Kart som viser Ukraina før den russiske annekteringen av Krimhalvøya i 2014, og invasjonen som har sendt mer enn tre millioner mennesker på flukt siden 24. februar i år.

Vil bidra til å hente 120 foreldreløse barn til Norge

– Vi håper norske myndigheter bidrar til en snarlig løsning slik at disse barna kan komme seg i sikkerhet.

Publisert Sist oppdatert

Etter at Ukraina mandag hurtigbehandlet en ny resolusjon som gjør det mulig å evakuere barn ut av landet, er håpet om å kunne gjennomføre et konkret prosjekt som tar sikte på å hjelpe 120 foreldreløse barn under seks år til Norge, blitt styrket.

100.000 sårbare barn

– Vi er veldig glade for den nye loven. I Ukraina er det 100.000 sårbare barn på institusjoner som risikerer å bli etterlatt alene i en krig og utnyttet om ingen tar ansvaret, sier generalsekretær i SOS-barnebyer Sissel Aarak til VG.

Avisen skriver at hjelpeorganisasjonen nå jobber sammen med ukrainske Oleksandr Alokhin, som er fastlege i Halden, for å hjelpe barn og ansatte fra et barnehjem i Kharkiv, nordøst i landet.

NRK har tidligere omtalt saken.

Det er Alokhin som har formidlet kontakt mellom overlegen ved barnehjemmet, som er en tidligere studiekamerat av ham, og SOS-barnebyer.

Som igjen har involvert sin søsterorganisasjon i Ukraina.

Barnehjemsgruppen fra Kharkiv omfatter både barn, helsepersonell, barnepassere og barna deres igjen. Til sammen skal gruppen være på inntil 160 personer.

Barna er flyttet flere ganger, og skal nå befinne seg ved Ivano-Frankivsk vest i landet. Det oppgis at barnehjemsbarna er under seks år gamle.

– Høyst midlertidig

– De har nå kommet seg fram til en liten by nær grensen til Polen. Der er de innlosjert på et nedlagt sanatorium og blir tatt hånd om. Dette er en høyst midlertidig løsning og alle er enige om at barna må evakueres ut av landet så snart som mulig, sier Jens Schei Hansen til barnehage.no.

Han er kommunikasjons- og organisasjonsdirektør for barnehagekjeden Espira, som er en av hovedsamarbeidspartnerne til SOS-barnebyer.

Primært har samarbeidet handlet om å drifte en barnehage for 140 barn i Zimbabwe, samt hjelpe familier i det afrikanske landet gjennom et familiestyrke-program.

Nylig kom det imidlertid en henvendelse fra hjelpeorganisasjonen, som er sterkt involvert i flyktningekatastrofen i Ukraina, om Espira kunne bistå med å hente hjem 120 små barn og 40 voksne.

– 13 av barna er nærmest nyfødte. Vi sa selvsagt ja umiddelbart, og startet planleggingen sammen med SOS-barnebyer, sier Hansen.

Reiser med 14 ansatte

Han forklarer at barna har falt mellom to stoler siden de er foreldreløse, noe som betyr at staten Ukraina er å regne som barnas foreldre. Men at ukrainske myndigheter, slik han har forstått det, har fått på plass det juridiske, og at barna kan forlate Ukraina nå.

SAS skal ha sagt seg villig til å frakte barna til Norge så snart de har kommet over grensen.

– Både SOS-barnebyer og Unicef jobber nå opp mot norske myndigheter for at det nå skal ta initiativ til en løsning. Vi håper norske myndigheter bidrar til en snarlig løsning slik at disse barna kan komme seg i sikkerhet, sier Hansen til barnehage.no.

– Hvor mange av deres ansatte vil eventuelt med på barnas reise til Norge – og hvilken kompetanse kan de bistå med?

– Vi har en gruppe på 14 barnehageansatte pluss meg som er klare til å dra på kort varsel. I tillegg til at de ansatte er vant til å jobbe med barn har flere i gruppen tidligere vært med til Zimbabwe og de vet hva det vil si å se barn i sårbare situasjoner. Vi har også to ukrainsktalende ansatte i gruppen, svarer Hansen.

Stort engasjement

Han forteller at deres gruppe skal bidra til at barna kommer seg trygt til Norge, og avlaste de voksne som har flyktet med barna, dersom løsningen de er en del av blir valgt. Og legger til at kjeden også kan stille med en stor gruppe ansatte på Gardermoen dersom det trengs avlastning når de lander der.

– Da vi sendte ut forespørsel om dette oppdraget til de ansatte i Espira, meldte godt over 100 stykker seg frivillig i løpet av få timer. Det varmer, men overrasker ikke, å se det store engasjementet for sårbare barn blant våre ansatte, sier Hansen.

Ifølge det Alokhin sier til VG, er den videre saksgangen at myndighetene i Ukraina skriver et søknadsbrev til europeiske land der de henstiller dem om å hente barna.

– Vi håper virkelig ikke det tar lang tid, sier den ukrainske fastlegen.

– Kompliserte problemstillinger

I VGs sak som ble publisert onsdag, opplyser Justis- og beredskapsdepartementet å være kjent med at SOS-barnebyer jobber med å få barna til Norge, men at norske myndigheter på daværende tidspunkt verken har fått en formell eller uformell henvendelse fra ukrainske myndigheter om å ta imot barn.

Statssekretær for justis- og beredskapsministeren Astrid Bergmål (Ap) gir uttrykk for stor forståelse for at mange nå ønsker å hjelpe og at mange ukrainske barn vil komme til Norge fremover, men sier samtidig at det å hente barn i utlandet reiser en rekke kompliserte problemstillinger.

Avisen har også vært i kontakt med Bufetat region øst, som opplyser å ha kapasitet på 70 plasser ved sine omsorgssentre og mulighet til å øke etter behov.

Powered by Labrador CMS