Pål Hafstad Thorsen (Ap) er byråd for barnehage, skole og idrett i Bergen kommune.
Pål Hafstad Thorsen (Ap) er byråd for barnehage, skole og idrett i Bergen kommune.

Bergen kutter omstridt kartlegging av barn

– Det skal brukes pedagogiske verktøy, men uten at man har en obligatorisk kartlegging av alle barn, sier byråd Pål Hafstad Thorsen (Ap).

Publisert Sist oppdatert

For tre år siden vedtok det forrige Høyre-styrte byrådet i Bergen at alle barn i kommunale barnehager skulle kartlegges med verktøyet Tras (Tidlig registrering av språkutvikling).

Vedtaket ble tidlig kritisert, både av politiske motstandere, ansatte i barnehagene og fagpersoner, skriver Bergensavisen (BA).

– Mer byråkrati

Avisa skriver at dagens byråd ønsker nå å bevege seg vekk fra denne obligatoriske kartleggingen.

– Vi ønsker å lette på kartleggingen og fremme profesjonens faglige vurderinger. Obligatorisk kartlegging av alle barn kan bli en tidstyv for ansatte i barnehagen og føre til mer byråkrati. Det er svært viktig å sikre et godt språkmiljø i barnehagene, men det blir feil å flytte de voksnes tid vekk fra barna ved å skrive rapporter, sier skolebyråd Pål Hafstad Thorsen (Ap) til BA.

– Er det barn som har dårlig språkutvikling, har barnehagen plikt til å følge opp. Det føler vi oss trygge på at de ansatte gjør, fortsetter han.

Utdanningsforbundet fornøyd

Nestleder Tone Digranes i Utdanningsforbundet i Bergen sier til BA at byrådet viser tillit til profesjonen og fagpersonene. Hun sier at det er helt unødvendig å kartlegge barn som man som fagperson ser fungerer veldig godt.

–  Vi er ikke mot selve verktøyet Tras, men poenget er at det er fagpersonen som skal ta ansvar for hvilken metode man skal bruke, sier Digranes til BA.

Når saken skal opp i bystyret onsdag, vil også Høyre stemme for byrådets forslag.

Powered by Labrador CMS