De tolv kommunale barnehagene i Bydel St. Hanshaugen har tatt store grep på matfronten. Nå blir de feiret.
De tolv kommunale barnehagene i Bydel St. Hanshaugen har tatt store grep på matfronten. Nå blir de feiret.

Barnehagene går foran i kommunens satsing på økologisk mat

Oslo kommune øker satsingen på bærekraftig mat, og barnehagene går foran. Nå møtes barnehagene i Bydel St. Hanshaugen til matfest for å feire at de nærmer seg byrådets øko-ambisjon.

Publisert Sist oppdatert

De tolv kommunale barnehagene i Bydel St. Hanshaugen har tatt store grep på matfronten. 

– Det begynte i utgangspunktet med et ønske om å gjøre noe med mattilbudet. Det var for ujevn kvalitet, ikke minst sett opp mot de private barnehagene. Det var et ønske om å utjevne de sosiale forskjellene. Deretter kom det politiske vedtaket om at de kommunale innkjøpene skulle være 50 prosent økologisk. 

Det forteller Marte von Krogh, teamleder i veiledningstjenesten Matvalget. Sammen med Oslo kommune, og med støtte til kompetanseheving fra Bymiljøetaten, har de fått på plass nye innkjøpsavtaler som sikrer en stadig større andel økologisk mat på menyen. De tolv barnehagene i bydelen oppnådde i 2018 en økologiandel på 35 prosent i gjennomsnitt, innenfor gjeldende kostøre. Én av barnehagene har oppnådd hele 60 prosent økologisk i 2018.

– Økologi og bærekraft handler om å oppnå flere gode formål. Dette går også inn i barnehagens rammeplan på flere områder, sier hun. 

Mål om halvparten økologisk mat

I dag inviteres de i alt 200 skolestarterne i alle de kommunale barnehagene i bydelen til matfest på Bygdø Kongsgård. Dit kommer også veiledningstjenesten Matvalget, miljøbyråd Arild Hermstad og maskot for miljøhovedstaden Oslo, Tigra. 

– Vi feirer Oslos satsning på bærekraftig mat og at barnehagene har en gjennomsnittlig økologiandel på 35 prosent, stadig nærmere byrådets ambisjon om 50 prosent.

For noen uker siden streiket elever i hele Norge for miljøet. 

– Også når det kommer til mat, trenger barna våre at vi voksne og politikerne gjør gode valg på deres vegne, sier teamleder Marte von Krogh.

– Ikke minst gjelder dette maten som serveres i barnehager, skoler og AKS fordi det påvirker landbruket akkurat nå – og fordi det er med å bygge opp matvaner og kunnskap hos de som vokser opp.

– Fullt mulig

– Det er fullt mulig å servere gode, sunne og bærekraftige måltider i Oslo kommune, men det krever strukturer for å samkjøre målsettingene, og kompetanse hos de som skal lage maten, sier von Krogh, før hun fortsetter:

– Gjennom kommunens nye innkjøpsavtaler ligger det enda bedre til rette for at flere bydeler, barnehager, skoler – eller sykehjem – kan ta bærekraftige matvalg og kjøpe økologisk.

– Vi øker nå satsningen på bærekraftig mat i Oslo kommune. Det handler om mindre kjøttforbruk, mer belgvekster, grønnsaker og korn, mer økologisk, mer sesongbasert og reduksjon av matsvinn. I bydel St. Hanshaugen har de gått foran og vist hvordan sunn mat i barnehagene også er bærekraftig mat. Bra for poden, bra for kloden, sier byråd for miljø og samferdsel, Arild Hermstad, i en pressemelding.

Nå vil han ta med seg de gode erfaringene for å få til det samme i andre bydeler. 

– Vi ser at systematisk samarbeid mellom bydelen, Bymiljøetaten og Matvalget gir resultater. 

FAKTA: DETTE ER MATVALGET

Matvalget er en veiledningstjeneste for storhusholdninger som vil lage bærekraftig og økologisk mat for andre.

Matvalgets mat- og miljøveiledere bistår i alt fra matfaglige kurs, inspirasjonskurs- og turer, seminarer, samt veiledning i menyplanlegging og innkjøp med bærekraftige råvarer. For offentlige virksomheter tilbys også rådgiving på innkjøpsavtaler. Matvalget er en del av DebioInfo, og er delfinansiert av Landbruksdirektoratet.

I 2018 og 2019 har Matvalget oppdrag innføre bærekraftige måltider i kommunale virksomheter (barnehager, AKS, institusjonskjøkken) i Oslo kommune, med hovedfokus på KuttMatsvinn2020 og økt økologiandel.

Matvalget er en av ressursene til Debio, som er en medlemsorganisasjon som skal sikre tillit og samarbeid mellom alle parter innen produksjon, omsetning og forbruk av økologiske varer. Organisasjoner over hele landet, som ønsker mer økologisk og bærekraftig mat fra fjorden, på jordet og bordet kan bli medlem i Debio. 

I dag, fredag 10. mai, inviterer Matvalget til matfest på Bygdø Kongsgård. Dit kommer blant andre barna fra de kommunale barnehagene i Bydel St. Hanshaugen.

Les mer på hjemmesidene til matvalget.

Powered by Labrador CMS