FINALISTENE: Øverst fra venstre Tågvollan barnehage, Blåbærgrenda barnehage (midten) og Regnbuen barnehage. Nede til venstre Læringsverkstedet Løvåsen barnehage, og nede til høyre Den blå appelsin Kanvas-barnehage.
FINALISTENE: Øverst fra venstre Tågvollan barnehage, Blåbærgrenda barnehage (midten) og Regnbuen barnehage. Nede til venstre Læringsverkstedet Løvåsen barnehage, og nede til høyre Den blå appelsin Kanvas-barnehage.

Rekordmange forslag til Årets barnehage 2020 - her er finalistene

Det kom inn 700 forslag til PBLs kåring av årets barnehage. Nå er de fem finalistene klare.

Publisert

For femte år på rad kårer PBL (Private barnehagers landsforbund) Årets barnehage blant sine medlemsbarnehager. Styreleder Eirik Husby er også juryleder. 

– Hvordan blir det å skulle kåre Årets barnehage i 2020 - koronaens år? 

– Det blir en annen type kåring enn det som har vært. Alt er ikke helt planlagt, men jeg er helt sikker på at vi skal få gjort stas på de som vinner i år også. Vi skal sørge for at de får den æren og berømmelsen de fortjener, sier han. 

En lang vår med koronastengte barnehager førte til at juryen var spent på oppslutningen. 

– Men det virker nesten som om det ble heller motsatt: Det har aldri vært så stor oppslutning som nå. Det har vært formidabelt. 

De fem finalistene som er valgt ut blant totalt 700 innkomne forslag er:

 • Blåbærgrenda barnehage, Rælingen
 • Den blå appelsin Kanvas-barnehage, Oslo
 • Læringsverkstedet Løvåsen, Harstad
 • Regnbuen barnehage, Vefsn
 • Tågvollan barnehage, Oppdal

De fem finalistene blir presentert på barnehage.no den kommende uken.

Prisen skulle egentlig blitt delt ut på PBLs lederkonferanse i Bodø i september, men denne er avlyst. I stedet arrangeres en digital lederkonferanse tirsdag 8. september, og kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby har takket ja til å dele ut prisen. I tillegg til æren, vinner Årets barnehage 25 000 kroner og et skilt som bevis på utmerkelsen.

ÅRETS BARNEHAGE 2020

Prisen «Årets barnehage» deles årlig ut til en av medlemsbarnehagene i PBL. Målet med prisen er å løfte frem det gode arbeidet som gjøres i barnehagene.

Juryen består av styret i PBL, og vinneren bestemmes ut fra åtte kriterier: 

 • Et basistilbud med høy kvalitet
 • En klar og tydelig pedagogisk profil
 • En god og tydelig ledelse
 • Tilfredse foreldre
 • Prosjekt(er) som har vært utviklende og nytenkende
 • Et godt arbeidsmiljø i barnehagen
 • Lavt sykefravær over tid
 • Et godt omdømme

I tillegg kan leserne stemme på sin favoritt. Avstemningen er åpen fram til 18. august.

Prisen deles ut av kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby under PBLs digitale lederkonferanse tirsdag 8. september. 

Her kan du stemme på din favoritt

Rekordmange forslag

Hvert år siden Årets barnehage for første gang ble kåret i 2016, har stadig flere blitt oppmerksomme på utmerkelsen. I år kom det inn rekordmange 700 forslag på kandidater; over hundre flere enn siste rekord. 

– Jobben med å gå gjennom kandidatene blir bare vanskeligere og vanskeligere, og det er jo bare morsomt. Det er mange flinke mennesker i mange gode barnehager der ute. Og det er tydelig at foreldrene blir stadig mer bevisste på akkurat det. Men vi står igjen med fem veldig gode barnehager som alle utmerker seg spesielt, sier Husby.

– I år er det femte gang dere kårer Årets barnehage. Begynner dere å se noen trend i hvilke barnehager som er de «beste?» 

– Nei. Det er ikke noen trend, og de som har blitt kåret til nå er veldig ulike. Det viser seg at vi har veldig gode barnehager innen alle sjangre, og uavhengig av om de er store eller små, eierskap og pedagogisk profil. Det er ingen tydelig trend. Men, felles for alle er at de drives av mennesker som brenner for barn og barnehage. 

Høyere krav til kvaliteten

– Gjennom kåringen har dere studert arbeidet i mange av medlemsbarnehagene på nært hold. Har dere sett noen endring i hva som vektlegges eller hvordan man jobber gjennom de siste fem årene? 

– Fem år er litt kort tid, men ser man på de store linjene er det ingen tvil om at sektoren er blitt mer profesjonalisert. Det stilles også høyere krav til kvaliteten, både fra foreldrene og samfunnet for øvrig. Det gjenspeiles i kvaliteten i barnehagene, noe vi ser når vi går gjennom dokumentasjonen. De fem finalistene er ikke tilfeldig valgt: De må dokumentere gode resultater innen alle de åtte kriteriene, sier jurylederen. 

Selv om det er juryen som har det siste ordet når det kommer til å kåre Årets barnehage, oppfordres også leserne til å stemme på sin favoritt her. Avstemningen er åpen til 18. august. 

– Avstemningen er ikke avgjørende, men veiledende for juryen, sier Husby.

Tidligere vinnere: 

Haugland gardsbarnehage, 2019

Norlandia Skistua barnehage, 2018

Trondalen barnehage, 2017

Langøy friluftsbarnehage, 2016

Powered by Labrador CMS