– Alle som er i kontakt med barn har ansvar for å si i fra

Pedagog Erle Sellevåg har sammen med fagmiljøer i Blå Kors og Barn i rusfamilier skrevet boka som viser vei fra magefølelse til bekymringsmelding. – Alle barnehageansatte bør lese denne, sier forfatteren.

Publisert Sist oppdatert

Pedagog og skribent Erle Sellevåg brenner for de sårbare barna og 3. november, ble boka «Vondt i magen» lansert. En bok som gir leseren en innføring tegn på omsorgssvikt og veien videre.

«Vondt i magen» er ment som en bok som bidrar til at personer som jobber med barn får bedre kunnskap om å følge opp og legge til rette for sårbare barn, samt oppdage tegn på omsorgssvikt. Boka gir også konkrete råd på veien fra magefølelse til bekymringsmelding.

Følg barnehage.no. på Facebook og Twitter.

Boka kan brukes av alle i personalet, fra styrer til pedagogiske medarbeidere.

Trenger ikke ha hemmeligheter

Kompetanseprogrammet Barn i Rusfamilier ved KoRus Sør, Blå Kors Borgestadklinikken har utviklet en rekke ressurser som skal gi fagpersoner konkrete eksempler, tips og fagstoff om hvordan barnehageansatte på et tidlig tidspunkt kan gå fra bekymring til handling.

Sammen med ressurser fra Blå Kors-kampanjen «JEG SER» får leseren også råd om hvordan alle voksne kan gjøre en forskjell.

Boka handler om Maiken, som har vondt i magen uten at hun vet hvorfor. Maiken har mange venner og er glad når hun leker. Likevel ligger den der, steinen i magen. Men Maiken lærer at steinen blir mindre når hun forteller om den og at hemmeligheter ikke trenger være hemmelig i det hele tatt.

– Denne delen er fin å formidle til barn, sier Erle Sellevåg.

Når er det omsorgssvikt?

Den neste delen leser man sammen med et barn man er bekymret for.

– Boka gir deg konkrete innspill til en barnesamtale du kan ha med et barn du mistenker ikke har det så greit, sier Sellevåg.

Barn sender mange signaler. De kan være sinte, slå, ha språkproblemer, være passive og mye mer. Boka «Vondt i magen» er ment som en veileder i en vanskelig situasjon. Hva skal man se etter? Når er det omsorgssvikt?

All inntekt til Blå Kors

– Alle som er i kontakt med barn har et ansvar. Vi må se bak den fine familiefasaden og lytte til barnets signaler, sier Sellevåg.

For selv et barn uten verbalt språk, vil be trygge voksne rundt seg om hjelp, på den eneste måten de vet. I barnehagen handler det om det trente øyet, men alle voksne med en dårlig magefølelse plikter å si i fra, og denne boken kan hjelpe personalet å bli trygge i den rollen, mener forfatteren.

I boka går Sellevåg gjennom tegn på omsorgssvikt og hva du kan og må gjøre. Om gjennomføring av barnesamtalen og den viktige samtalen med foreldre.

Boka «Vondt i magen» lanseres på Kolofon forlag 3. november, og alle inntekter går til Blå Kors sitt arbeid med sårbare barn. Illustrasjonene er ved Berit Sømme.

Vil du bruke en slik bok i din barnehage? Del dine meninger i kommentarfeltet under.

Powered by Labrador CMS