I 100meterskogen Barnehage på Grefsen i Oslo er de mannlige ansatte i flertall.

I denne barnehagen er alle de pedagogiske lederne menn

– Skal man rekruttere flere menn til barnehagene trenger man noen mannlige ledestjerner som kan framsnakke barnehageyrket, sier styrer i 100meterskogen Barnehage, Kjell Endre Aasmundtveit.

Publisert Sist oppdatert

Mens vi på landsbasis kun er halvveis til det politisk uttalte målet om 20 prosent mannlige ansatte i norske barnehager, er mennene i flertall i 100meterskogen Barnehage på Grefsen i Oslo.

I skrivende stund er seks av 11 ansatte menn og barnehagen har kun mannlige pedagogiske ledere, samt mannlig styrer.

Hvordan gikk dette til? spør barnehage.no, styrer Kjell Endre Aasmundtveit (29).

– Det er en blanding mellom erfaringer og tilfeldigheter. Vi har hatt en eier som synes det har fungert veldig bra å ansette menn, og så er det litt tilfeldig at vi bare er menn i lederteamet akkurat nå, forteller Aasmundtveit.

– Vi har ingen planer om å bli en «mannebarnehage», men det er jo ofte slik at når du ansetter én mann kommer flere etter, fortsetter han.

– Trenger ledestjerner

Ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) var ni prosent av de ansatte i norske barnehager i 2015 menn. Til tross for ulike rekrutteringskampanjer for å få flere menn til å velge barnehagen som arbeidsplass har andelen mannlige ansatte kun hatt en svak økning de siste ti årene.

Og selv om 100meterskogen Barnehage har et lederteam kun bestående av menn er dette langt fra normalen. I 2015 utgjorde menn kun 7,7 prosent av de 33 245 styrerne og pedagogiske lederne i norske barnehager.

– Hva må til for å få flere menn til å velge barnehagelærerutdanningen?

– Jeg tror at gode forbilder er den beste måten å få menn til barnehagene. At man kjenner til andre menn som jobber i barnehage og trives med det, sier styreren.

– Menn som jobber i barnehage bør altså bli flinkere til å framsnakke jobben sin overfor andre menn?

– Ja, skal man rekruttere flere menn trenger man noen ledestjerner, svarer Aasmundtveit. Han er egentlig utdannet lærer, men stortrives i jobben som barnehagestyrer.

– Det er en type jobb man føler man utvikler seg i hele tiden og aldri blir helt ferdig utlært i, sier han.

Ønsket seg et blandet arbeidsmiljø

Styreren tror det fort kan kjennes litt ensomt som eneste mann blant mange kvinner.

– Jeg tror noen menn er litt redde for å gå inn i veldig kvinnedominerte barnehager. Man er kanskje redd for at man ikke får bidratt ordentlig med sitt og for at man kan bli ensom. Praten på pauserommet kan kanskje også oppleves som litt uinteressant. Det blir litt enklere når du har andre menn å forholde deg til, forklarer han.

Det er Morten Lie (28) og Patrick Steen (28) som begge er pedagogiske ledere, enige i. At 100meterskogen Barnehage allerede hadde flere mannlige ansatte så de to som et stort pluss når de søkte jobb i barnehagen.

– Vi ønsket et blandet arbeidsmiljø og visste at det var en mannlig styrer her og flere mannlige ansatte. Vi har tidligere vært i praksis i en barnehage hvor det nesten ikke var andre menn. Det er deilig å ha både mannlige og kvinnelige kolleger, for du blir fort litt alene hvis du er den eneste mannen, sier Steen.

De to pedagogiske lederne gikk sammen på barnehagelærerutdanningen og valgte å sende inn en felles søknad til barnehagen.

– Da vi studerte snakket vi om at det hadde vært gøy å jobbe sammen, og når denne muligheten dukket opp måtte vi prøve, sier Lie.

Til tross for at barnehagen var på jakt etter én pedagogisk leder og én pedagogisk medarbeider fikk de to kameratene stilling som pedagogisk leder begge to, og i dag leder de storbarnsavdelingen sammen.

Muligheter til å være aktiv

De to pedagogiske lederne tror tradisjoner og barnehagelæreryrkets status er noen av årsakene til at ikke flere gutter og menn velger barnehagelærerutdanning.

For Steen og Lie var det imidlertid ingen tvil om at jobb i barnehage var noe for dem.

– Jeg har alltid vært glad i å jobbe med barn. Alle mine tidligere arbeidserfaringer har vært med barn, så for meg var det et ganske enkelt valg. Som barnehagelærer har du i tillegg gode muligheter til å videreutdanne deg, sier Steen.

– For meg var det også viktig at man har muligheten til å være aktiv på jobb og ikke måtte sitte stille hele tiden, tilføyer Lie.

– Bra med kjønnsbalanse

Patrick Steen, Morten Lie og styrer Kjell Endre Aasmundtveit mener alle at barnehagen er tjent med å ha en miks av mannlige og kvinnelige ansatte.

– Jeg tror det er bra for barna at de har både menn og kvinner rundt seg. At de ikke bare har kvinner å knytte seg til, men også menn. Dette skaper trygghet også videre når barna begynner på skolen, sier Steen.

Styrer Kjell Endre Aasmundtveit tror kvinner og menn kan tilføre forskjellige ting til barna.

– Jenter er ofte veldig gode på omsorg og har litt mer blikk for detaljer. De er flinke til å se hele gruppen og at alle har det bra. Menn kan gi barna en litt annen type omsorg i form av at de kanskje er litt mer direkte. Noen er veldig flinke til å bidra til å utvikle grovmotoriske ferdigheter hos barna og til å få dem ut i aktivitet. Jeg tror det er en fordel hvis man får til en sunn miks av kvinner og menn, sier han, og forteller at barnehagen snart får inn en kvinnelig pedagogisk leder.

– Da blir det mer balanse i lederteamet vårt, påpeker han.

En helt vanlig barnehage

– Barnehagen deres er ikke annerledes fordi dere har over gjennomsnittet mange mannlige ansatte?

– Nei, vi er nok ikke det. Men jeg håper vi kan være en barnehage som går foran og viser at det er mulig å ha en barnehage der det er ganske jevn fordeling av kvinner og menn, avslutter styreren med et smil.

Powered by Labrador CMS