Geir Jørgen Bekkevold i KrF sitter i Familie- og kulturkomiteen på Stortinget.

Slakter stortingsmeldingen

Opposisjonen vil stemme ned flere av forslagene i Stortingsmelding 19 – Tid for lek og læring. Bedre innhold i barnehagen.

Publisert Sist oppdatert

Familie- og kulturkomiteen leverte tirsdag fra seg sin innstilling til Stortingsmelding 19 – Tid for lek og læring. Bedre innhold i barnehagen. Opposisjonen går mot det omstridte forslaget om språknorm, kartlegging og utbytte. De mener også at det mangler tiltak for å sikre flere ansatte med utdanning, skriver Dagsavisen.

Les instillingen til Stortingsmeldingen her.

– De har gått for langt i forslaget om å dokumentere barns lek, oppførsel og framgang, og det er lagt for lite vekt på flere ansatte med rett utdanning. Derfor vil vi avvise punktet om mer kartlegging og dokumentasjon av enkelte barn. Vi avviser også forslaget om språknorm, sier Anette Trettebergstuen til Dagsavisen.

Hun er familie- og likestillingspolitisk talsperson for Ap, og sier hun har med seg KrF og SV på dette.

Ingen språknorm

Ap og KrF mener at det ikke skal innføres noen språknorm i det hele tatt.

– Dette har vi fått mange signaler om, også fra barnehagesektoren. Det er feil vei å gå. Barn i den alderen skal ikke måles på den måten, sier første nestleder i familie- og kulturkomiteen, Geir Jørgen Bekkevold (KrF) til NTB.

Les innstillingen til endringer i barnehageloven og opplæringsloven her.

Opposisjonen mener også at barnehagemeldingen mangler tiltak for å sikre flere ansatte med utdanning og ber Torbjørn Røe Isaksen (H) komme tilbake til Stortinget med nye forslag. Både Ap og KrF ønsker at fokus skal ligge på en bemanningsnorm.

– Dette er en klar beskjed til kunnskapsministeren, påpeker Bekkevold.

Overrasket over manglende bemanningsnorm

– KrF har stor tro på den nordiske barnehagetradisjonen, der barndommens egenverdi og fri lek blir ivaretatt, sier Bekkevold på KrFs nettsider.

Han sier at de er overrasket over at arbeidet med innføring av bemanningsnorm og barnehagelærernorm ikke er omtalt i meldingen fra regjeringen.

Ap og KrF sier også nei til utbyttekrav og fremmer et alternativt forslag der de ber regjeringen komme tilbake med et nytt forsøk.

Les innstillingen til endringer i loven om tilsyn her.

Viktig antimobbearbeid

– Vi ber regjeringen sørge for et lovverk som ivaretar et eventuelt behov for lovhjemling av barnehagens behandling av personopplysninger, men som på ingen måte legger til rette for mer dokumentasjon, kartlegging og måling av det enkelte barn, sier Bekkevold, som er glad for at alle partiene i komiteene stiller seg bak forslaget om å styrke lovstøtten for barnehagens antimobbearbeid.

– Vi er enige om at det er behov for ytterligere lovstøtte for barnehagens relasjons- og antimobbearbeid og ber regjeringen komme med en egen lovhjemmel om et trygt omsorgs- og læringsmiljø. Dette er et viktig skritt for det videre arbeidet med mobbing i barnehagen, sier Bekkevold.

Røe Isaksen sier til Dagsnytt at han er redd for at foreldre går glipp av sentrale rettigheter for sitt barn, om forslaget om språknorm stemmes ned.

– Vi oppdager barn som sliter med språket for sent, derfor er det viktig at vi har verktøy som gjør at vi finner dem og kan sette inn tiltak tidlig. Ja, vi skal ha nok voksne og nok barnehagelærere, men også verktøy som gjør at vi kan følge disse barna tett.

Vil styrke reglene

Han sier at det handler om å sette dokumentasjonen i system og styrke det barnehagene allerede gjør.

– Noen ganger må man skrive ned informasjon om barn og dele dette med noen utenfor barnehagen, og det må vi ha skikkelige regler for. Vi sier ikke at vi skal dokumentere mer.

Trettebergstuen sa til Dagsnytt at hun ikke tror at normer og testing vi gi kvalitet.

– Vi trenger en bemanningsnorm. Da vil ungene lære mer språk og være bedre rustet for skolen.

Det går også fram av innstillingen at komiteen vil følge kommunenes tilsyn med barnehagene nøye og Stortinget ber regjeringen om å sørge for at kommunenes tilsynsansvar evalueres i løpet av en toårsperiode, for å sikre at det fortsatt er en positiv utvikling.

Kunnskapsministeren sier han gjerne kan vurdere andre tiltak.

Her er Storingsmelding 19.

Powered by Labrador CMS