Snart er det høst og studietid.
Snart er det høst og studietid.

Færre vil bli barnehagelærer

Søkertallene til høyere utdanning er inne, og det er ikke gode nyheter.

Publisert Sist oppdatert

Søkningen til barnehagelærerutdanningen er stabil. Det er registrert om lag 3 200 søkere som har dette som sitt førstevalg. Dette er en liten nedgang i absolutte tall sammenliknet med 2014. Barnehagelærerutdanningen har rundt 2 600 plasser.

– Regjeringen hadde ønsket å se økt søkning også til barnehagelærerutdanningen. Det er stort behov for flere barnehagelærere og vi vet at dette er en nøkkelfaktor for å sikre kvalitet i barnehagene. Det blir viktig at utdanningsinstitusjonene tar godt vare på de kvalifiserte søkerne som får tilbud om studieplass, sier settestatsråd for kunnskapsministeren, Elisabeth Aspaker. 

I tillegg har regjeringen økt antall studieplasser til arbeidsplassbasert barnehagelærerutdanning (ABLU) i 2015. Dette er et tilbud til assistenter som tar utdanning parallelt med arbeid i barnehage. Det er om lag 350 slike plasser fra høsten 2015. Opptaket til studiet skjer lokalt. Disse plassene kommer i tillegg til de som er registrert i Samordna opptak.

Dronning Mauds Minne Høgskole for barnehagelærerutdanning (DMMH) et av de få studiestedene som opplever en økning av førsteprioritetssøkere med 7,2 prosent sammenlignet med 2014.

Likevel opplever også de en nedgang for Barnehagelærerutdanning heltid, mens både deltidsutdanningen og de fleste linjene har økning i antall søkere. Det er derimot stor økning i søknaden til linje med vekt på musikk, drama, kunst og håndverk.

Antall mannlige søkere til DMMH har også økt i 2015 sammenlignet med året før. Også her ligger DMMH litt over søknadstallene for hele landet.

Norge mangler i dag 4000 barnehagelærere for å oppfylle dagens pedagognorm.

Søkningen til helse- og sosialfagutdanningene og til lærerutdanningen har økt med henholdsvis ti prosent og åtte prosent fra 2014, viser tallene fra Samordna Opptak.  Samla søkertall til høyere utdanning har økt med sju prosent – den største veksten noen gang.

Det bekymrer Unio-leder Anders Folkestad at barnehagelærerutdanningen ikke følger stigningen.

- Det er svært bekymringsfullt at søkningen til barnehageutdanningen ser ut til å stå på stedet hvil. Vi har allerede mangel på barnehagelærere, og vi trenger deres kompetanse for å sikre kvaliteten til de minste, sier Folkestad.

Powered by Labrador CMS