– Kommer barna for tidlig tilbake, kan de smitte andre barn i barnehagen og de ansatte, sier seniorrådgiver Heidi Lange ved Folkehelseinstituttet. (Foto: Gettyimages/Folkehelseinstituttet)

– Man kan bli smittet av flere ulike Norovirus

Selv om man har hatt omgangssyke, er det ingen garanti for at man ikke blir syk flere ganger samme sesong.

Vinteren er høysesong for Norovirus, som er den vanligste årsaken til omgangssyke. Omgangssyke er en virusinfeksjon i tarmen, som gir diaré og oppkast.

– I begynnelsen het det ikke Norovirus, men Winter vomiting disease. Det er en ganske treffende beskrivelse, sier Heidi Lange ved folkehelseinstituttet.

I går skrev barnehage.no om at Norlandia Bjørneborgen barnehage i Bodø i dag har stengt for å vaske ned barnehagen.

Årsaken er et langvarig utbrudd av omgangssyke.

– Det startet med noen få. Det er ikke sånn at alle barna har vært syke, men det har vært noen nesten hver eneste dag. Akkurat i dag er fire av de ansatte hjemme og kaster opp, og tre av dem er syke for andre gang. Flere av barna har også blitt syke i flere omganger – en av dem har fått omgangssyke hele fem ganger. Da må vi bare ta grep, sa daglig leder Anita Indahl Gangeskar i forbindelse med avgjørelsen om å stenge.

Kortvarig immunitet

– Når vi snakker om omgangssyke, snakker vi stort sett om Norovirus. Det er et komplekst virus når det gjelder immunitet. Smitteforsøk gjort i andre land  viser at viruset tilsynelatende bare gir en kortvarig immunitet. Det er mange ulike varianter av norovirus, og infeksjon med en variant beskytter deg ikke nødvendigvis mot en annen variant, sier hun.

Her til lands er ikke infeksjon med norovirus meldepliktig annet enn i forbindelse med utbrudd i helseinstitusjoner og ved mistanke om overføring med næringsmidler.

– Det gjør at vi ikke har gode tall på hvor mange personer som er syke. Det vi har er en indikasjon ut fra de utbruddene som er meldepliktige. Indikasjoner som tyder på at det så langt ikke verken er mer Norovirus i år enn tidligere, eller at de som blir smittet er sykere nå. Men det er jo hardt nok for de som rammes, sier Lange.

Må holde seg hjemme

I gårdagens artikkel forklarte smittevernoverlege Kai Brynjar Hagen i Bodø kommune hvorfor barnehagene ofte blir hardt rammet av Norovirus.

– Barnehagene rammes fordi det er mange mennesker tett på hverandre, og fordi barn ikke har de samme hygienerutinene som de voksne klarer. Å få en masse barn til å vaske hendene er ikke det enkleste. I tillegg trives virusene veldig godt på denne tiden av året, og spres lett. Det er ikke en veldig farlig sykdom, men den smitter veldig lett.

Smitterisikoen er størst mens man har symptomer med oppkast og diaré, og barn bør holdes hjemme i denne perioden. Man bør vente 48 timer etter at barnet ikke lenger har diaré og oppkast før det kan gå tilbake til i barnehagen.

Å holde barna hjemme lenge nok, er ifølge Lange avgjørende for å stoppe et utbrudd.

– Kommer barna for tidlig tilbake, kan de smitte andre barn i barnehagen og de ansatte.

Fakta om omgangssyke

• Omgangssyke er en virusinfeksjon i tarmen, en vanlig årsak til diaré og oppkast.
  • Det finnes en rekke virus som kan gi diaré og oppkast.
  • I de fleste tilfellene tar det 2-3 dager fra en blir smittet til sykdommen bryter ut.
  • Barn er spesielt utsatt for omgangssyke fordi deres immunforsvar er mindre utviklet enn hos voksne.
  • Omgangssyke er for de fleste en ufarlig tilstand, og går over i løpet av 3-7 dager.
  • Et mulig problem ved omgangssyken er uttørking, grunnet tap av væske.

Kilde: Norsk Helseinformatikk

Generelle hygieneråd i barnehagen:

• Ha såpedispenser og papirhåndklær ved alle håndvasker. Bruk alltid varmt vann og såpe ved håndvask.
  • Vask alltid hendene godt etter toalettbesøk eller bleieskift.
  • Vask hendene når barna kommer inn fra lek og opphold ute.
  • Unngå å nyse og hoste på hverandre.
  • Vask hendene når barna har pusset nesen
  • Fellesleker av plast og tre bør vaskes regelmessig med rengjøringsmiddel og varmt vann, forslagsvis én gang per uke. Tøyleker kan vaskes i vaskemaskin
  • Ved stell av blødende sår og neseblødninger bør engangshansker brukes. Skrubbsår og andre småsår som ikke blør stelles på vanlig måte
  • Stell og vanlig bleieskift kan foregå uten hansker
  • Rengjøring ved søl av blod eller avføring på gjenstander, gulv osv., utføres med husholdningsklorin. Bruk vanlige rengjøringshansker.

(Kilde: Folkehelseinstituttet)

Følg barnehage.no på Facebook og Twitter.

Debatt