Avtroppende FUB-leder Einar Olav Larsen legger frem resultatene fra undersøkelsen.

Fire av ti foreldre har bekymret seg for sikkerheten til barnet sitt på grunn av lav bemanning

Det kommer frem i en fersk undersøkelse om foreldres opplevelse av bemanningssituasjonen i barnehagen.

Publisert Sist oppdatert

– Du skal føle deg trygg når du leverer barnet ditt i barnehagen. At så mye som 40 prosent har følt på usikkerhet på grunn av manglende bemanning er overraskende og bekymringsfullt, sier FUB-leder Einar Olav Larsen.

Onsdag la han frem resultatene fra den ferske undersøkelsen under et seminar i regi av Foreldreutvalget for barnehager (FUB) og Foreldreutvalget for grunnopplæringen (FUG).

I undersøkelsen, som er gjennomført av Opinion på vegne av FUB og Utdanningsforbundet, har 1000 foreldre fra hele landet fått ulike spørsmål om opplevelsen av bemanning i sin barnehage.

Her kommer det altså frem at totalt fire av ti foreldre i noen grad har vært bekymret for sikkerheten til barnet sitt på grunn av manglende eller lav bemanning i barnehagen.

Én prosent svarer at de «svært ofte» har vært bekymret, tre prosent svarer «ofte», 12 prosent svarer «av og til» og 24 prosent svarer at det har hendt en «sjelden» gang, skriver Opinion i sin oppsummering.

Om undersøkelsen:

Undersøkelsen er gjennomført av Opinion på oppdrag fra Foreldreutvalget for barnehager og Utdanningsforbundet.

Formålet har vært å kartlegge foreldres erfaringer og oppfatninger om bemanningssituasjonen i barnehagen.

Data ble samlet inn i september 2023.

1000 foreldre (50/50 kvinner og menn) fra hele landet har deltatt i spørreundersøkelsen om ble gjennomført digitalt.

Hele undersøkelsen finner du her.

Opplever reduserte åpningstider

Videre svarer litt mer enn én av tre foreldre (37 prosent) at de har opplevd kortere åpningstid i barnehagen på grunn av manglende/lav bemanning det siste året.

Det er foreldrene med barn over tre år som i størst grad har opplevd reduserte åpningstider (40 prosent mot 29 prosent for foreldre med yngre barn).

Det er også regionale forskjeller. Flest har opplevd reduserte åpningstider i Nord-Norge, mens foreldre på Østlandet og Sørlandet i minst grad har erfaring med dette.

– Når bemanningen ofte følger det minimumet som ligger i dagens norm, så virker det som at man har lite eller ingenting å gå på. Flere av oss foreldre i FUB kan kjenne oss igjen i dette, at styrer spør om muligheten enten til å hente tidligere eller om man kan holde barnet hjemme. Og at årsaken i disse tilfellene er sykdom blant de ansatte, sier FUB-leder Larsen.

I undersøkelsen svarer også én av ti foreldre at de ofte eller svært ofte har blitt tatt imot av ansatte som er ukjente for dem selv og barnet det siste året. 25 prosent svarer at dette har skjedd «av og til». Mens 43 prosent svarer «sjelden» og 24 prosent svarer at det aldri har skjedd.

Foreldre som har barn over tre år, opplever oftere å bli tatt imot av ukjente enn de som har yngre barn (37 prosent mot 25 prosent som svarer «av og til», «ofte» eller «svært ofte»).

Avlyste aktiviteter

Syv av ti foreldre har i noen grad opplevd at tynn bemanning og sykdom har ført til at barnehagen har avlyst planlagte aktiviteter det siste året.

Blant disse svarer én prosent at dette har skjedd «svært ofte», tre prosent sier det har skjedd «ofte», 22 prosent svarer «av og til», mens 45 prosent av de som har opplevd at aktiviteter har blitt avlyst, svarer at dette har skjedd en sjelden gang.

Aktiviteten som oftest avlyses er turer. Etterfulgt av at barna ikke får delta i matlaging, at større utflukter blir avlyst og at formings- og fellesaktiviteter blir lagt på is, ifølge undersøkelsen.

– Dette er ikke bare negativt for barna. Vi vet at barnehagelærerne og andre ansatte legger mye arbeid i å planlegge en variert og utfordrende hverdag for barna våre. Når ansatte stadig må kjøre reserveopplegg, har jeg forståelse for at noen vurderer en fremtid utenfor barnehagen. Det er bare én måte å komme seg ut av bemanningskrisen vi er i nå, det er å få på plass en bedre bemanningsnorm så fort som mulig, sier FUB-lederen.

Han peker på at FUB i lengre tid har tatt til orde for en styrket bemanningsnorm.

– Vi ønsker styrkede forholdstall: Minimum én ansatt per to barn under tre år og én ansatt per fem barn over tre år, sier Larsen.

Dagens bemanningsnorm sier at det skal være minimum én ansatt per tre barn under tre år og én ansatt per seks barn over tre år.

Kommunikasjon ved levering og henting

75 prosent av foreldrene som har svart på undersøkelsen opplever at personalet har tilstrekkelig tid til kommunikasjon med dem ved levering og henting i barnehagen, mens 23 prosent svarer nei på dette spørsmålet.

De som har svart nei, savner blant annet å høre mer om hvordan dagen har vært, hva barnet har gjort og å gi beskjeder.

Videre svarer 70 prosent av foreldrene at de opplever at barnehagen stort sett setter inn vikarer når det er fravær i personalet.

15 prosent svarer nei på dette spørsmålet, mens resten svarer «vet ikke».

–Begynner å se konsekvensene

På spørsmålet «hvordan vil du generelt vurdere bemanningssituasjonen i barnehagen til barnet ditt?», svarer 51 prosent at bemanningen er «ganske god», mens 11 prosent svarer «svært god».

24 prosent svarer at bemanningssituasjonen verken er god eller dårlig, mens 14 prosent svarer at bemanningen er dårlig.

Foreldre med barn opptil to år vurderer i større grad bemanningen som svært god, sammenlignet med de som har eldre barn (henholdsvis 15 mot 10 prosent).

– Det er grunn til å lure på hvor mye vi foreldre egentlig vet om hvor mange som er på jobb i barnehagen i løpet av dagene. Hadde jeg vært styrer hadde det sittet langt inne å snakke høyt om hvor mye en sliter med bemanningen. Tegnene på dårlig bemanning ser vi foreldre først når det går utover aktivitetene og opplegget vi vet om og kjenner til, og når vi må levere og hente tidligere i barnehagen. Bemanningskrisen har pågått i noen år, men først nå begynner foreldrene å se konsekvensen av det, sier FUB-leder Einar Olav Larsen.

Powered by Labrador CMS