Foreldreparet ble dømt til sju måneders ubetinget fengsel i Larvik tingrett.
Foreldreparet ble dømt til sju måneders ubetinget fengsel i Larvik tingrett.

Barnehageansatt reagerte - nå er foreldrene dømt for vold mot barna

Foreldrene skal ha slått barna med blant annet en peisspade og en kost, i tillegg til å straffe dem med å la dem stå mot en vegg. Nå må de i fengsel. 

Publisert

De to barna var henholdsvis fem og tre år gamle da den første bekymringsmeldingen fra barnehagen kom i 2013. Mandag i forrige uke møtte et foreldrepar i Larvik tingrett for andre gang etter å ha blitt tiltalt for vold mot barna.

De skal ha blitt mishandlet over flere år fram til februar 2016, da foreldrene mistet omsorgen for barna, skriver Østlandsposten (krever innlogging)

Flere bekymringsmeldinger

Den første bekymringsmeldingen kom da det eldste barnet, en gutt, fortalte en ansatt i barnehagen han gikk i at faren hadde slått ham på øret. Den ansatte observerte at gutten var rød på øret. Forholdet ble tatt opp med far, som innrømte at han hadde tatt gutten i øret da han ikke ville i barnehagen. I forbindelse med en samtale i barnehagen, fortalte gutten videre at faren hadde slått både ham og søsteren på rumpa. Han fortalte også om andre tilfeller av vold hjemme, og det ble observert blåmerker på gutten. 

Barnevernet ble koblet inn, og forholdet ble politianmeldt, ifølge dommen. Men i november 2014 avsluttet barnevernet kontakten med familien etter foreldrenes ønske, og politianmeldelsen er ikke funnet. Det må dermed legges til grunn at politiet ikke gjorde noe i forbindelse med saken, heter det i dommen. 

I desember 2015 ble det sendt nok en bekymringsmelding, denne gangen fra en skole. Også denne gangen ble forholdet politianmeldt, og denne gangen reagerte politiet. Det ble foretatt to tilrettelagte politiavhør av barna, som ble akuttplassert i beredskapshjem. 

I avhørene fortalte gutten om omfattende vold fra begge foreldrene, mot både han og søsteren. Foreldrene skal ha brukt vedkubber, en peisspade og en kost til å slå barna. Barna skal ha forklart om et regime der de ble slått ofte, og måtte stå inn mot veggen som straff. 

Ifølge foreldrene, som nekter straffskyld, har barna misforstått. Begge nekter for at de har brukt vold mot barna. 

Sju måneder i fengsel

I juni i fjor ble foreldreparet dømt til et års fengsel for mishandlingen, men dommen ble opphevet på grunn av inhabilitet.

Når saken nå var oppe igjen, ble begge foreldrene funnet skyldige. De er begge dømt til sju måneders ubetinget fengsel, og de må betale 50.000 kroner for hvert av barna i oppreisning. I tillegg må de betale 6.000 kroner hver i saksomkostninger. 

Ifølge dommen er retten ikke i tvil om at barna har levd i et regime som har vært preget av vold og frykt for vold, og at de begge har utviklet taktikker for å forsøke å unngå voldsreaksjoner fra foreldrene. Dette går også i forhold til psykisk vold som at de måtte stå inn mot veggen, at de ikke fikk gråte, ikke ble trøstet osv. 

Barna er i dag i barnevernets omsorg.

Powered by Labrador CMS