Nye notiser blir automatisk synlige

22. mai 2020 11:27

Millionstøtte til lulesamisk barnehagemateriell

Sametingsrådet har bevilget drøyt 1,3 millioner kroner til Grom AS i Vaksdal kommune for å utvikle pedagogisk materiell på lulesamisk. Det skal blant annet utvikles en eske med eventyr fra lulesamisk område.

– All den tid vi vet det er stor mangel på lulesamisk barnehagemateriell så er dette et høyst nødvendig prosjekt, sier sametingsråd Mikkel Eskil Mikkelsen (NSR) i en pressemelding.

Eskens innhold er blant annet illustrerte eventyrhefter på flere språk, fotokulisser fra opprinnelsesområdet til eventyret og treklosser med motiv. Prosjektet skal bidra til at barn i alle barnehager i landet lærer, styrker og utvikler ferdigheter i forhold til natur og miljøvern med utgangspunkt i samenes tradisjonelle natursyn, skriver Sametinget i pressemeldingen.

Grom AS har etablert samarbeid med lulesamiskspråklige barnehager og en ressursgruppe som skal være med på å utvikle materiellet. Denne består av Birgit Andersen, Jon Isak Lyngman Gælok, Árran mánájgárdde, Jentoftsletta barnehage og Árran julevsáme guovdásj.

Silje Wiken Sandgrind
18. mai 2020 12:14

To barnehagebarn koronasmittet

To barn i Læringsverkstedet Østersund Idrettsbarnehage i Fetsund er påvist smittet av covid-19, ifølge Romerikes Blad.

- Smitten ble påvist fredag. Det er snakk om to barn i to ulike kohorter, sier ordfører Jørgen Vik i Lillestrøm kommune til avisen.

- Alle som har vært i nærkontakt med de smittene er satt i karantene. Barnehagen har kontroll på smitten. Smitten er i samfunnet vårt. Vi ser nå hvor viktig den nye organiseringen av barnehagene er. Vi har kontroll på situasjonen. Jeg benytter samtidig anledningen til å oppfordre alle til å holde minst en meters avstand og vaske henda oftere enn du tror det er nødvendig. Dette skal gå bra, konstaterer ordføreren overfor lokalavisen.

Mariell Tverrå Løkås
04. mai 2020 11:35

Ønsker tips etter innbrudd i barnehage

Lørdag kveld gikk innbruddsalarmen i Jovannslia barnehage i Arendal, ifølge en sak i Agderposten (krever innlogging).

Da vektere og politi ankom stedet, oppdaget de at et vindu var brutt opp.

– Inne var det rotet rundt en del, forteller politiets operasjonsleder Ole Bjørn Kleivane til Agderposten.

Politpatruljen foretok åstedsundersøkelser. I 20-tiden var politiet i ferd med å avslutte på stedet. Det var da ikke klart om noe var stjålet fra barnehagen. Politiet hadde lørdag kveld ingen formening om hvem som sto bak innbruddet.

– Vi ønsker, som alltid, å komme i kontakt med personer som kan ha sett noe, sier operasjonsleder Ole Bjørn Kleivane.

Enhetsleder Janne Andersen i Jovannslia barnehage fikk telefonen om det mulige innbruddet lørdag kveld. Hun forteller at det ikke er stort av verdier å stjele fra stedet.

– Vi er jo en barnehage, så utover telefoner og ipader har vi ikke noe av verdi, sier hun

til Agderposten.

Mariell Tverrå Løkås
30. april 2020 09:32

Måtte stenge uteområde etter funn av glasskår

Vestsiden barnehage på Alværn ble nødt til å stenge uteområdet til småbarnsavdelingen etter at det ble gjort funn av store mengder glass som stammer fra knuste spritflasker, skriver avisa Amta.

Barnehagen har informert foreldrene om at det ikke er trygt at barna leker på dette området.

–  Kommunen skal lage skilt som de skal sette opp. Der skal det minnes om at dette er en barnehage og ta hensyn til dette. Det som har skjedd her nå er ikke at noen har glemt igjen dette. I denne saken må det ha vært gjort med vilje. Kommunen vil også ta kontakt med frivilligheten for å samarbeide med disse, sier virksomhetsleder i barnehagen, Lennart Iversen til avisa.

Virksomhetslederen opplyser at ingen har kommet til skade som følge av glasskårene.

Han forteller til Amta at de har vært i kontakt med politiet som vil sette barnehagen på listen over steder de svinger innom.

Silje Wiken Sandgrind
23. april 2020 15:32

Ny barnehageansatt har fått påvist smitte i Trondheim

Det andre tilfellet av koronasmitte er påvist hos en ansatt i en barnehage i Trondheim. Personen har ikke vært på jobb med barna. 

Ifølge NRK skal den ansatte ha vært der en dag uka før åpning for å gjøre klart.

– Smittevernkontoret følger opp, og har ikke grunnlag for å stenge barnehagen, sier Camilla Trud Nereid til NRK.

Onsdag kom den meldingen om den første ansatte som var smittet. Vedkommende hadde vært på jobb med barna.

LES OGSÅ: Barnehageansatt smittet av koronaviruset

Alexander Kjønsø Karlsen
20. april 2020 10:56

La brennede bildekk utenfor inngangsdør til barnehage

Rett før kl. 20 søndag la politiet i Oslo ut følgende melding på Twitter:

«Vi er i Mor Go Hjertas vei, hvor det skal brenne i ett bildekk som var lagt rett utenfor inngangsdør til en barnehage. Dekket er fjernet derfra. Ingen spredningsfare nå.»

Oppdragsleder i Oslo politidistrikt, Martin Martinsen, sier til Sagene Avis at de fikk melding via brannvesenet om at det lå et brennende bildekk utenfor Mor Go'hjertas barnehage.

– Det er ikke meldt om skader på bygningen, sier han til avisa.

Politiet oppretter anmeldelse på forholdet.

Silje Wiken Sandgrind
02. april 2020 13:24

Barnehage utsatt for tagging

Noen har tagget tunnelen på lekeområdet til Krokane barnehage med svart spraymaling, skriver Firdaposten. (Krever innlogging)

Vedkommende hedrer blant annet avdøde Jahn Teigen med et «RIP», ifølge avisa.

Saken er meldt til politiet i Florø, opplyser leder Merete Moe i Krokane barnehage. Hun sier til Firdaposten at hun foreløpig ikke vet hva det vil koste å fjerne taggingen.

Silje Wiken Sandgrind
30. mars 2020 13:46

Har laget samtaletips - slik kan du snakke med barn

Nå som skoler og barnehager er stengt, er det avgjørende at lærere og barnehagelærere gjør det de kan for å gi trygghet og støtte til de barna som ikke har det bra hjemme.  

Det skriver Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir),på sine nettsider.

Bufdir, Utdanningsdirektoratet og RVTS øst har i samarbeid utarbeidet oppdaterte råd for hvordan blant andre barnehagelærere kan ha kontakt med og følge opp utsatte barn best mulig når skoler og barnehager er stengt. 

– For utsatte barn og unge kan barnehage og skole til vanlig være en viktig beskyttelsesfaktor. Nå er ikke hverdagen vanlig lenger, og barnehagelærere og lærere har en viktig rolle som støttespillere og veiledere for både barn og foreldre i denne situasjonen, sier divisjonsdirektør Kjetil Andreas Ostling i Bufdir. 

Rådene gir konkrete tips til hvordan barnehagelærerne kan snakke med barna. Blant annet er det beskrevet hvordan man kan forberede samtaler, hvordan samtalene kan gjennomføres best mulig og hvilke konkrete spørsmål som kan stilles.

Her kan du se rådene (ekstern nettside)

 

Alexander Kjønsø Karlsen
20. mars 2020 14:48

Utsetter hovedtariffoppgjøret til høsten

PBL, Fagforbundet, Utdanningsforbundet og Delta er enige om å utsette oppstart av hovedtariffoppgjøret 2020. Årsaken er situasjonen knyttet til koronaviruset, i tillegg til at frontfagsoppgjøret er utsatt.

Med mindre partene blir enige om noe annet, forlenges hovedavtalen og hovedtariffavtalen til å gjelde fram til 15. september 2020, melder PBL på sine nettsider.

Nøyaktig når forhandlingene blir gjennomført, er usikkert.

Alexander Kjønsø Karlsen
19. mars 2020 10:12

Barnehage må betale tilbake 1 millioner kroner

100-meterskogen barnehage AS i Oslo må betale tilbake 1 million kroner av tilskuddet de har fått fra kommunen fordi eier har tatt ut for mye lønn til seg selv, skriver Utdanning.

Vedtaket er fattet av Fylkesmannen.

Opprinnelig krevde Oslo kommune 1,5 millioner kroner tilbakebetalt fra barnehagen. Barnehageselskapet fikk delvis medhold av Fylkesmannen i sin klage på vedtaket fra Oslo kommune.

Kommunen krevde også tilbakebetaling av husleie, men fikk ikke medhold i dette, delvis på bakgrunn av oppslag i Utdanning, der det ble synliggjort at kommunen selv krever like mye i husleie for barnehager de leier ut.

Det er barnehageselskapet som får kravet og må betale tilbake, ikke eier Irina Jonsson, skriver Utdanning.

Silje Wiken Sandgrind
11. mars 2020 09:18

UP hadde kontroll ved barnehage - fant barn i bagasjerom

Tirsdag morgen holdt Utrykningspolitiet kontroll ved en barnehage i Sauherad - og fikk seg en overraskelse, skriver avisen Telen (krever innlogging)..

20 biler ble kontrollert på stedet og politiet endte med å skrive fire forenklede forelegg til førere på grunn av manglende sikring av barn i bilen.

- Ett av disse barna ble funnet usikret i bagasjerommet på bilen. Begrunnelsen til mor var at barnets klær var så møkkete. Det skal også sies at bilen kun hadde kjørt en liten strekning i lav hastighet, men det er fortsatt ulovlig. Det ble vurdert førerkortbeslag, men etter en totalvurdering fant jurist at forenklet forelegg og en kraftig advarsel fra politiet på stedet var tilstrekkelig. Hadde vi funnet noe tilsvarende på en vei med høyere fart, hadde det ikke vært tvil, sier oppdragsleder ved operasjonssentralen til Politiet Sør-Øst, Ole Kamben, til Telen.

Førerne som ikke hadde sikret barna sine godt nok i bilen, må betale 2300 kroner og tåle to prikker i sertifikatet. I tillegg ble det på stedet gitt et gebyr for manglende bruk av bilbelte.

Mariell Tverrå Løkås
04. mars 2020 10:15

Starter forhandlinger om kjøp av Damsgårdsundet barnehage

Mandag 2. mars ble det avholdt møte mellom Trygge Barnehager (eier av Damsgårdssundet barnehage) og Bergen kommune, opplyser kommunen i en pressemelding.

Trygge barnehager og Bergen kommune er enige om å starte en prosess med forhandlinger rundt kjøp og salg av Damsgårdssundet barnehage.

- Målet er å finne en løsning som ivaretar interessene til alle involverte og som innebærer at barnehagen kan åpne så raskt som mulig, sier daglig leder i Trygge Barnehager, Eli Sævareid og byråd for barnehage, skole og idrett, Endre M. Tvinnereim i pressemeldingen.

Barnehagen har vært gjenstand for sinne og frustrasjon blant beboerne i Damsgårdssundet en stund, skriver BA.

Barnehagen skulle ha åpnet for lenge siden, men fikk ikke tilskudd fra kommunen etter å ha levert sin søknad innen fristen.

Byrådet har lenge gitt uttrykk for at de vil kjøpe barnehagen, men Trygge barnehager har tidligere ikke vært interessert i å selge, skriver avisa.

Silje Wiken Sandgrind
03. mars 2020 09:39

Hærverk på lekeplass i skogen

Mandag i forrige uke oppdaget ansatte i Villenga barnehage i Ski at lekeplassen deres i Finnstadskogen var rasert, skriver Østlandets Blad. (Krever innlogging)

Tau til hinderløyper og husker var saget over på flere steder. Bærestolpene til gapahuken var saget tvers over, skriver avisa.

Lekeplassen ble bygget for 6–7 år siden, med hjelp av foreldre på dugnad. Det siste året er den blitt rustet opp for å møte kravene i lekeplassforskriften.

Barnehagen har nå levert en forenklet anmeldelse av hendelsen til politiet.

Silje Wiken Sandgrind
02. mars 2020 12:12

Barna sendt hjem – ansatte i gang med rundvask

Mandag ble alle barna sendt hjem fra en barnehage i Bodø. Barnehagens ledelse hadde i samråd med Bodø kommunes smittevernlege avgjort at barnehagen skal være stengt til onsdag. Årsaken er at det er påvist Norovirus. Det melder Avisa Nordland (for abonnenter)

- Vi har hatt omgangssyke den siste måneden, der flere har vært litt av og på. Noen unger har fått sykdommen på nytt, og nå har to barn fått påvist Noroviruset, sier barnehagestyrer Elisabeth Rindahl til avisen.

Alt tilgjengelig personale er i gang med å vaske ned bygningsmassen.

Alexander Kjønsø Karlsen
25. februar 2020 10:51

Barnehager fikk arbeidsmiljøpris

Fredag 21. februar ble Sentrumsbarnehagene tildelt Sandnes kommunes Arbeidsmiljøpris for 2019.

Det skriver kommunen på sine nettsider.

Komiteen som valgte vinneren sier i sin begrunnelse at:

«Søknaden fra Sentrumsbarnehagen er fyldig, og belyser på en god måte at det drives et godt systematisk HMS-arbeid på arbeidsplassen. Virksomheten har vært gjennom store omorganiseringer de siste årene, men har allikevel klart å beholde medarbeidere og holde sykefraværet lavt. Sykefraværet var per oktober 5,8 % (gjennomsnittet for alle barnehagene i kommunen er 10 %).

Sentrumsbarnehagene har stort fokus på medvirkning på alle nivå, både gjennom AMG og medbestemmelse, men også gjennom nærværsteam, sykeplanteam, prosjektgruppe, planleggingsdager og personalmøter.»

Silje Wiken Sandgrind
25. februar 2020 10:20

Barnehage utsatt for hærverk for tredje gang på to måneder

Søndag kom meldingen om at ruter var knust i Tolsvrød barnehage i Tønsberg kommune, skriver tb.no. (Krever innlogging)

Styrer Unni Garbom forteller til avisa at dette er tredje gang på to måneder at barnehagen er utsatt for hærverk.

– I desember ble sju ruter knust her. Da gikk det utover rutene til en avdeling og et fellesrom. For noen uker siden ble en rute til vognskuret knust og nå dette, sier hun til tb.no.

Ruteknusingen i helgen ble oppdaget på søndag i forbindelse med en bursdagsfeiring som fant sted i barnehagen, skriver avisa.

Hendelsen er anmeldt.

Silje Wiken Sandgrind
24. februar 2020 12:01

Fire barn forsvant fra barnehagen

Fredag forsvant fire barn fra en barnehage på Fagerstrand.

Barnehagen meldte fra til Øst politidistrikt om forsvinningen rundt klokka 14.10

– Barnehagen meldte inn at barna var borte fra barnehagen, og at de hadde stukket av fra uteområdene til barnehagen, sa operasjonsleder Atle Vesttorp til amta.no

Politiet sendte flere enheter til stedet, også brannvesenet ble kalt ut og bistod i letingen med drone.

– I tillegg har vi varslet politihelikopter som er på vei til å bistå oss, sa Vesttorp til Amta.

Like før klokka 15.30 kom barna til rette.

 Nesodden kommune la ut følgende melding på sine nettsider etter hendelsen:

 «Fire barn som var meldt savnet fra en barnehage på Fagerstrand fredag ettermiddag er funnet i god behold. Politiet sendte flere enheter til stedet og barna ble funnet i nærmiljøet. Brannvesen bisto også i letingen.  Kommunen følger opp de berørte, og de som har behov for det kan få bistand fra kommunens psykososiale kriseteam.»

Alexander Kjønsø Karlsen
21. februar 2020 09:42

Barn innlagt på sykehus etter mistanke om E.coli

 Et barn i en barnehage i Bodø er innlagt på sykehus. Årsaken er mistanke om E.coli-smitte. Det melder NRK.

Ifølge kommuneoverlege Jim André Dahl, er problemstillingen avgrenset til barna i den aktuelle barnehagen og familiene der.

– Vi vet ikke om det blir et større utbrudd, vi håper ikke det. Vi anbefaler ikke at alle som har løs avføring eller diaré-plager tester seg. Dette gjelder i første omgang bare de som har fått beskjed fra oss, sier kommuneoverlege i Bodø, Jim André Dahl, til NRK.

 

Alexander Kjønsø Karlsen
19. februar 2020 08:27

Oslo-byrådet og Rødt inngår mindre formelll samarbeidsavtale

Byrådspartiene og Rødt kommer ikke til å ha en formell samarbeidsavtale de neste årene lik den de har hatt siden 2015. Det ble klart etter at forhandlingene som har pågått siden i fjor høst landet tirsdag, skriver Dagsavisen.

I forrige byrådsperiode hadde byrådspartiene Ap, SV og MDG en formell samarbeidsavtale med Rødt i Oslo. Det betydde blant annet at byrådet skulle forsøke å finne løsninger med Rødt for å få flertall før de eventuelt gikk til andre partier. Det ga også Rødt blanke politiske seire i enkelte saker, blant annet at det ikke skal bygges nye kommersielle barnehager i Oslo.

– Vi har ikke kommet fram til en omfattende avtale, men er enige om en mer teknisk avtale for å fortsette det konstruktive samarbeidet vi har hatt de siste fire årene, sier leder i Oslo Rødt, Siavash Mobasheri til Dagsavisen.

 

Mariell Tverrå Løkås
17. februar 2020 10:09

Vil ha obligatorisk meslingvaksine

Fredag i forrige uke ble det kjent at en ettåring i en barnehage i Bydel Sagene er innlagt på sykehus med meslinger. Nå oppfordrer Frps helsepolitiske talsperson, Åshild Bruun-Gundersen, Oslo kommune til å innføre krav i alle private og kommunale barnehager, om at barna må følge barnevaksineprogrammet.

Det melder Dagsavisen.

– Jeg mener at alle barnehager bør stille krav om vaksine, for å beskytte de sårbare barna som av medisinske grunner ikke kan vaksinere seg eller er for unge til å ha fått tilbudet, sier Bruun-Gundersen til avisa.

Hun har sjekket ut med Diskrimineringsombudet og fått bekreftet at det er fullt lovlig å stille et slikt krav, skriver Dagsavisen.

Ifølge Aftenposten ble 60 barn i bydelen vaksinert fredag og lørdag.

Vanligvis får barn den første meslingvaksinen når de er 15 måneder gamle.

I Oslo er 95 prosent av alle barn vaksinert, og sjansen for store utbrudd er små, ifølge Helseetaten.

Dagsavisen presiserer at vaksinemotstand ikke er oppgitt som årsak til utbruddet i bydel Sagene. Barnet er under 15 måneder og hadde dermed ikke fått MMR-vaksinen.

Silje Wiken Sandgrind
Til toppen