Rundt 100 barn er rammet av barnehagestreiken i Bergen.
Rundt 100 barn er rammet av barnehagestreiken i Bergen.

Rundt 1000 barn rammet av streiken – fra torsdag kan det bli enda flere

Etter over en uke med streik er det ingen kontakt mellom partene. Fra torsdag 18. mai kan totalt 14 barnehager bli rammet av konflikten i Akasia-barnehagene.

Publisert Sist oppdatert

Fredag 5. mai ble 163 ansatte i sju barnehager i Bergen og andre virksomheter eid av Akasia tatt ut i streik. Det skjedde etter at meklingen om tariffavtale ikke førte frem.

Onsdag i forrige uke ble streiken trappet opp og ytterligere tre barnehager ble rammet av streiken.

Rundt 1000 barnehagebarn i Bergen mangler nå et fullverdig barnehagetilbud og torsdag 18. mai er det planlagt en ny opptrapping av streiken, melder Bergens Tidende.

Fire nye

Fire nye Akasia-barnehager vil bli berørt, ifølge Fagforbundets nettsider:

  • Solahagen barnehage
  • Skranesvingen barnehage
  • Arna menighetsbarnehage
  • Sandviken menighetsbarnehage

Solahagen barnehage ligger i Sola og er den første barnehagen utenfor Bergen som rammes av streiken.

Fra før er Sædalen barnehage, Nygård menighetsbarnehage, Neshaugane barnehage og Skjold menighetsbarnehage helt stengt på grunn av streiken.

I tillegg har de seks barnehagene Fana barnehage, Litlafjell barnehage, Nykirken barnehage, Søreide barnehage, Paradis barnehage og Råtun barnehage innført det Akasia kaller «tilsynsordning». Det betyr at barnehagene har et begrenset tilbud hvor de kun har åpent i et kortere tidsrom på dagen.

Uenige om pensjon

Konflikten mellom Akasia og de ansattes fagforeninger handler i første rekke om pensjon.

Fagforbundet, Utdanningsforbundet, Delta og Lederne representerer de ansatte i konflikten. Arbeidsgiverforeningen Spekter er motpart.

Forhandlingene har pågått siden Akasia for et år siden meldte seg inn i arbeidsgiverforeningen Spekter.

De ansatte fra noen av barnehagene kom fra KA-området (Arbeidsgiverorganisasjon for kirkelige virksomheter) med offentlig ytelsesbasert pensjon, mens øvrige ansatte kom fra PBL-området som hadde ytelsesbasert pensjon etter lov om foretakspensjon.

I 2016 ble alle overført til en innskuddsbasert pensjonsordning.

Partene møttes hos Riksmekleren i begynnelsen av mai, men ble ikke enige.

Ingen kontakt

Kommunikasjonssjef Ingvild Dahl Dørnes i Spekter, bekrefter overfor barnehage.no at det ikke har vært noen kontakt mellom partene siden meklingsbruddet.

– Vi beklager at streiken går utover barn og foreldre. Vi jobber internt hos oss for å se om vi kan finne en måte å løse streiken på, men foreløpig har det ikke vært noen møter med fagforeningene, sier hun til barnehage.no.

Spekter mener de har strukket seg langt i forhandlingene.

– Akasia har en innskuddspensjonsordning. Den har de tilbudt å tariffeste. I tillegg har de tilbudt seg å tariffeste den med de aller høyeste satsene som er lovlig i innskuddspensjonsordningen. Dette tilbudet står fortsatt ved lag, sier Dahl Dørnes.

– Akasia ønsker å videreføre sin nåværende pensjonsordning fordi den gir forutsigbar økonomi og grunnlag for drift fremover. De har derfor ikke sett det mulig å innfri fagforeningenes krav om å endre dagens pensjonsordning, fortsetter hun.

– Urimelig og urettferdig

Til Bergens Tidende sier forhandlingsleder Odd-Haldgeir Larsen i Fagforbundet at organisasjonene opprinnelig ønsket å beholde en offentlig ytelsespensjon, men at de har forsøkt å gå Akasia i møte ved å tilby å gå med på en såkalt hybrid pensjonsordning.

– Vi vil at medlemmene våre skal ha en pensjon som ivaretar kvinner like godt som menn, er trygg og som varer livet ut. Det er vi som har strukket oss ved å gå med på en hybrid pensjonsordning. De har imidlertid ikke flyttet seg en millimeter, sier Larsen til avisen.

Da streiken var et faktum 5. mai, sa nestleder Terje Skyvulstad i Utdanningsforundet følgende:

– Det er både urimelig og urettferdig at barnehagelærere og styrere i Akasia-barnehager skal få en dårligere pensjon enn sine kolleger i andre private og kommunale barnehager.

– Våre medlemmer i Akasia er nødt til å sikres en pensjon som er trygg, forutsigbar og som varer livet ut, og hvor det ikke er forskjell på kvinner og menn, la han til.

Avviser forskjell

Arbeidsgiverforeningen Spekter avviser argumentet om at Akasias pensjonsordning gir dårligere utbetaling for kvinner enn for menn:

– Menn og kvinner får like store utbetalinger pr. måned i den perioden innskuddspensjonen utbetales. Den enkelte arbeidstaker kan selv velge hvor lang periode man vil ta ut innskuddspensjonen over (minimum 10 år). Når man skal vurdere innskuddspensjon mot andre pensjonsordninger, er forventet levealder for dagens unge det interessante. Ser man på SSB-prognosene for gjenstående levetid når dagens 30-40-åringer blir gamle, er forskjellen mellom kvinner og menn da kun på under seks måneder, sier Ingvild Dahl Dørnes i Spekter.

Frykter streiken vil vare til sommeren

FAU-leder i Akasia Skjold menighetsbarnehage, Siril Solberg Linde, understreker overfor Bergens Tidende at foreldrene ikke tar side i den pågående konflikten, men at de frykter streiken vil vare frem til sommeren. Mange barn skal slutte i barnehagen for å begynne på skolen, og vil dermed ikke få en skikkelig avslutning i barnehagen.

– De er sterkt knyttet til de andre barna og de ansatte. Det blir veldig trist om de ikke får ta ordentlig farvel før de slutter, sier hun til avisen.

Eies av 25 kirkesogn

Den kirkelige kjeden Akasia Barnehage AS eier og driver ifølge sin egen nettside 20 barnehager med rundt 380 ansatte og 1500 barnehageplasser.

Akasia AS er ifølge proff.no eid av 25 kirkesogn, alle med 4 prosent hver.

1. januar 2016 ble alle barnehagene, inkludert ansatte og kontrakter, overdratt fra Bergen kirkelige fellesråd til Akasia-konsernet.

Powered by Labrador CMS