– For oss er barnebøker en helt ny måte å formidle viktig brannvernkunnskap på, sier Håvard Kleppe i Brannvernforeningen. Her sitter han til høyre for, Rikard Heimen. Bjørnis og Marthe Gravseth Aspen.
– For oss er barnebøker en helt ny måte å formidle viktig brannvernkunnskap på, sier Håvard Kleppe i Brannvernforeningen. Her sitter han til høyre for, Rikard Heimen. Bjørnis og Marthe Gravseth Aspen.

– Bjørnis har blitt vårt viktigste verktøy i møte med barna

Brannvesenet og Brannvernforeningens maskot Bjørnis er frontfigur i tre nye barnebøker. 

Publisert

Det skriver Norsk Brannvernforening i en pressemelding.

– For oss er barnebøker en helt ny måte å formidle viktig brannvernkunnskap på. Brannbamsen Bjørnis er vår største satsing gjennom tidene på barna som målgruppe. Brannvernopplæring for barn er noe av det viktigste vi holder på med. Det handler om å tilføre barna grunnleggende kunnskaper og holdninger de har med seg resten av livet. Samtidig vet vi at barna er gode brannvernambassadører overfor de voksne. De færreste mammaer og pappaer sier vel nei, når barna foreslår at det er på tide å teste røykvarslerne, spør avdelingsleder Håvard Kleppe i Norsk brannvernforening.

Han har forfattet bøkene sammen med prosjektleder og primus motor i Bjørnisprosjektet, Rikard Heimen. Illustratør er Marthe Gravseth Aspen. Bøkene utgis på Aschehoug Forlag.

Viktig verktøy

– Brannbamsen Bjørnis er allerede godt kjent for mange barn gjennom blant annet brannvernopplæring i barnehagen, åpen dag på brannstasjonen og musikkvideoer på YouTube. Nå gleder vi oss til å innta også hjemmets lesekroker, sier Kleppe.

Det var i 2013 at det hele startet. Da med noen småbamser. Siden da har prosjektet vokst, og det finnes 40 store maskoter på brannstasjoner over hele Norge. I tillegg er det opplæringsmateriell ute i over 4000 barnehager.

Magisk møte

Bjørnisprosjektet har tre satsingsområder: For det første brukes Bjørnis som verktøy når brannvesenet møter barn i forbindelse med branner og andre ulykker. Trøstebamsen er utplassert på brannbiler over hele landet, og gis til barn for å forebygge traumer. For det andre er Bjørnis sentral i opplæringsmateriell som brukes av barnehagene. For det tredje skal Bjørnis være brannvesenets positive promotør og budbringer av brannforebyggende informasjon.

– Møtet mellom Bjørnis og barna er magisk. Kontakten som oppstår gir oss i brannvesenet unike muligheter til å kommunisere med barn. Derfor har Bjørnis blitt vårt viktigste verktøy i møte med barna, enten det er i forbindelse med branner eller ulykker, eller i brannvernopplæring tilpasset den yngre garde, sier Rikard Heimen, som også er brannkonstabel i Trøndelag brann- og redningstjeneste der Bjørnisprosjektet har sin opprinnelse.

Powered by Labrador CMS