Institutt for lærerutdanning og pedagogikk ved Universitetet i Tromsø. Nå planlegges et ny, samlingsbasert barnehagelærerutdanning.
Institutt for lærerutdanning og pedagogikk ved Universitetet i Tromsø. Nå planlegges et ny, samlingsbasert barnehagelærerutdanning. (Foto: Harald Groven)

Planlegger ny barnehagelærerutdanning i nord

Universitetet i Tromsø (UiT) har planer om å opprette ny samlingsbasert barnehagelærerutdanning.

Det er Harstad-politiker Einar Mustaparta (H) glad for. 

– Det er viktig, og ett skritt nærmere til at ansatte ved barnehager i Harstad-regionen kan ta den utdanningen de har hatt ønske om, sier han til Harstad Tidende (krever innlogging), som omtalte saken tidligere i sommer. 

Viserektor Kriss Rokkan Iversen ved UiT sier at dette var en etterlengtet utdanning å få til Harstad. 

–  Bakgrunnen til at vi nå jobber for å realisere en ny modell for samlingsbasert barnehagelærerutdanning ved UiT, er den nye bemanningsnormen for barnehager, som krever flere pedagogiske ledere ved hver barnehage, sier hun.

Oppstart vil etter planen være i 2020, med søknadsfrist 15. april 2020 - med forbehold om mange nok studenter, og at finansieringen er på plass.

Med nye regler for bemanning, merkes mangelen på kvalifisert personale i nord:

Mustaparta besøkte ifølge avisen en rekke barnehager i Harstad i februar og mars. Han var ikke fornøyd med at så mange som 11 av barnehagene mangler pedagogisk personell, og må drive på dispensasjon for å oppfylle barnehagenormen. Dette er fullt mulig å avhjelpe med et lokalt studietilbud, mener han. 

– At flere blir utdannet som barnehagelærer, styrker barnehagene, sier Mustaparta, som nylig utfordret UiT på å opprette et slikt studie.

– Etterspørsel av utdanningstilbud innen felt som helse og omsorg og pedagogisk kompetanse, er generelt stor i hele landsdelen. Vi er derfor glade for at vi nå forhåpentlig lykkes i å gi dette tilbudet til fremtidige studenter i Harstad, i håp om å få flere barnehagelærerutdannede i regionen, sier Iversen, som mener opprettelsen av studiet også vil ha flere positive ringvirkninger.

– Denne modellen kan gi spennende samarbeidsmuligheter innen både utdanning og forskning mellom Institutt for lærerutdanning og pedagogikk og Institutt for barnevern og sosialt arbeid ved campus Harstad.

Debatt

Til toppen