Sangene handler blant annet om når man skal ringe nødnummer, hjerte- og lungeredning og hvordan legge en person i stabilt sideleie. Jarle Jr. Norheim i ABChelp er mye ute i barnehager og skoler for å lære bort førstehjelp. Her øver noen skolebarn seg på førstehjelp på en dukke.

Har laget førstehjelpssanger for barn

Sangene som blant annet handler om når man skal ringe nødnummer, hjerte- og lungeredning og hvordan legge en person i stabilt sideleie skal bidra til å lære barn å redde liv, håper Jarle Jr. Norheim i ABChelp.

Publisert

– Vi ønsker å spre førstehjelpskunnskap og gi barnehageansatte verktøy for å heve kompetansen på arbeidsplassen sin, sier Jarle Jr. Norheim.

Han har fortid som ambulansesjåfør og er i dag medeier og nestleder i ABChelp, et firma som holder til på Hauge i Dalane og jobber for å bedre helsetilbudet i bygde- og øysamfunn.

– På bygda får vi ikke like rask hjelp av ambulanse som i byen. Vi jobber spesielt opp mot akutte problemstillinger, som hjertestans, når man setter noe fast i halsen og akutte forgiftninger. Et av de forebyggende tiltakene vi har er derfor å lære folk enkle regler for hva man skal gjøre under slike akutte situasjoner, sier Norheim, som er mye ute i barnehager og på skoler for å lære barn og ansatte førstehjelp.

Nestleder Jarle Junior Norheim og daglig leder Isabel B. Mydland i ABChelp.

I samarbeid med et knippe musikere, har ABChelp nå laget flere førstehjelpssanger for barn i barnehage- og skolealder. Sangene handler om når man skal ringe de ulike nødnumrene, hvordan legge en person i stabilt sideleie, hjerte- og lungeredning og Heimlich-manøveren. Tekstene synges på kjente barnesangers melodier.

– Den kanskje aller viktigste sangen å lære de aller minste er nødnummersangen. Med dagens mobiltelefoner kan barn ringe nødnummer og så vet sentralen akkurat hvor de er. Og om det er vanskelig for barnet å forklare hva som foregår er det i alle fall blitt varslet om at noe har skjedd, sier Norheim. Han forteller at de også har laget en sang for voksne om hvordan bruke en hjertestarter.

– Målet er at barn kan hjelpe andre barn

Sangene er tilgjengelige på ABChelp sin Facebook-side, og er også samlet i et sanghefte som kan lastes ned gratis fra nettsiden deres.

Hvor små barn kan egentlig redde liv med førstehjelp?

– Et barn på fem år kan drive god førstehjelp på en annen femåring. Det er mye mer utfordrende når et barn skal hjelpe en voksen. Men som ambulansesjåfør har jeg vært ute for et barn på fem år som hadde lært å ringe 113 og legge forelderen sin, som hadde slått hodet, i stabilt sideleie slik at luftveiene ikke ble blokkert. Når vi kom frem hadde pasienten kastet opp og det vil si at hvis barnet ikke hadde fått forelderen over på siden hadde det vært hjertestans. Det var et direkte livreddende tiltak fra en så ung person, sier Norheim.

– Men det er ikke der vi legger lista. Målet vårt er at en femåring for eksempel skal kunne hjelpe en annen femåring. Men barn kan begynne å lære seg disse sangene så snart de kan synge, og så husker de dem forhåpentligvis videre i livet, sier han.

Norheim mener førstehjelp er et tema man bør snakke om allerede i barnehagen.

– Vår tanke er at jo tidligere man begynner å snakke om førstehjelp, jo bedre. Og ved å synge sangene sammen med barna får de ansatte også frisket opp hva man skal gjøre i en akuttsituasjon, avslutter Norheim.

Her er nødnummersangen:

(Melodi: Tyven, tyven)

Ringe, ringe må du gjøre

om din mamma faller ned

Ringe, ringe må du gjøre

om din pappa faller ned

Ringe 1-1-3

Ringe 1-1-3

Ringe 1-1-3

Så fort som bare det!

 

Ringe, ringe må du gjøre

om det brenner og blir tull

Ringe, ringe må du gjøre

om det brenner og blir tull

Ringe 1-1-0

Ringe 1-1-0

Ringe 1-1-0

og løp fra røyk og kull

 

Ringe, ringe må du gjøre

om noen er stygg mot deg

Ringe, ringe må du gjøre

om noen er stygg mot meg

Ringe 1-1-2

Ringe 1-1-2

Ringe 1-1-2

så skaper lensmann ro

Powered by Labrador CMS