Barnetun barnehage lå i idrettshallen i Brønnøysund fram til leieforholdet med kommunen opphørte sommeren 2020.
Barnetun barnehage lå i idrettshallen i Brønnøysund fram til leieforholdet med kommunen opphørte sommeren 2020.

Tvunget til nedleggelse - nå er overskuddet fordelt

Dramaet om Barnetun barnehage i Brønnøysund har fått sin endelige slutt. Nå er over en million kroner fordelt på ulike prosjekter som kommer barn og unge til gode.

Publisert

Barnetun Barnehage SA ble avviklet i 2020, etter en langvarig kamp for å kunne fortsette driften, skriver Brønnøysunds Avis (krever abonnement).

Bakgrunnen var kort fortalt at leiekontrakten til barnehagen, som lå som en del av Brønnøy idrettshall, utløp sommeren for drøyt to år siden. Skulle barnehagen drive videre i nye lokaler, måtte de søke om godkjenning og tilskudd på nytt. Men: I januar samme året vedtok Brønnøy-politikerne å ikke innvilge tilskudd til barnehager som søker på nytt, og ga samtidig avslag på søknaden om tilskudd. På tross av protester fra både barnehagen, foreldrene og lokalsamfunnet. Fylkesmannen i Nordland opprettholdt senere kommunens vedtak.

Saken skulle for retten, men endte med at barnehagen trakk saken.

– Vi har lenge vurdert fram og tilbake hva vi skulle gjøre. Avgjørelsen satt langt inne. Samtidig måtte vi til slutt ta det store overblikket: Hvis vi vant denne saken, hva var det egentlig vi vant? Jo, vi ville vunnet et år med videre drift - og en eviglang kamp mot kommunen, sa Linn Almendingen, daværende styrer i Barnetun barnehage.

Den foreldreeide barnehagen ble drevet som et samvirkeforetak etter ideelle prinsipper uten at det ble tatt ut utbytte. Etter mange års nøktern og forsvarlig drift ble det opparbeidet en betydelig økonomisk buffer. Da alle forpliktelsene var gjort opp sto det rundt én million igjen på kontoen, står det i Brønnøysunds Avis.

Nå har avviklingsstyret fordelt pengene som var igjen etter avviklingen til prosjekter for barn og unge i Brønnøy. Det er vedtektsfestet at resterende midler skal gå til samvirkeformål eller allmennyttige formål. «Det legges vekt på at pengene skal komme barn og unge i Brønnøysund til gode og at prosjektet er aktivitets- og friluftsrettet, da det er i Barnetuns ånd. Prosjekter som gir nytte over tid prioriteres», framgikk det i utlysningsteksten.

– Vi fikk inn 16 søknader som vi har gjennomgått og vurdert opp mot kriteriene i utlysningen, vedtektene og det Barnetun barnehage SA har stått for i alle år, sier avviklingsstyrets leder Jahn-Karsten Nielsen til avisen.

Powered by Labrador CMS