no hadde Norlandia Kløvermarka barnehage 6,3 barn per voksne 15. desember i fjor. Med 15,2 barn per barnehagelærer, var heller ikke pedagognormen fullt ut innfridd. 

– Vi har hatt 57 barn i barnehageåret som nå går mot slutten. Det lave barnetallet gir også utslag på økonomien: Vi har gått litt i minus de senere årene. Heldigvis er vi en del av et større konsern, der man har mulighet til å lene seg på de barnehagene som går i pluss. 

– Tøff sak

I likhet med resten av barnehagesektoren i Brønnøy har hun fulgt saken med Barnetun fra sidelinja. Da Brønnøy-politikerne i januar vedtok at det ikke blir innvilget nye søknader om tilskudd til barnehagedrift i kommunen for barnehageåret 2020/2021, innebar det langt på vei kroken på døra for barnehagen. Likevel bestemte Barnetun seg for å kjempe videre for å kunne fortsette å leie lokalene de har drevet barnehage i de siste 33 årene.  Men like før den foreldreeide barnehagen skulle møte kommunen i tingretten, bestemte et haste-ekstraordinært årsmøte seg for at nok var nok

– Saken har vært et tema blant de private barnehagene, og vi deler alle den samme bekymringen over de lave barnetallene. Det ser ikke ut til at det blir noe bedre de kommende årene heller, sier Waag. og fortsetter: 

– Det har vært en tøff sak som har preget både foreldrene og de ansatte, og også oss barnehagene rundt. Man føler at det er en usikker tid, og vi vet ikke hva som vil skje. Vil enda flere barnehager bli lagt ned? 

27 barn og sju voksne

Da det ble klart at det kunne gå mot nedleggelse av Barnetun, tok hun kontakt med styrer Linn Almendingen. 

– Jeg sa at vi har plass til barna, og kan ansette de vi får plass til i tråd med bemanningsnormen.

Det betyr at 1. august kommer i alt 27 nye barn - 25 fra Barnetun, og to søsken av tidligere Barnetun-barn. I tillegg ansetter Waag fire pedagoger, en fagarbeider og to assistenter, men sistnevnte bare noen måneder fram til vedkommende går av med pensjon. 

– Alle de som var fast ansatt i Barnetun har fått jobb hos oss. Dette får stor betydning for Kløvermarka. 

Blant dem som begynner i ny jobb til høsten, er tidligere styrer i Barnetun. Nå i jobben som pedagogisk leder. 

– Vi gleder oss veldig til å jobbe med en fantastisk flink og kunnskapsrik gjeng. Vi blir et større kollegium, og gleder oss til å dele og utveksle kunnskap. Vi har Norlandia sine føringer å forholde oss til, men samtidig er det noe veldig positivt med å få friske øyne inn i barnehagen. Man ser seg ofte blind på sin egen hverdag, sier Waag, som samtidig understreker det aller mest positive:

– Dette betyr at de fleste barna får begynne i barnehagen sammen med noen de kjenner, og med voksne de er trygge på. Det betyr at overgangen ikke blir så voldsom. 

Powered by Labrador CMS