Annnonse

Visste du at alle barnehager er lovpålagt å servere barna sunn mat? Det kan være utfordrende å imøtekomme disse kravene i praksis, men med BareBraMat kan du være trygg på at maten er sunn og har riktig næringsberegning for barn i vekst.

Bidrar til sunnere mat i barnehagen

BareBraMat skal gjøre det enkelt for barnehager å servere smakfull og næringsrik mat til de minste. – Det er positivt at næringsmiddelindustrien kommer på banen, sier leder i Kost- og ernæringsforbundet.

Publisert

Tekst: Marit Aaby Vebenstad. Foto: BareBraMat

Barebramat.no leverer enkel og fleksibel måltidsplanlegging, oppskrifter tilpasset barnehagenes budsjett og behov. Matvarene leveres på døra, og du som jobber i barnehagen kan enkelt servere mat som imøtekommer anbefalinger til offentlige myndigheter.

Maten er basert på myndighetenes kostholdsråd og oppskriftene sikrer et variert kosthold for de minste. Hovedfokuset i oppskriftene er å øke inntaket av fisk, grove kornprodukter frukt og grønt, samt redusere inntaket av mettet fett, tilsatt sukker og salt.

Måltider

Barnehagen bør:

  • Legge til rette for minimum to faste, ernæringsmessig fullverdige måltider hver dag med medbrakt eller servert mat
  • Sette av god tid til hvert måltid, minimum 30 minutter til å spise, slik at barna får i seg tilstrekkelig med mat
  • Legge til rette for å kunne spise frokost for de barna som ikke har spist frokost hjemme
  • Ha maksimum 3 timer mellom hvert måltid. Noen barn, særlig de yngste, kan ha behov for å spise oftere
  • Legge til rette for at de voksne tar aktivt del i måltidet og spiser sammen med barna
  • Legge til rette for et godt fungerende og trivelig spisemiljø

 

–  Da imøtekommer vi de største utfordringene i kosten til norske barn, sier Runa Spilling, klinisk ernæringsfysiolog og BareBraMats egen kostholdsekspert.

Oppskriftene er utviklet av kokker og ernæringsfysiologer, og er spesialtilpasset barn. Tjenesten tilbyr fleksible løsninger slik at måltider og ukemenyer kan tilpasses din barnehages budsjett, kjøkkenfasiliteter og eventuelle spesialtilpasninger av kosten.

–  Hver enkelt barnehage bestemmer selv antall måltider i uken, tilpasset sitt behov. Du kan velge om du vil bestille til en eller fem dager i uken og det er angitt porsjonsstørrelser som estimerer mengde mat for andelen barn du skal servere, sier Spilling.

Barnehagene velger selv sin meny, og varene legges i en "digital handlekurv". Deretter blir maten levert i en leveranse. "Alt i ett" - løsningen gjør at du får frigjort tid fra varemottaket som kan brukes med barna.

Runa Spilling- Klinisk ernæringsfysiolog, Orkla Foods

Mat og drikke

  • Måltidene bør settes sammen av mat fra følgende tre grupper:

Gruppe 1: Grovt brød, grove kornprodukter, poteter, ris, pasta etc.

Gruppe 2: Grønnsaker og frukt/bær

Gruppe 3: Fisk, annen sjømat, kjøtt, ost, egg, erter, bønner, linser etc.

  • Plantemargarin og olje bør velges framfor smør og smørblandede margarintyper.
  • Drikke til måltidene bør være skummet melk, lettmelk med 0,5 % fett eller lettmelk.
  • Mat og drikke med mye tilsatt sukker bør unngås.
  • De fleste markeringer og feiringer bør gjennomføres uten servering av søt og fet mat og søt drikke.

Kilde: Helsedirektoratet

Spilling opplever at det er mye myter og antagelser om hva som er den mest optimale maten for barn, og at mange er usikre på hvordan man kan gjennomføre dette på en god måte.

  • Målet er å løfte mattilbudet i barnehagene, for her er det forbedringspotensiale, mener Spilling

Foreldre er misfornøyde

Sammen med Kost- og ernæringsforbundet har Forbrukerrådet undersøkt hva foreldre mener om den maten barna blir servert i barnehagen. Det viser seg at mange er misfornøyde med mattilbudet, både i barnehagen og på SFO. Dårlig utstyr og lokaler, samt manglende kompetanse blant personalet er blant problemene, skriver Aftenposten.

Arnt Steffensen, leder i Kost og ernæringsforbundet.

–  Rapportene viser at det er et stykke igjen. Selv om maten i barnehagen er forankret i lovverket og en del av rammeplanen i barnehagene, er det mange som sliter, sier Arnt Steffensen, leder i Kost og ernæringsforbundet.

Gjennom barnehageloven har myndighetene tydelige krav om at maten som serveres i barnehagen, skal følge Helsedirektoratets retningslinjer. Samtidig viser Forbrukerrådets undersøkelse at i hver fjerde barnehage får barna grønnsaker kun én gang i uken eller sjeldnere.

Eva Rustad de Brisis, seniorrådgiver ved avdeling barne- og ungdomshelse i Helsedirektoratet
  • Barnehagene skal følge lovverket og rammeplanen, men utfordringen er at reglene ikke alltid følges. Dette ønsker vi å bidra til å rette på. Det er behov for å heve kompetansen, mens mest av alt handler det om bevissthet rundt mat, sier Steffensen.

Dersom det stemmer at hver fjerde barnehage kun tilbyr grønnsaker én gang i uka eller sjeldnere, så er det klart at det finnes rom for forbedring. Vi vet at barn spiser for lite grønnsaker. Mange barn får opp til ca. 60 prosent av energiinntaket sitt i barnehagen på dager de oppholder seg der. Derfor har det barnehagen tilbyr av mat og drikke betydning for barns totale kosthold og næringsinntak, sier Eva Rustad de Brisis, seniorrådgiver ved avdeling barne- og ungdomshelse i Helsedirektoratet.

Hun forteller at Helsedirektoratet i 2011 fikk gjennomført en undersøkelse om blant annet måltider i barnehagen.

  • Den største utfordringen som pekte seg ut var å øke tilbudet av grønnsaker daglig. I tillegg kom det fram at det fortsatt var potensial for å få enda flere barnehager til å øke tilbudet av grove brødvarer, redusere bruken av helmelk og redusere tilbudet av fet og sukkerrik mat og drikke ved feiringer, sier hun.

Steffensen i Kost og ernæringsforbundet mener utfordringen er at det er så store forskjeller i landets barnehager.

  • Det er et skille mellom private og offentlige barnehager. Maten som serveres blir sett på som et konkurransefortrinn mellom de ulike barnehagene. Har barnehagen et godt mattilbud, vil foreldre gjerne velge den barnehagen. Barnehageforliket for noen år siden gjorde at alle som ønsket det fikk barnehageplass. Nå er tiden kommet for å se på innhold og kvalitet, påpeker han.

Eva Rustad de Brisis i Helsedirektoratet er enig:

  • Nasjonal faglig retningslinje for mat og måltider i barnehagen gjelder både for kommunale og private barnehager. Imidlertid ser vi at det er noe forskjeller i nivået på kostpenger mellom private og kommunale barnehager. Flere private barnehager har høyere kostpriser enn kommunale barnehager, sier hun, og legger til at det ikke bare er pengene som er avgjørende for mattilbudet.
  • Det er også viktig at barnehagen har mat og måltider på agendaen, og at arbeidet med dette er forankret i årsplan, understreker hun.

–  Må være klar over sitt ansvar

Heller ikke Arnt Steffensen mener et dårlig mattilbud kun dreier seg om penger. Organisering og planlegging betyr vel så mye.

  • Kokker i barnehagen er et urealistisk krav for mange, både på grunn av økonomi og plass. At barnehagen blir bevisste og blir klar over at de har et ansvar, er det som betyr noe. Riktig kosthold er utrolig viktig for barns utvikling, sier Steffensen.

Han er positiv til Bare Bra Mats tiltak.

  • Det er bra at næringsmiddelindustrien bidrar til å gjøre hverdagen enklere for barnehagene. Det er ikke alle barnehager som har de fysiske rammene, med ordentlige muligheter på kjøkkenet til å drive stort. De færreste barnehageansatte har heller ikke erfaring med praktisk matlaging til så mange. Så at næringsmiddelindustrien vil bidra er positivt for alle parter.

Kjøkkenfasilitetene er ulike fra barnehage til barnehage, derfor kan du hos BareBraMat også finne oppskrifter på enklere varme måltider og fullverdige forslag til det gode brødmåltidet.

Skaper matglede

Bare Bra Mats oppskrifter er enkle å tilberede og har råvarer som gir spennende matopplevelser for de minste. Forskning viser nemlig at det er viktig å smake på nye matvarer, og at det dette bør skje i trygge omgivelser.

–  Å innføre nye smaker i fellesskap gjør det litt lettere å prøve ukjent mat, påpeker enæringsfysiolog Runa Spilling.

Målet med konseptet er servere barnehagebarn mer næringsrik mat, i tillegg til å gjøre hverdagen enklere for personalet i barnehagen.

En del av rammeplanen for barnehagene påpeker at barna skal medvirke i mataktiviteter. Derfor har BareBraMat mye god inspirasjon og tips til hvordan dette kan gjøres i praksis, samtidig som barna lærer om råvarer, matvaner, språk eller andre spennende tema.

  • Matlaging er en ypperlig læringsarena, og vi ønsker at barnehagebarna skal være med å tilberede maten. Via enkle små grep kan dette gjennomføres på en grei måte, mens barna utvikler sunne matvaner, mer varierte smakspreferanser og ikke minst matglede, avslutter Spilling.

 

undefined

barebramat.no

Powered by Labrador CMS