Streiken trappet opp - nå er 14 barnehager rammet

Publisert Sist oppdatert

Totalt 14 barnehager på Vestlandet er nå rammet av konflikten mellom barnehagekjeden Akasia på den ene siden og ansatte organisert i Fagforbundet, Utdanningsforbundet, Delta og Lederne på den andre.

–  Nærmere 1200 barn er nå helt eller delvis uten plass. Det er svært beklagelig at dette rammer så mange foreldre og barn, sier administrerende direktør Ove-Christian Fredriksen i Akasia til barnehage.no.

Fra og med torsdag er Solahagen barnehage, Skranesvingen barnehage, Arna Kyrkjelyd sin barnehage og Sandviken menighetsbarnehage berørt.

Solahagen ligger i Sola og er demed den første barnehagen utenfor Bergen som er rammet av denne konflikten.

Til sammen 279 ansatte skal nå være i streik.

Uenige om pensjon

Konflikten mellom Akasia og de ansattes fagforeninger handler i første rekke om pensjon.

Fagforbundet, Utdanningsforbundet, Delta og Lederne representerer de ansatte i konflikten. Arbeidsgiverforeningen Spekter er motpart.

Forhandlingene har pågått siden Akasia for et år siden meldte seg inn i arbeidsgiverforeningen Spekter.

De ansatte fra noen av barnehagene kom fra KA-området (Arbeidsgiverorganisasjon for kirkelige virksomheter) med offentlig ytelsesbasert pensjon, mens øvrige ansatte kom fra PBL-området som hadde ytelsesbasert pensjon etter lov om foretakspensjon.

I 2016 ble alle overført til en innskuddsbasert pensjonsordning.

Partene møttes hos Riksmekleren i begynnelsen av mai, men ble ikke enige.

Snart to uker

Fredag 5. mai ble 163 ansatte i sju barnehager i Bergen og andre virksomheter eid av Akasia tatt ut i streik. Det skjedde etter at meklingen om tariffavtale ikke førte frem.

Sædalen barnehage, Nygård menighetsbarnehage, Fana barnehage, Litlafjell barnehage, Nykirken barnehage, Skjold menighetsbarnehage og Søreide barnehage var de første som ble rammet.

Onsdag i forrige uke ble streiken trappet opp og Akasia Paradis, Akasia Råtun og Akasia Neshaugane ble rammet av streiken.

Sju av de 14 barnehagene er stengt, mens det er etablert tilsynsordning mellom klokka 10.00 og klokka 14.00 i de sju andre.

Eies av 25 kirkesogn

Den kirkelige kjeden Akasia Barnehage AS eier og driver ifølge sin egen nettside 20 barnehager med rundt 380 ansatte og 1500 barnehageplasser.

Akasia AS er ifølge proff.no eid av 25 kirkesogn, alle med 4 prosent hver.

1. januar 2016 ble alle barnehagene, inkludert ansatte og kontrakter, overdratt fra Bergen kirkelige fellesråd til Akasia-konsernet.

Powered by Labrador CMS