Reinen er samlet innenfor et gjerde før dyrene som skal slaktes velges ut. Ungene følger spent med.
Reinen er samlet innenfor et gjerde før dyrene som skal slaktes velges ut. Ungene følger spent med. (Foto: Granstubben barnehage)

Barnehage ble verdensberømt etter reinslakt

Dagen etter at Granstubben barnehage tok med barna på reinslakting, smalt det i nyhetskanaler over hele verden.

En gruppe på femten barn fra Granstubben barnehage i Henning utenfor Steinkjer var forrige tirsdag på reinslakting sammen med lokale reindriftsutøvere. Da barnehagen la ut bilder av dette på Facebook, gikk startskuddet for en massiv oppmerksomhet fra medier verden rundt.

Det var Trønderavisa som først omtalte saken.

Over natten var Granstubben barnehage og dens ansatte verdenskjendiser.

Jobben er gjort og reinen tappes for blod. Det var i hovedsak slike bilder det ble reagert negativt på. - Blod på hvit snø er jo litt dramatisk, sier daglig leder Stølen.
Jobben er gjort og reinen tappes for blod. Det var i hovedsak slike bilder det ble reagert negativt på. - Blod på hvit snø er jo litt dramatisk, sier daglig leder Stølen.

Meldingen som veltet nyhetsbildet

«… Barna syntes første møte med slaktingen var litt rart, men det tok ikke lang tid før dette ble veldig «normalt» og barna var i gang med å rydde både reinsdyrskinn, føtter og hoder! Og heldigvis fikk vi sikret at Rudolf ikke ble slaktet, han var ikke blant de utvalgte:)»

Det skrev Granstubben barnehage i Facebook-innlegget som nå er sett av flere hundre tusen personer og fått over 1000 kommentarer, nesten 700 delinger og 5000 reaksjoner. Mange støtter barnehagen helhjertet, men like mange utrykker sin avsky mot å la barna delta på slakting.

Både barna og foreldrene fikk velge om barna skulle være med, og det var laget et alternativt opplegg for de som ikke ønsket å delta.

En smule overveldet

Det pedagogiske opplegget rundt reinslaktingen, var også nøye planlagt. Og det var heller ikke første gang barna var med på slakt, jakt og forvaltning av naturressurser.

Daglig leder i Granstubben barnehage, Dag Olav Stølan, forteller at de ikke hadde forventet at dette ville skape såpass kraftige reaksjoner, men at han skjønte at noe var i gjære da han sjekket Facebook dagem etter at innlegget var publisert.

– Vi forventet ikke dette. For en barnehagemann som meg er det en smule overveldende at reaksjonene ble som de ble.

Ungene hjelper til med å få lastet alle reinskinnene.
Ungene hjelper til med å få lastet alle reinskinnene.

Følger rammeplanen

I rammeplanen for barnehager står det at barna skal lære om samisk kultur. Reinslaktingen er en del av dette for Granstubben barnehage, spesielt i forbindelse med markeringen av Samefolkets dag 6. februar.

– Reinen er overalt her på denne tiden av året. Det er helt umulig å ikke snakke om hvilket dyr dette er og hva vi bruker reinen til. Nå får vi snart besøk av samene som eier flokken og nå vet barna hvor kjøttet i finnbiffen kommer fra.

Granstubben barnehage har som mål å vise fram sin pedagogikk og engasjere samfunnet. Det vil Stølan si at de har klart.

Massiv støtte

Slaktingen er dekt av både tyske RTL2 – som valgte å sladde de blodigste scenene og brukte titler som «Massakre» og «Blodbad», Yahoo Japan, The New York Times, Daily Mail, I4 News i London og Channel News Asia har omtalt saken fra barnehagen i Henning utenfor Steinkjer.

Barnehagelærern fra den lille bygda Henning har brukt hele den siste uka til intervjuer. Trykket ble etter hvert så stort, at han fikk hjelp av kommunikasjonsavdelingen i PBL med å håndtere alle henvendelsene.

– Ting roer seg og det er bra. Jeg har ikke fått gjort jobben min den siste uka. Men vi har lært så forferdelig mye. Bare det å forholde seg til internasjonal presse på telefonen på engelsk, er mye å fordøye for en jovial trønder. Jeg har ikke sovet så mye, ler Stølen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Skinnene legges utover og ungene får hjelpe til.
Skinnene legges utover og ungene får hjelpe til.

Kommenterer ikke hatmeldinger

Til tross for mangehatefulle ytringer både på sosiale media og på epost, er det overvekt av støtteerklæringer. Det å la barn oppleve slakt og jakt, er kulturelt betinget og vanskelig å svelge for kulturer i storbyer, for eksempel. Det har Stølen stor forståelse for.

– Men å gå derfra til å kalle ungene for framtidige massemordere, er for langt. Vi har, i samråd med PBL, valgt å ikke kommentere den usaklige kritikken, men legge en tekst på FB på norsk, tysk og engelsk, der vi forklarer en del ting.

Akkurat nå står debatten på FB mellom veganere og kjøttetere, og der må de bare holde på alene.

– Det er ikke vår debatt. Men det er artig å sette barnehagen på kartet. Norsk presse har også engasjert seg og det er store diskusjoner her, hvor VG nå kjører en undersøkelse der de spør om det er greit eller ikke å la barna være med på slakt. Over 80 prosent sier ja, og det er slik jeg også føler det. Nå har jeg hele verden i innboksen min, og få støtteerklæringer fra Afrika, Zew Zealand og mange andre land. Og fra Norske Reindriftsamers Landsforbund og samiske politikere. Vi er verdensberømt! ler Stølen.

Dag Olav Stølen er daglig leder i Granstubben barnehage.
Dag Olav Stølen er daglig leder i Granstubben barnehage.

Vil løfte yrket

Hva barnehagen deler på FB er helt bevisst. De har som mål å løfte opp profesjonen og vise hva de egentlig gjør i barnehagen. At det er mer enn bleieskift og sandkassa.

Det ser det ut som de har klart. Og etter en uke med det Stølen forklarer som «kollektivt adrenalinkok» blant 18 stolte ansatte i Granstubben barnehage, forbereder de seg på nok et medieoppslag. Fredag blir nemlig Trønderavisa med barnehagen på tur i skog og mark.

– Det har altså gått så langt av dere nå ikke får dra alene på tur? For tenk om dere finner på noe sprell?

Stølen ler.

– Ja, fra nå må alt dokumenteres!

Stolte ansatte

– Og ingen barn eller voksne er blitt traumatiserte av all mediedekningen?

– Neida, de ansatte er stolte og ungene har bare fått med seg at bildet av dem er vist på TV. Ingenting av det negative.

– Og dere vil fortsette å dele det dere gjør på FB?

– Helt klart. Nå har vi jo fått alles oppmerksomhet!

Følg barnehage.no på Facebook og Twitter.

Her er noen av kommentarene fra Facebook-innlegget:

"Dette skulle ALLE fått oppleve"

"Er ni inte kloka, barnen normaliserar att det är OK att ta livet av andra levande varelser, vad blir det näst. Dessutom verkar som inte acceptabla förhållande var där vid slakten, att se, rent djurplågeri. Inget för börn eller någon annat. Alldeles klart traumatisk händelse för barnen. Varför slaktas inte djuren vid normala förhållanden?"

"Bra att barnen får lära sig vart maten kommer ifrån, många här som verkar förtränga det tyvärr."

"Freaks, and letting kids see that! whats wrong with you!?"

“They would have learned how to slaughter an animal for food or pelts a lot younger if they lived on a farm. These images are nothing like the horrors of American slaughterhouses.”

“Do you bring up psychopaths up there?”

“Tommel opp for noen som viser barn hvor maten de spiser kommer fra. Det finnes INGEN type mat som har sitt opprinnelsessted i butikken!"

Og dette er som sagt bare noen få.

Etter hvert så barnehagen seg som sagt nødt til å komme med en aldri så liten oppklaring på Facebook, på norsk, tysk og engelsk:

Hei alle sammen!

Vi i barnehagen er overveldet over all oppmerksomhet dette innlegget har skapt. Vi prøver å henge på, og lese alle kommentarer fortløpende, men rekker ikke å svare alle. Vi velger derfor å lage en felles kommentar.

For det første: Vi har forståelse for at mange synes bildene i innlegget kan oppleves sterke. Bildene viser imidlertid hvordan det ser ut i et område der rein slaktes.

Som dere kan se ellers på Facebooksida vår, er vi mye ute på farten. Granstubben Barnehage har som mål å gi barnehagebarn rike, allsidige opplevelser, også utenfor barnehagens gjerde, i starten av sitt liv. Fordi vi har tro på at førstehåndserfaringer og sansemotoriske inntrykk styrker barns læring. Det at vi var så heldige å få være med på reinslaktinga, er en del av vårt pedagogiske opplegg rundt samisk kulturarv, som avrundes 06.02 på samefolkets dag.

Foreldre/foresatte fikk muligheten til å reservere seg mot at deres barn skulle delta på slaktinga. Barnehagens personale er gode, trygge voksne, som observerer barna nøye i slike aktiviteter, i tilfelle noen f.eks. vil trekke seg unna. Personalet snakker grundig med barna før, under veis og etterpå.

Det pedagogiske arbeidet rundt samisk kultur, har fotfeste i Rammeplan for barnehagen, samt i «Temahefte om samisk kultur i barnehagen», utgitt av Kunnskapsdepartementet. Det er umulig å snakke om samisk kultur, uten å snakke om reindrift.

Avslutningsvis vil vi takke dere for engasjementet rundt denne saken. Vi leser og tar på alvor alle innspill, både positive og kritiske, men har ikke anledning til å svare hver enkelt av dere. Ønsker dere alle en fortsatt fin dag!

Hilsen oss i Granstubben barnehage.

Ville du tatt med barnehagebarn på jakt eller slakting? Si din mening i kommentarfeltet under.

Debatt

Til toppen