Sangen «Hele Norges Bjørnis» er allerede hørt over 24.000 ganger på Spotify. I dag kom musikkvideoen.
Sangen «Hele Norges Bjørnis» er allerede hørt over 24.000 ganger på Spotify. I dag kom musikkvideoen.

Bjørnis har snart lært «alle» norske barnehagebarn om brannsikkerhet

– Til nå er det mellom 3.500 og 4.000 barnehager som bruker Bjørnis på et eller annet nivå, sier avdelingsleder Håvard Kleppe i Norsk brannvernforening. I dag kom det ny musikkvideo fra brannbamsen, og til høsten er han hovedperson i tre nye bøker.

Publisert

Det siste medfører også en invitasjon til Aschehougs sagnomsuste hagefest. 

– Smokingen er i boks, så nå må han øve på å gå på rød løper, sier avdelingsleder Håvard Kleppe i Norsk brannvernforening med et smil. 

Han har god grunn til å glede seg: Siden Brannbambsen Bjørnis ble startet som et lokalt initiativ hos Trøndelag brann- og redningstjeneste, har han spredt seg til brannvesen over hele landet. Når han i dag lanserer sin nye musikkvideo «Hele Norges Bjørnis» på YouTube, er den allerede spilt over 24 000 ganger på Spotify. Bjørnis har egen Facebook-side og Instagram-konto, og undervisningsmaterialet som er rettet mot barnehagebarn er så langt brukt av et sted mellom 3.500 og 4.000 norske barnehager. 

– Bjørnis engasjerer mer enn den tidligere kampanjen med Eldar & Vanja, som var lagt mer opp til at barnehagene skulle gjøre jobben på egenhånd, sier Kleppe, og legger til:

– Ikke minst engasjerer han internt på brannstasjonene. Det er for eksempel stadig flere stasjoner som inviterer til egne barnehageuker. Da bruker gjerne barnehagene materialet fra Bjørnis gjennom barnehageåret, og så avslutter de med et besøk på brannstasjonen.

Bjørnis brukes som verktøy når brannvesenet møter barn i forbindelse med brann og andre ulykker, den såkalte trøstebamsen. Bjørnis er også hovedpersonen i forebyggende undervisningsopplegg for alle barnehager her til lands. 

FAKTA OM BRANNBAMSEN BJØRNIS

Brannbamsen Bjørnis er en nasjonal satsing når det gjelder brannvernopplæring for barn i barnehager. Driftsansvaret er lagt til Norsk brannvernforening.

I august 2018 ble det lansert nytt nasjonalt pedagogisk opplegg om brannvern for barn i barnehagen.

hjemmesiden til Bjørnis finner du blant annet mer informasjon om materiellet som finnes, råd og tips om brannøvelser i barnehagen og om hvordan man kan få besøk av brannbamsen.

Norsk brannvernforening er en uavhengig stiftelse som er opptatt av brannvern for alle. Gjennom informasjon, kunnskapsformidling, rådgivning og sertifisering hjelper brannvernforeningen mennesker og virksomheter til å ta ansvar for brannsikkerheten.

Når svært mange

Det er ikke første gang Bjørnis er hovedperson i sin egen musikkvideo: 

– Bjørnis har fra før låter som «Her kommer Bjørnis» og «Brannbamsedans» med til sammen nær to millioner avspillinger på Spotify og over tolv millioner visninger på YouTube, sier prosjektleder og brannkonstabel Rikard Heimen i en pressemelding.

«Hele Norges Bjørnis» omtales som en sommeraktig gladlåt med innslag av viktige brannforebyggende budskaper. Musikkvideoen er spilt inn i Trondheim og Bodø, med bidrag fra både Trøndelag brann- og redningstjeneste, Salten Brann IKS, elever ved Strindheim skole og Småbispan ved Bispehaugen skolekorps. Låten er produsert av Ronny Wikmark.

– Brannbamsen Bjørnis er tidenes største satsing på brannforebyggende kommunikasjon med barn som hovedmålgruppe. Vi mener det er viktig at barn tilegner seg grunnleggende kunnskaper og holdninger om brannsikkerhet som de har med seg resten av livet. Samtidig ser vi at barna er gode brannvernambassadører overfor foreldre og besteforeldre, sier Håvard Kleppe.

– Hvordan vet dere at det fungerer? 

– Vi hører fra tid til annen historier om barn og brannsikkerhet, men samtidig er det vanskelig å bevise at satsingen fungerer. Men vi gjorde en evaluering i om lag 1.500 barnehager i fjor høst. Da svarte 98 prosent av de spurte at de var fornøyd med opplegget, og 98 prosent svarte også at de opplevde at læringseffekten var god. 

Planlegger Bjørnis-serie

– I slutten av august kommer også de tre første barnebøkene om Bjørnis i samarbeid med Aschehoug Forlag. Det gleder vi oss stort til, sier Rikard Heimen.

Håvard Kleppe utdyper: 

– Mens materialet som allerede eksisterer for barnehagene handler mer om læring, er dette mer historiefortelling. Vi ser for oss at de vil passe veldig godt i barnehagene. Vi har ei gruppe på Facebook med rundt 2.000 barnehagelærere som medlemmer, og det er mange som allerede har bestilt bøkene, sier han, og legger til: 

– Tanken er at det etter hvert skal komme enda flere bøker om Bjørnis. 

Her kan du se den nye musikkvideoen: 

Powered by Labrador CMS