DEBATT

«Det barnehagene trenger nå er først og fremst et solid, reelt bemanningsløft», skriver representanter for FUB Vestfold.

Til politikerne: Nå er det barnas tur!

«Barna våre fortjener den beste starten i livet. Vi vet at de første årene er særdeles viktige med tanke på hvordan barna klarer seg senere i livet. Nå må du som politiker satse på barna. Øk bemanningen i barnehagene!» skriver artikkelforfatterne på vegne av FUB Vestfold.

  • Dette er et innsendt bidrag, og gir uttrykk for skribentens meninger og holdninger. Vil du delta i debatten? Send gjerne inn innlegg hit.

Det store flertallet av norske barn tilbringer mye av barndommen i barnehagen. Da sier det seg selv at tidlig innsats i barnehagen er viktig. Den viktigste ressursen der er nok trygge, gode, omsorgsfulle, kompetente voksne der barna oppholder seg i sine første leveår. Det handler først og fremst om å anerkjenne barndommens egenverdi. Det handler om barnas trivsel og utvikling. Om respekt for enkeltmennesket. Og om de ansattes arbeidsvilkår.

Det handler også om god samfunnsøkonomi. Nobelprisvinner i økonomi, James Heckman har vist at å investere i de aller minste barna er det som gir samfunnsmessig størst avkastning. Vi liker ikke å trekke linjer mellom barn og børs, men professor Arne Holte er likevel krystallklar: «Som investeringsobjekt er barn bedre enn bank og børs».

Ja, kvalitet koster, men tiltak som gagner barna og deres oppvekstmiljø, vil samfunnet få tilbake så det monner når barna er voksne, ved at de vil ha større sjanse til et godt liv og å fungere godt i samfunnet.

Om artikkelforfatterne:

Dette innlegget er skrevet av representanter for det nyetablerte FUB Vestfold (Felles foreldreutvalg for barnehagene i Vestfold):

  • Maria N. Sætre, leder FUB Færder
  • Julie Karina Ø. Askjem, nestleder FUB Færder
  • Henriette Kaasa Ringheim, leder FUB Horten
  • Hilde-Sofie Mordt, nestleder FUB Horten
  • Irene Isaksen, medlem FUB Sandefjord
  • Christina Grefsrud-Halvorsen, leder FUB Tønsberg
  • Line Fjelddalen Eik, nestleder FUB Tønsberg
  • Sandra D. Wang, medlem FUB Tønsberg

Bemanningsnormen er alt for svak

Vi foreldre protesterte høylytt og lenge da dagens regjering i 2018 lovfestet en bemanningsnorm i norske barnehager. Årsaken var at normen er alt for svak:

  • Den sikrer ikke at hvert enkelt barn ses med sine behov, eller at barn får nok tid sammen med de ansatte i løpet av dagen.
  • Den sikrer ikke en stedlig styrer i alle barnehager.
  • Den sikrer ikke at det settes inn vikar ved sykdom eller annet fravær.
  • Den sikrer ikke kompetansen hos vikarene som settes inn. En assistent bør ikke vikariere i lang tid for en pedagog. Men barnehagesektoren har svært høyt sykefravær – i fjerde kvartal 2020 var sykefraværet på nesten 10 prosent! Dette er altså ikke en marginal problemstilling – dette er hverdagen i norske barnehager.

Mange barnehageansatte har i lang tid ropt varsku om at det bare er et par timer i løpet av en gjennomsnittlig vanlig hverdag at de ansatte er fulltallig på avdeling. Ofte er én ansatt alene med alt for store barnegrupper. Alt for lenge. Alt for ofte. Hvor mange voksne kan med hånden på hjertet si at de alene klarer å følge opp og se behovene til ti små barn samtidig?

Har til gode å se at politikere tar grep

Mange ansatte har sagt at koronatiden har vært fin. Fordi de endelig har fått brukt etterlengtet tid med barna. Skal det virkelig være slik; kjære politiker, at det må en pandemi til før hvert enkelt barn blir sett nok i norske barnehager?

Vi nærmer oss sannsynligvis en mer «normal» hverdag igjen. Vi ser at barnehagene vil bli tvunget tilbake til gamle rutiner. På papiret ser det kanskje fint ut rundt omkring, men i praksis har de ansatte mange oppgaver som nødvendigvis krever at de må være andre steder enn hos barna på avdeling. De ansatte i barnehagene er altså alt for få!

Barna må ta til takke med forhold som av mange har blitt kalt uforsvarlig de senere årene, og tidlig innsats er i mange tilfeller kun fagre ord. Norske politikere har visst dette i årevis. Vi har likevel fortsatt til gode å se at noen tar grep og endrer situasjonen på varig basis. Til det beste for barna. Til det beste for samfunnet.

Snart valg

Barna har ikke stemmerett. Barna kan ikke reise seg og rope ut når det begås urett mot dem. Men det kan vi foresatte, og nå gjør vi det nok en gang med krav om at dere som avgjør og bevilger lytter når vi sier at det må være barnas tur nå! Om det er ett samfunnsområde som har vært underfinansiert i alt for lang tid, så er det nettopp oppvekstsektoren!

Barnehagene er ikke en oppbevaringsplass, men en arena der omsorg, kjærlighet, kvalitet og kompetanse skal gå hånd i hånd! Det barnehagene trenger nå er først og fremst et solid, reelt bemanningsløft: Bemanningsnormen må gjelde i hele åpningstiden, ikke bare et par timer om dagen i praksis. Andelen pedagoger må økes. Spesialpedagoger i alle barnehager, slik for eksempel Færder kommune har, er et godt tiltak, et tiltak som må komme på toppen av grunnbemanningen for øvrig.

Nå er det snart stortingsvalg.

Til foresatte i hele landet: Det er nå dere har sjanse til å påvirke barnas fremtid! Sett dere inn i partiprogrammene, still spørsmål, still krav.

Til politikerne: Hvem av dere er – i realiteten – på barnas parti? Dere har en gyllen sjanse nå. Det er NÅ dere må vise oss at dere lytter og handler. Det er vår klare forventning til dere!

Powered by Labrador CMS