De fire barnehagelærerne i Den blå appelsin Kanvas-barnehage skal ha barn nesten samtidig.  Fra venstre Lina Kjellman, Marthe Gjerdingen, Silje Bergqvist Kristensen og Kjersti Krohg Sørensen.
De fire barnehagelærerne i Den blå appelsin Kanvas-barnehage skal ha barn nesten samtidig. Fra venstre Lina Kjellman, Marthe Gjerdingen, Silje Bergqvist Kristensen og Kjersti Krohg Sørensen.

Babyboom i barnehagen: – Over 50 prosent av barnehagelærerne er gravide

Fire av syv barnehagelærere i samme barnehage er gravide og skal ha barn omtrent samtidig. Nå vurderer daglig leder Pia Katarina Halvorsen å tilby gratis prevensjon på personalrommet...

Publisert

Først fortalte den ene barnehagelæreren at hun var gravid. To uker etterpå kom nok en barnehagelærer inn på kontoret med samme beskjed. Så gikk det to uker til, og den tredje graviditeten var et faktum.

– Jeg visste ikke om jeg skulle le eller gråte... Men så begynte jeg bare å le. Og le, og le, sier daglig leder Pia Katarina Halvorsen i Den blå appelsin Kanvas-barnehage. 

Om tre dager går den første av i alt fire gravide barnehagelærere i Oslo-barnehagen ut i permisjon. Hun har termin midt i mars. Så kommer de neste babyene som perler på en snor, de andre tre vordende mødrene har termin i juli og august. To av dem dagen etter hverandre.

– Man skulle nesten tro vi hadde planlagt det, siden det er så god stemning på jobb. Men sånne ting kan man ikke akkurat planlegge. Det ble litt av et sjokk da vi hadde møte og alle fikk vite om hverandre, sier Silje Bergquist Kristensen, en av de vordende mødrene. 

Mye humor

Da Halvorsen sendte mail for å informere foreldrene, var det med masse glimt i øyet. Det ser ut som det er noe som går i barnehagen, skriver hun, og avslutter mailen med: 

Vi andre gleder oss på våre gode kollegers vegne og er klare til å brette opp ermene for å bære barnehagen videre med samme kvalitet som før. I tillegg vurderer vi gratis prevensjon på personalrommet.  

– Foreldrene syntes det var veldig morsomt, og vi har fått veldig mange hyggelige og morsomme kommentarer. Det ble mye humor rundt det. Enkelte har beklaget på forhånd hvis de gratulerer noen som ikke er gravid, sier Halvorsen og ler. 

I tillegg vurderer vi gratis prevensjon på personalrommet

Pia Katarina Halvorsen, daglig leder Den blå appelsin Kanvas-barnehage

Nå får hun likevel en utfordring: Fra høsten har hun ledig tre vikariater for barnehagelærere, i en kommune der det å få tak i pedagoger kan være en utfordring. 

– Det kommer til å ordne seg. Vi har mange flinke assistenter og barnehagelærere igjen. Dessuten kommer alle tilbake igjen, det var de veldig raske til å si, sier hun. 

Over 50 prosent pedagoger

Den blå appelsin Kanvas-barnehage åpnet i 2007, og har plass til 14 barn under 3 år og 44 barn over 3 år. Barnehagen er på lista over de 200 beste barnehagene i landet, målt etter foreldrenes tilfredshet, med en score på 4,9 prosent. I 2016 var de blant finalistene til årets barnehage.

Ifølge barnehagefakta.no har Den blå appelsin Kanvas-barnehage en andel på 64 prosent barnehagelærere, noe som er nesten dobbelt så høyt som gjennomsnittet i Oslo - som er på 33 prosent. 

Pia Katarina Halvorsen, daglig leder i Den blå appelsin Kanvas-barnehage.
Pia Katarina Halvorsen, daglig leder i Den blå appelsin Kanvas-barnehage.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

– Men jeg tror det reelle tallet er rundt 55 prosent per i dag. De siste fire årene har vi hatt en pedagogtetthet på 50 prosent, noe som har vært et uttalt mål for oss, sier Halvorsen. 

– Hvorfor er dette viktig for dere? 

– Fordi vi ser verdien av å ha flere fagfolk i møte med de minste barna. At vi har barnehagelærere med masse kompetanse, er også viktig for assistentene. De er flinke til å dele kompetansen sin, og det har betydd et kunnskapsløft i hele barnehagen, sier hun, men understreker samtidig at de i barnehagen er opptatt av å levere kvalitet uavhengig av stillingsbeskrivelsene.

Attraktiv arbeidsplass

Den blå appelsin Kanvas-barnehage har i alt 14 ansatte fordelt på 12 årsverk. Syv av dem er barnehagelærere - og nå er altså fire av dem gravide. 

Nå lyses det ut tre vikariater i det kommende barnehageåret.

– De var så rause at de ble gravide slik at permisjonen følger barnehageåret, fleiper Halvorsen.

Hun forteller om en arbeidsplass med lav turnover og lavt sykefravær. 

– Jeg fleiper noen ganger med at det er umulig å bli kvitt noen... Men vi har veldig godt arbeidsmiljø, og det er noen av de ansatte som pendler langt for å komme seg på jobb. Så vi er en attraktiv arbeidsplass med godt rykte. 

I dag går det 59 barn i barnehagen.

– Det er mange som har fått med seg at foreldrene er fornøyd med oss, det ser vi nå som fristen for opptak nærmer seg. Det er mange som ønsker barna sine hit, sier Halvorsen. 

Vi er like mye venner som kolleger her i barnehagen

Silje Bergquist Kristensen

Holder seg oppdatert

Silje Bergquist Kristensen venter sitt andre barn til sommeren. 

Så glade er barnehagelærerne over å skulle bli mødre - nesten samtidig. Fra venstre: Lina Kjellman, Marthe Gjerdingen, Silje Bergqvist Kristensen og Kjersti Krohg Sørensen.
Så glade er barnehagelærerne over å skulle bli mødre - nesten samtidig. Fra venstre: Lina Kjellman, Marthe Gjerdingen, Silje Bergqvist Kristensen og Kjersti Krohg Sørensen.

– Det er ganske spesielt, måten vi blir fulgt opp på også under permisjon. Det har veldig mye å si at vi har en styrer som gjør en veldig viktig jobb når det kommer til akkurat det. Noen synes det er ok å koble helt ut de ni-ti månedene man er borte, men sånn er det ikke her. Sist var jeg blant annet innom og deltok på det som var av kurs, og fikk veldig god oppdatering underveis på det som skjedde på jobb, sier Kristensen. 

– En av foreldrene påpeker at barselgruppen deres blir særdeles høykompetent på små barn? 

– Akkurat det med barselgruppe har vi ikke snakket så mye om; inntil videre er vi alle i hundre prosent jobb. Men vi kommer nok garantert til å treffes noen ganger. Vi er like mye venner som kolleger her i barnehagen, sier hun. 

Powered by Labrador CMS