Illustrasjonsfoto
Illustrasjonsfoto

Etter at kollegaen ble tatt for overgrep: Vanskelig å ha barn på fanget

To mannlige kolleger av en nå overgrepsdømt barnehageassistent forteller til NRK om hvordan de opplevde tiden etter pågripelsen.

Publisert Sist oppdatert

Overgrepssaken vakte oppsikt over hele landet. I april 2016 ble en barnehageassistent i starten av 30-årene pågrepet og siktet for overgrep mot flere barn i to barnehager i Bergen fra 2012 til 2016.

Mannen ble sist høst dømt til ti års forvaring for seksuelle overgrep mot totalt sju barn. Han har erkjent overgrep mot fem av dem, men nekter for seksuelle handlinger mot de to siste. Ankesaken skal opp i lagmannsretten til våren.

Følte seg mistenkt

Til NRK forteller to av overgriperens mannlige daværende kolleger om hvordan de selv følte seg mistenkt da saken ble kjent.

På et informasjonsmøte på rådhuset i Bergen tre dager etter pågripelsen var det flere foreldre som tok ordet. Noen lurte på hvorfor det jobber menn i barnehagene i det hele tatt. En annen tok til orde for installering av overvåkningskamera i barnehagen.

En mann som tok ordet, mente at det ikke kunne utelukkes at flere sto bak – at en annen i barnehagen holdt dørene slik at overgrepene kunne skje. At noen kan ha visst hva som foregikk.

Mistanker og rykter

En mannlig kollega av den pågrepne mannen var til stede på møtet. Han sier til NRK at han hadde mest lyst til å synke ned i gulvet, men at han visste at det beste var å gjøre det stikk motsatte.

De to mannlige ansatte som NRK har intervjuet, opplevde i tiden rett etter pågripelsen at ryktene gikk om at det var én av dem som hadde stått bak ugjerningene.

Den ene av dem ble kvalm da han oppdaget at deres fulle navn, sammen med navnet på barnehagen, var ett av de mest populære søkene på Google den dagen saken ble kjent.

Tenker og jobber annerledes

Mennene sier til NRK at det å være mann i barnehage ble vanskeligere etter pågripelsen.

Den ene hadde en periode problemer med å ha barn på fanget. Den andre innrømmer at han tenker annerledes og utfører jobben annerledes enn før. Han sier i fra om hvor han går, holder dører åpne og tenker seg om i situasjoner der han tidligere ikke gjorde det.

Byttet arbeidsplass

Begge mennene understreker at de ikke lenger føler seg mistenkeliggjort. Men en av dem har begynt i en ny barnehage.

En av årsakene til det, er at det ble for tøft å bli minnet på overgrepssaken. Hvis han i sosiale sammenhenger fortalte folk hvor han jobbet, visste han at spørsmålene om overgrepssaken ville komme.

 Følg barnehage.no på Facebook og Twitter. 

Powered by Labrador CMS