Denne halvgrove deigen er god både til brød og rundstykker.
Denne halvgrove deigen er god både til brød og rundstykker.

La barna bake brød!

Slik lager du superenkelt, langtidshevet flerbruksbrød i barnehagen.

Publisert Sist oppdatert

Det kan gå mye brød i en barnehage. Og brødet man kjøper i butikken er ikke alltid så godt eller sunt. Som oftest er det bakt med mye gjær, emulgatorer og fett, av bedrifter med dårlig tid. Og hemmeligheten bak godt brød er nettopp mye tid.

Men mye tid betyr ikke nødvendigvis mye arbeid! Terskelen for å bake eget brød, kanskje særlig til mange mennesker, kan være høy. Man ser for seg søl og oppvask og elting og knaing. Men hever du deigen over natten med lite gjær slipper du helt å elte eller kna, det er bare å røre sammen deigen, og brødet blir saftig, smakfullt og holdbart. Baker du brødet selv har du også full kontroll over hva som er i brødet, og det er mye lettere (og billigere) å kjøpe økologisk mel enn det er å kjøpe økologisk brød. Involver gjerne barna - de kan helle mel i bollen og røre i deigen, men her er det ingen knaing!

Denne halvgrove deigen er god både til brød og rundstykker. Skal du lage rundstykker er deigen såpass løs at du bør steke dem i solide muffinsformer. En god kjøkkenvekt er nesten en nødvendighet om du skal få jevnt resultat når du baker. Har du ikke vekt er 100 g mel ca. 2 dl. Hvor bra deigen hever seg er avhengig av temperaturen. Synes du ikke den har hevet nok kan du ha i mer gjær eller la den heve lenger neste gang. Når du har bakt brødet noen ganger kan du eksperimentere med blandingsforholdet eller bruke andre typer mel.

Til ca 16 rundstykker eller to brødformer

650 g siktet økologisk hvetemel

300 g sammalt økologisk rug

3 g (1 ts) tørrgjær

15 g fint salt (1 ss)

9 dl vann

Smør eller olje til å smøre formene

Fremgangsmåte

Begynn om ettermiddagen dagen før du vil steke brødet eller rundstykkene. Bland alle de tørre ingrediensene godt sammen i en bolle. Ha i vannet og rør til du får en klissete deig. Du trenger ikke å elte eller kna. Smør formene du vil bruke eller kle dem med bakepapir, og fordel deigen – husk å gi den god plass til å heve! Strø på godt med grovt mel og dekk til med plast så det ikke tørker ut. La det hele stå på kjøkkenbenken til neste morgen – rundt 10 timers heving er bra. Skru ovnen på 210 grader, ta av plasten og sett brødene eller rundstykkene rett i den kalde ovnen. Rundstykker tar rundt 25 minutter, et brød ca. én time, avhengig av ovnen din. Bank på brødet med knoken – får du en hul lyd er det ferdigstekt.

Tips

Lag en grov focaccia! Hell deigen utover en langpanne med litt olje i i stedet for en vanlig brødform. Strø over friske urter og litt flaksalt og ha på litt mer olje om morgenen. Stek i ovnen i på 210 grader i rundt 40 minutter.

Powered by Labrador CMS