ANNONSE

Sunn matglede i barnehagen med Mat for minsten

I Blåveisbakken barnehage står det fiskegrateng på menyen til lunsj i dag. I denne barnehagen er både barn, foreldre og ansatte fornøyde med matserveringen, som kommer fra Mat for minsten.

En undersøkelse har vist at mange barnehageforeldre er misfornøyde med maten i barnehagen fordi den ikke er sunn nok eller variert nok. I Blåveisbakken barnehage er situasjonen en annen.

Mat for minsten

I likhet med de to andre Espira-barnehagene på Evje i Bærum, er Blåveisbakken medlem av SunnereBarn, som jobber for å fremme gode kostholdsvaner blant barn og unge. Et av tiltakene er måltidsløsningen Mat for minsten, som leveres via ASKO Servering. Én dag i uken blir det levert en ukesmeny med frukt og ferdiglagde lunsjretter direkte i barnehagen.

– Det ble godt mottatt av foreldrene da de fikk høre at vi skulle begynne med servering av varmmat. Mattilbudet bidrar nok til å gjøre barnehagen ekstra attraktiv og konkurransedyktig, sier Camilla Sandberg, som er ansvarlig for mat og kosthold i Blåveisbakken barnehage.

Barnehagen var én av 25 testbarnehager for Mat for minsten-konseptet, som nå er blitt nesten landsdekkende. I testperioden vurderte barnehagen alle menyene, og kom med tips og tilbakemeldinger ut fra hva som falt i smak hos barna. Disse erfaringene er brukt i utformingen av dagens menyer.

Praktisk, lettvint og oversiktlig

– Menyene rullerer over fire uker. Vi synes det er veldig fint at barna får variert kost, og så setter vi pris på at grønnsakene er ferske og sesongbaserte.

– For øvrig er det bra at maten kommer så ferdig som den gjør. Vi varmer bare opp posene med mat eller setter maten i ovnen. Alt er ferdig oppkuttet, med unntak av noen grønnsaker. Når vi mottar maten, er det veldig oversiktlig hva som tilhører hvilken meny. Og samarbeidet og kommunikasjonen med Mat for minsten fungerer veldig fint, sier Camilla.

Mer energi

MAT FOR MINSTEN

MAT FOR MINSTEN: Barnehager kan abonnere på sunne og gode lunsjretter tre, fire eller fem dager i uken. Det vil uansett være frukt hver dag og to fiskemåltider per uke. Ukesmenyene er varierte og smakfulle. De er sammensatt etter myndighetens anbefaling for mat i barnehager, med en god porsjon grønnsaker til alle retter.

SUNNEREBARN: SunnereBarn er en del av det nasjonale kompetanseprosjektet «Fra kunnskap til handling», som har fokus på å fremme gode kostholdsvaner og forebygge fremtidig livsstilssykdom blant barn og unge gjennom nasjonale kurs for ansatte i helse- og utdanningssektoren.

– Varmmaten frister gjerne mer enn brødmat, så nå spiser barna mer enn tidligere. De er jo veldig aktive, og nå merker vi at de har mer energi gjennom hele dagen, forteller hun.

– Lunsjrettene er også mer interessante takket være flere farger, lukter og smaker. Måltidet blir en lærerik opplevelse. Vi ser at barna sitter og koser seg under måltidet. De synes for eksempel det er gøy å få forsyne seg selv fra skåler på bordet.

Sunn matglede

I dag har de største barna tatt med seg en frukt hver. Frukt for frukt deles opp og deles ut av barnehagelærer Beate mens de snakker om frøene som ligger inne i frukten. Dette er et tema som tydelig engasjerer.

– Vi snakker litt om frukt og grønnsaker, for eksempel ved anledninger som denne, forklarer Camilla.

Som forberedelse til lunsjen får barna kutte opp agurk. De går løs på arbeidet med stor iver.

– Jeg synes det er gøy å kutte! Kan vi kutte opp selv neste gang også?

– Jeg elsker agurk!

– Agurk er veldig sunt, sier Beate.

– Jeg skal få muskler!

Oppfordrer til å smake

– Hvis dere spiser opp fiskegratengen, skal dere få mer, men husk at kroppen også trenger gulrøtter. De blir kjempegode med sitron på, sier Beate før maten settes på bordet.

Særlig sitronbåtene får bein å gå på. Barna presser sitron over maten og i vannglasset, og ikke minst rett på tunga. Til glede for barna blir det hentet flere sitronbåter.

Forskning tilsier at barn må smake på en matvare en rekke ganger før man kan fastslå om barnet liker det eller ikke.

– Vi tvinger ingen til å spise noe de ikke liker, men oppfordrer barna til å smake på alt hver gang. Ofte er det ikke tilbehøret som frister mest, men de spiser som oftest det også, forteller Camilla.

Hun sier at foreldrene setter pris på at barna får smake på mange forskjellige matvarer. Mange har dessuten opplevd at barna spiser enkelte retter med glede i barnehagen, men ikke vil ha det hjemme.

– Er det noe dere ikke liker hjemme, men som dere liker i barnehagen?

– Blomkålsuppe liker jeg i barnehagen, men ikke hjemme.

Flere av barna er enige.

– Den er bedre her!

– Hva er det beste dere kan få til lunsj, da?

– Blomkålsuppe!

– Fiskegrateng!

Bli Mat for minsten-kunde

Mat for minsten retter seg i utgangspunktet mot barnehager med flere enn 50 barn.

Hvis et abonnement høres interessant ut, ta gjerne kontakt på matforminsten@asko.no.

Les mer om Mat for minsten-konseptet her.

Powered by Labrador CMS