Her kommer vi! Det er spennende å se hva som befinner seg under vann.

Tar steget ut av barnehagen og inn i familieferien

Eventus Barnehage i Bergen har tatt sin pedagogiske virksomhet ett steg lengre. Ut mot havet, faktisk.

I fjor startes Eventus Barnehage AS i Bergen et unikt samarbeid med Gulen dykkesenter. Prosjektet heter «Kaptein Krabbe og sjøstjernene» der Eventus stiller sine pedagoger til disposisjon for dykkeglade foreldre som ellers ikke får mulighet til å dyrke hobbyen sammen.

Og mens foreldrene beundrer anemoner og hilser på den lokale hummeren, er barna deres godt ivaretatt av to av Eventus barnehages erfarne pedagoger som gir barna maritime opplevelser i form av mat, ekspedisjoner og turer.

– Vi prøvde det for første gang ut i fjor sommer med stor suksess, sier eier av Eventus, Kjetil Tuvin Hopen.

LES OGSÅ: – Lag middag på bål i hagen. Ungene kommer til å elske det!

Eier av Eventus barnehage, Kjetil Tuvin Hopen, er så fornøyd med samarbeidet at det blir et fast tilbud.

Unikt i Norge

Ifølge eierne av Gulen dykkesenter, Ørjan og Monika Sandnes, er det første gang et slikt samarbeid skjer i Norge. Og da prosjektet ble kjent, valfartet foreldre fra både Sverige og Danmark for å være med.

Danske Morten Bjørn og Maria Larsen er foreldre til Vigga (3) og skryter uhemmet av uka de tilbrakte i Gulen.

– Maria og jeg hadde ikke dykket sammen siden vi fikk Vigga. Slik er det jo når man får barn. Så vi var veldig spente. Ikke bare fordi vi skulle få dykke sammen igjen, men om Vigga ville godta å bli tatt hånd om av fremmede og være sammen med barn hun ikke kjente, sier Morten B. Larsen.

Derfor ble mamma Maria sammen med Vigga den første dagen, sammen med pedagogene Nils Egil Dahle og Marianne Steffensen fra Eventus.

LES OGSÅ: – Barnehagene kan bli flinkere til å ta de enkle turene.

Fornøyd pappa Morten Bjørn Larsen.

Trygg og glad

De hadde ikke trengt å bekymre seg. For Vigga var ikke nevneverdig opptatt av mammaen sin den dagen, og heller ikke pappa Morten da han kom tilbake på land. For sammen med barn fra hele Skandinavia og de to pedagogene, hadde hun hendene fulle av lek og moro.

Hopen stiller selv hytta si til disposisjon, og ungene hadde laget pizza, spist is, tegnet, badet i boblebad og mye mer.

– Vigga virket trygg og glad, rett og slett, sier pappa Larsen.

Derfor dro begge foreldrene ut neste morgen for å dykke, mens Vigga ble igjen sammen med pedagogene og de andre barna.

– Da vi satt i RIBen tenkte vi mye på hvordan Vigga hadde det uten oss. Så Kjetil ringte like godt til pedagogene og spurte for berolige oss. For barna hadde det helt fint.

LES OGSÅ: Vil ha barn og barnehager med på turkonkurranse.

Frivillig tilbud

I løpet av uka fikk barna prøve seg på mange aktiviteter sammen med Nils og Marianne. De badet, laget mat på bål, samlet inn havdyr til et akvarium og besøkte gamle vikingbosetninger.

For de ansatte i Eventus, dreier deg seg om å få ta kompetansen ut av barnehagen og prøve ut noe annet. Det er et frivillig tilbud og de velger selv om de ønsker å ha vanlige arbeidsdager og ta ut fem uker ferie utenom eller de kan ta dette som ekstra jobb og få betalt ferie.

– De ansatte får betalt vanlig arbeidsdag og har fri på kvelden får å gjøre egne aktiviteter. De får fri kost og losji, sier Hopen.

LES OGSÅ: Forskere: Barn må få leke alene!

Vennskapet det beste

Responsen fra både barn, foreldre, ansatte og dykkesenteret har vært så bra, at de nå har bestemt seg for å tilby dette fast hver juli måned.

– Til sommeren vil en gi dette tilbudet i to puljer slik at det blir dobbelt så mange så får tilbud om å være med. I og med at det er en frivillig ordning der ansatte kan melde seg på vet vi jo ikke om det blir rullering eller de samme som blir med, men ideelt sett er det greit å ha med minst en ansatt som har vært med før, sier en fornøyd Kjetil Tuvin Hopen.

For foreldrene var samspillet mellom barna noe at det de satte aller mest pris på, at de ble så gode venner. Noe som gjorde hele opplevelsen enda bedre. Selv etter endt arbeidsdag når pedagogene dro hjem, fortsatte den fine leken og de gode relasjonene.

– Vi kunne ikke hatt en bedre ferie, noen av oss, sier Viggas foreldre fornøyd.

Debatt