Illustrasjonsfoto: Når det kommer til spørsmål om døden, prøver de  voksne å være så konkret som mulig, slik at barna skal slippe å spekulere på slike ting.
Illustrasjonsfoto: Når det kommer til spørsmål om døden, prøver de voksne å være så konkret som mulig, slik at barna skal slippe å spekulere på slike ting. (Foto: Istock)

Tragedien i Vågsbygd: – Barna går inn og ut av sorgen

– I det ene øyeblikket spør de om det som har skjedd, i det neste er de i full gang med lek, sier enhetsleder Helle Schiøtz etter tragedien i Kristiansand.

Det har vært en tung tid i Karuss barnehage etter at en fem år gammel gutt omkom i en ulykke på gangveien like ved barnehagen i Vågsbygd i Kristiansand tirsdag morgen.

Gutten var på vei til barnehagen sammen med sin lillesøster og mamma da ulykken skjedde.

Fin minnestund

For de voksne i barnehagen har det vært svært viktig å håndtere tragedien riktig i møte med barna.

Onsdag morgen ble det holdt en minnestund i barnehagen.

– Det var en fin stund der barn og voksne fikk dele tanker. Vi har snakket om de gode minnene vi har om gutten, sier enhetsleder ved Karuss barnehage, Helle Schiøtz til NRK.

– I det ene øyeblikket spør de om det som har skjedd, i det neste er de i full gang med lek. De går inn og ut av sorgen slik barn ofte gjør i den alderen, sier Schiøtz til NRK.

Så konkret som mulig

Når det kommer til spørsmål om døden, prøver de å være så konkret som mulig, slik at barna skal slippe å spekulere på slike ting.

– Vi forteller hva som skjer når man dør, at man ikke puster lenger og at hjertet slutter å slå. Vi forteller at denne gutten ikke kommer tilbake, og at det kommer til å bli tomt uten ham, sier Schiøtz til NRK.

Mange gode hjelpere

Hun har lagt bak seg noen utfordrende timer etter at barnehagen plutselig måtte takle en ubegripelig tragedie.

– Det har vært krevende. Samtidig vet man at man har mange gode hjelpere rundt seg og kan bruke nettverket som er rundt en, sier hun til VG.

Schiøtz legger til:

– Vi har fått kjempegod hjelp fra kriseteamet og støtteapparatet i kommunen. Vi har snakket mye sammen.

Følg barnehage.no på Facebook og Twitter.

Møtte de foresatte

Tirsdag kveld hadde Karuss barnehage et møte med ansatte og de foresatte til barna i barnehagen.

Karin Narum Bie og Astrid Nesland fra PP-tjenesten sammen med Sonja Askland fra barnevernet, viste ifølge barnehagens hjemmeside til en veileder utgitt av Senter for Krisepsykologi i samarbeid med Bergen kommune.

Ulik alder - ulik tilnærming

Der heter det blant annet:

Under 3 år:

Du trenger ikke si noe spesielt til barn under tre år dersom de ikke svarer på invitasjonen om å snakke om at de for eksempel har sett noe på tv eller hørt noen i barnehagen si noe som gjorde at de ble redde eller lei seg.

3 år:

Treåringer har bare vage forestillinger om hva ordet ’død’ innebærer. Dersom noen er døde, kan du si at vedkommende er borte og ikke kommer tilbake. Når det gjelder barna mellom tre og fire år, kan du være noe mer direkte og på en svært enkel måte forklare litt om hva som har skjedd.

4-5 år:

Det du sier til barn i denne aldersgruppen kan inneholde flere elementer av forklaring. Si gjerne noe om årsaken til det som har skjedd og eventuelt noe om hjelpe- og redningsarbeid som er satt i gang. Du kan gjerne også innlede en dialog om det de selv har hørt eller sett. På bakgrunn av den reaksjonen du får, kan du enkelt forklare hvorfor vi snakker så mye om dette nå, hvorfor voksne er så opptatt av det, og hvorfor det er så trist.

Til disse aldersgruppene anbefales det å være konkret i forklaringen av hva død er; at da kan vi ikke puste mer, da kan vi ikke kjenne vondt lengre og da banker ikke hjertet vårt lenger. Tap av et menneskeliv kan virkeliggjøres og markeres for eksempel med lys ved bildet av den døde.

Debatt